Σύνταξη στα 62: Ποιοι μπορούν να φύγουν πρόωρα
Φέτος είναι το τελευταίο έτος των «μεταβατικών ορίων»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η ανησυχία των ασφαλισμένων για την πιθανότητα κατάργησης της πρόωρης συνταξιοδότησης, προκαλεί μαζική έξοδο προς τη σύνταξη η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2021.
Άλλωστε, το 2021 είναι το τελευταίο έτος για τη συνταξιοδότηση με τα «μεταβατικά» όρια ηλικίας που ισχύουν από το 2015.
Όπως αναφέρει η imerisia.gr,μετά την 31/12/2021 υπάρχουν μόνο δύο επιλογές για όσους δεν προλάβουν στο μεταξύ να θεμελιώσουν δικαίωμα:
- Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) ή στο 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης)
- Για μειωμένη σύνταξη το όριο είναι 62 έτη με 15ετία ασφάλισης (4.500 ημέρες ασφάλισης).
Κάτω από αυτό το πρίσμα οι ασφαλισμένοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Σε εκείνους που δεν έχουν συμπληρώσει τα κατά περίπτωση απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι την 31/12/2021 οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με 5 έως 9 επιπλέον έτη εργασίας. Για παράδειγμα, στο Δημόσιο το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης θεμελιώνεται τη χρονιά που ο υπάλληλος συμπληρώνει 25ετία (και συγκεκριμένα τα έτη 2010, 2011, 2012). Στο πρώην ΙΚΑ η έξοδος για σύνταξη πριν τα 67 προϋποθέτει να έχουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι 35 έτη ως το 2012 και οι μητέρες με ανήλικο 5.500 ένσημα ως το 2012 για να κατοχυρώσουν πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.
Σε εκείνους που συμπληρώνουν τα έτη ασφάλισης μέχρι την εκπνοή του τρέχοντος έτους και θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι στην πλειονότητα τους οφείλουν να περιμένουν να «πιάσουν» το απαιτούμενο όριο ηλικίας προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Δεν χάνουν ωστόσο το συγκεκριμένο δικαίωμα μετά την αλλαγή του χρόνου (δηλαδή από 1/1/2022).
Πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων σπεύδουν ήδη να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης πριν το 2022 ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταργηθεί πλήρως η πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 και τα 67 έτη από τη νέα χρονιά, αν και αξιωματούχοι του υπουργείου Εργασίας έχουν διαψεύσει κάτι τέτοιο.
Τι ορίζει ο ισχύων νόμος
Ο ισχύων νόμος ορίζει ότι στην περίπτωση που το προβλεπόμενο - από τους πίνακες μεταβατικών ορίων - όριο ηλικίας συμπληρώνεται μετά την 1.1.2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο αυτό όριο ηλικίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ασφαλισμένοι να έχουν συμπληρώσει ή να συμπληρώνουν τα κατά περίπτωση απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι την 31/12/2021. Οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση υπολογίζουν ότι περίπου 100.000 ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν πρόωρα και μετά το 2022 που εκπνέει το μεταβατικό διάστημα.
Οι ασφαλισμένοι που μπορούν να φύγουν πρόωρα
Πρόκειται κυρίως για:
- μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα,
- γονείς στο Δημόσιο και
- ασφαλισμένους με 35ετίες σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ – Τράπεζες.
Δείτε συγκεκριμένα παραδείγματα και περισσότερες πληροφορίες στην imerisia.gr
Eμβόλιο: Ολοταχώς για τρίτη δόση από Σεπτέμβριο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα – Τι μελετούν οι ειδικοί
Προνόμια εμβολιασμένων: Στο γήπεδο και με διαρκείας μόνο οι εμβολιασμένοι οπαδοί
Αλλαγές στα σχολεία: Οι 4 άξονες του «Νέου Αναβαθμισμένου Σχολείου»
Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκε πίνακας του Πικάσο που είχε κλαπεί το 2012
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr