Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έρχονται τα ραβασάκια από ΑΑΔΕ
Σε πόσες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν οι επιστροφές – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι έκπτωσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το αργότερο έως τις 16 Ιουλίου - όταν και λήγει η προθεσμία για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάχθηκαν σε έναν ή περισσότερους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα myBusinessSupport - η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχουν λάβει αλλά και το συνολικό ποσό που καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος, από τους επτά γύρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Σύμφωνα με την Ημερησία, η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι με τις τροποποιήσεις, παρέχεται επιπλέον χρόνος στις επιχειρήσεις για να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ διευκολύνεται η διαδικασία αναζητήσεως και εκδόσεως πιστοποιητικών, μειώνοντας τα διοικητικά βάρη.
Ως προς το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας, προβλέπεται να αναζητείται αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, δηλαδή των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας. Υπενθυμίζεται ότι κατά τα λοιπά, τα δικαιολογητικά υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.
Ποια ποσά δεν επιστρέφονται, οι τρεις δυνατότητες
Στις επιστρεπτέες 4, 5, 6 και 7 το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.
Για τους επαγγελματίες που έλαβαν κρατικό δάνειο κατά τις τρεις πρώτες φάσεις υπάρχει «κούρεμα» κατά 30% της οφειλής, για όσους έκλεισαν το 2020 με απώλειες εσόδων από 15% έως 30%, ενώ απαλλάσσονται από το 50% της επιστροφής όσοι είχαν μείωση τζίρου το 2020, σε σχέση με το 2019, πάνω από 30%.
Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν τρεις δυνατότητες για την αποπληρωμή των οφειλών προς το κράτος από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και συγκεκριμένα:
1. Να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν σε 60 μηνιαίες δόσεις το 50% της ενίσχυσης που έλαβαν αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022. Συγκεκριμένα, όσοι έλαβαν την κρατική χρηματοδότηση θα αποπληρώσουν τα χρέη τους από τον Ιανουάριο του 2022 έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2027.
Ωστόσο, δύο ζητήματα έχουν τεθεί στο τραπέζι και θα συζητηθούν στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας:
- Να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων. Εάν για παράδειγμα αποφασιστεί η ρύθμιση πακέτο να αφορά περισσότερες δόσεις,τότε η επιστροφή του ποσού θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 60 δόσεις.
- Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο,εφόσον συναινέσουν οι θεσμοί η ρύθμιση να μην εφαρμοστεί από τις αρχές του έτους, αλλά από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
2. Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών. Αυτή η επιλογή δείχνει η λιγότερο ελκυστική με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συμφέρει, όπως επισημαίνουν οι λογιστές τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες που έχουν λάβει υψηλά ποσά κατά τους επτά γύρους και διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους με το «μπόνους» της έκπτωσης.
3. Να επιλέξουν αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων φάσεων, το οποίο φτάνει στο 50% για όσους είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020, με μια «επιταγή» η οποία θα έχει αξία, ίση με το 35% των ποσών που έλαβαν αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις, να αποπληρώσουν τις φετινές φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Στη συνέχεια βέβαια θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.
Δυνητικοί ωφελούμενοι είναι τουλάχιστον 25.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις επιστρεπτέες 1 έως 3, έχουν εργαζόμενους και έχουν πτώση τζίρου μεγαλύτερη από 30%.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
Προκειμένου να επιστραφούν προς το κράτος τα χρήματα, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται για οποιαδήποτε οφειλή των φορολογουμένων προς το υπουργείο Οικονομικών.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αμελήσει να επιστρέψει τα κρατικά δάνεια που πήρε θα ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για την εξόφληση της οφειλής που πλέον θα θεωρείται ληξιπρόθεσμη.
Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών των μηχανισμών έχουν τεθεί επιχειρήσεις που εμφάνισαν μεγάλη μείωση τζίρου ή έχουν υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις και έλαβαν την κρατική ενίσχυση των επιστρεπτέων προκαταβολών.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr