Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τι είπε για τους εμβολιασμούς, τις μεταλλάξεις, την έλευση των Βρετανών τουριστών και τον μετασχηματισμό του τουριστικού τομέα στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Την επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και τη δυνατότητα ένταξης από την 1η Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και στο μόνιμο προσωπικό πέραν των εποχικά απασχολούμενων στα ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και τα πρακτορεία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του Συνδεσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΤΕ), Γιάννη Ρέτσο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι μεγάλες προκλήσεις θα συνεχίζονται δε θα είναι εύκολο να επιστρέψουμε αυτόματα σε επίπεδο εσόδων του 2019. «Οπως η κυβέρνηση στήριξε σταθερά τον κλάδο, έτσι θα το κάνει και τώρα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο» είπε διευκρινίζοντας, πάντως, ότι «πρέπει σταδιακά να περάσουμε από τη φάση της ενεργούς στήριξης στη φάση της αποσωλήνωσης της οικονομίας με ήπιο τρόπο που δε θα προκαλέσει αναταράξεις».
Ωστόσο δεν είχε και τόσο καλά νέα επί του παρόντος για το αίτημα του κλάδου αναφορικά με τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στο 11% για τους κλάδους μεταφορών και τουρισμού, το οποίο είχε συμπεριληφθεί και στις προεκλογικές εξαγγελίες της Νδ καθώς, όπως επεσήμανε: «Δεν είμαι σε θέση να δεσμευτώ για μελλοντικές πολιτικές στον τομέα της φορολογίας και ειδικά του ΦΠΑ». Συμπλήρωσε όμως ότι όσο καλύτερη είναι η απόδοση της οικονομίας, όσο πιο γρήγορη είναι η ανάπτυξη, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που θα έχουμε στη διάθεση μας.
Από την πλευρά του ο κ. Ρέτσος σημείωσε πως μπροστά μας έχουμε ένα ακόμα δύσκολο και απαιτητικό καλοκαίρι καθώς ήδη βρισκόμαστε στο τέλος του Ιουνίου και πολλές βασικές μας αγορές ακόμα δεν έχουν επανεκκινήσει. Αυτό το γεγονός αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει κάθε πρόβλεψη μας για τους επόμενους μήνες. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι το β΄ 6μηνο της χρονιάς μπορεί να αποδειχθεί ανέλπιστα θετικό για τον ελληνικό τουρισμό.
Εκκληση για εμβολιασμό για να μη μείνει η κάλυψη στο 55%
Αν και ο κ. Μητσοτάκης συμμερίστηκε την αισιοδοξία του κ. Ρέτσου για το β΄ 6μηνο της χρονιάς τονίζοντας πως ίσως να «μας εκπλήξει ευχάριστα», απηύθυνε έκκληση στους εργαζομένους του κλάδου να εμβολιαστούν προκειμένου να χτιστεί ένα τείχος ανσίας: «Αισιοδοξούμε ότι μπορούμε εντός του καλοκαιριού να χτίσουμε τείχος ανοσίας. Ομως χρειάζεται επιπρόσθετη προσπάθεια» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα φτάσουμε με σχετικά μεγάλη άνεση στο 50% με 55% εμβολιαστικής καλυψης, αλλά αυτό δε φτάνει. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη «να πείσουμε τους συμπολίτες μας που είναι ακόμα καχύποπτοι ότι πρέπει να κάνουν το βήμα. Οχι μόνο οι πιο ηλικιωμένοι αλλά και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που από τη φύση της δουλειάς τους είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην αθρώπινη επαφή».
Ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει προκύψει εξαιτίας της μη άφιξης Βρετανών τουριστών, ο κ. Μητσοτάκης αφού ξεκαθάρισε πως «δεν είμαι σε θέση να κανω κάποια συγκεκριμενη ανακοινωση διότι δεν εξαρταται από μας», αναφέρθηκε στις δύο όψεις του νομίσματος, όπως τις χαρακτήρισε λέγοντας ότι δεδομένου πως στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει κυριαρχήσει αυτήν τη στιγμή η μετάλλαξη Δέλτα «μπορεί να στερούμαστε επισκέπτες, αλλά από την άλλη είμαστε αρκετά προστατευμένοι».
Εκτίμησε, πάντως, ότι δε θα γίνει πισωγύρισμα εξαιτίας των μεταλλάξεων, προσθέτοντας όμως ότι είναι διακριτός ο κίνδυνος.
Δε θα διστάσουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για τις κορεσμένες περιοχές
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης πολύ μεγάλη ευκαιρία τόσο για τις δημόσιες πολιτικές όσο και για τις επιχειρήσεις, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στρατηγική με στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού προιόντος της Ελλάδας με την αναβάθμισή του, την επέκταση της τουριστικής περιοδου, την ανάδειξη του χειμερινού τουρισμού και της δυνατότητας που θα πρέπει να δοθεί ώστε οι επισκέπτες να περνούν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο για ψυχαγωγία αλλά και για δουλεια. Τόνισε ότι η προβολή της χώρας αλλάζει χαρακτήρα φέρνοντας ως παράδειγμα τα σχεδον 100 εκατομμύρια views που είχε η πρόσφατη επίδειξη του Dior.Απαντώντας στις επισημάνσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ ως προς την προ πανδημιας συζήτηση περί κορεσμένων περιοχών, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την αναπροσαρμογή του τουρισμού ως μιας συνολικής εμπειρίας με προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα, η οποία έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
«Θα πρέπει να ξεφύγουμε πια από την τυραννία των αφίξεων. Ο επισκέπτης, ο οποίος αφήνει ελάχιστα χρήματα έχει το ίδιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τον επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να δίνει 10 φορές, 100 φορές τα ίδια χρήματα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί ως προς τη διαχείριση του προορισμού που δείχνει έντονα στοιχεία κορεσμού. Αν χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για να προστατεύσουμε αυτούς τους προορισμούς, θα πρέπει να το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Προσέθεσε μάλιστα πως και το αρμόδιο υπουργείο γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί οι προορισμοί και γι΄αυτό το λόγο είναι σε πρώτη προτεραιότητα οι Οργανισμοί Διαχείρισης των ευαίσθητων προορισμών, οι οποίοι είναι και εμβληματικοί προορισμοί για τον ελληνικό τουρισμό.
«Σε καμία περίπτωση δεν παραγνωρίζουμε αυτό το οποίο αποκαλούμε μαζικό τουρισμό που θα εξακολουθεί να παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο αλλά αν θέλουμε να δούμε από που θα έρθει η ανάπτυξη - όχι με όρους αριθμού επισκεπτών αλλά με όρους προστιθέμενης αξίας - θα έρθει από τέτοιες μοναδικές εμπειρίες, οι οποίες μπορεί να προσφέρονται όλο το χρόνο».
Οι επτά προκλήσεις για τον τουρισμό
Στις επτά προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος του τουρισμού προκειμένου να παραμείνει όρθιος την επόμενη ημέρα, αναφέρθηκε ο κ. Ρετσος σημειώνοντας πως αυτές είναι:
η υγειονομική πρόκληση: Θα πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού και να τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Επίσης να ξεκινήσει η λειτουργία του ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού και να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων.
Η συνέχιση της στήριξης από πλευράς της Πολιτείας με τη συζήτηση του ενιαίου ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές, ύψους 11% και ένα νέο φορολογικό πλαίσιο που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα με την υψηλή φορολογία.
- Το Ταμείο Ανάκαμψης.
- Η βελτίωση των υποδομών για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας, την προσέλκυση νέων επισκεπτών, τη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας στον προορισμό, τη δημιουργία νέων εμπειριών, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, σε έργα με μεγάλη και πολλαπλασιαστική επίδραση.
- Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού τουρισμού.
Οι στρατηγικές συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου φορέα με έμφαση στη συνεργασία του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ.
Εισήγηση λοιμωξιολόγων: Τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους – Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας
Συμφωνία των Πρεσπών: «Παγώνει» η κατάθεση στη Βουλή των συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία
Δολοφονία - Ζάκυνθος: Παραδόθηκε στις Αρχές ο εφοπλιστής που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση
Έπαθαν, αλλά δεν έμαθαν από το Μάτι: Στοίβες τα ξερόκλαδα-εστίες πυρκαγιάς στη Λεωφόρο Μαραθώνος
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr