Οι τράπεζες δεσμεύουν λογαριασμούς κακοπληρωτών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δεσμεύουν λογαριασμούς κακοπληρωτών στο εξωτερικό οι τράπεζες με ειδικούς «ντετέκτιβ» ψάχνουν κρυμμένους θησαυρούς σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, προκειμένου να αποπληρωθούν τα «κόκκινα» δάνεια
Μαύρα είναι τα μαντάτα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αφήνουν απλήρωτα τα δάνεια που έχουν στην Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα διαθέτουν τραπεζικές καταθέσεις με... πολλά μηδενικά στην αλλοδαπή. Οι τράπεζες έχουν βάλει ντετέκτιβ για να εντοπίσουν... κρυμμένους θησαυρούς και ό,τι ποσό βρουν σε τράπεζα του εξωτερικού μπορούν να το δεσμεύσουν για να αποπληρωθούν τα «κόκκινα» δάνεια των κακοπληρωτών. Διότι η δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού σε χώρες-μέλη της ΕΕ προβλέπεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό 655/2014, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ ακριβώς πριν από έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2017.
Και δικηγόρους
Μάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες, για να εντοπίσουν τις καταθέσεις και εν γένει τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι πλούσιοι πλην «πτωχευμένοι» επιχειρηματίες πελάτες τους, έχουν προσλάβει διεθνή γραφεία ιδιωτικών ερευνητών αλλά και δικηγορικές εταιρείες. Η εντολή που τους έχουν δώσει είναι μία: «βρείτε τα κρυμμένα χρήματα».
Και ήδη έχουν στα χέρια τους τα πρώτα αποτελέσματα. Επιχειρηματίες πρώτης γραμμής, που έσκασαν μεγάλα «κανόνια» στην ελληνική αγορά, εντοπίστηκαν με λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων στο εξωτερικό.
Και τώρα αναμένεται να ακολουθήσει η δέσμευση των καταθέσεών τους μέχρι του ποσού που θα καλύψει τις «κόκκινες» οφειλές που έχουν στις ελληνικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, ο κανονισμός 655/2014 προβλέπει ότι αν μία τράπεζα από την Ελλάδα έχει στοιχεία ότι ο «Χ» πελάτης της που της οφείλει διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, μπορεί να προσφύγει στο Πρωτοδικείο και να ζητήσει να εκδοθεί «ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού». Με αυτό το χαρτί στα χέρια στη συνέχεια η ελληνική τράπεζα απευθύνεται στις τραπεζικές Αρχές της χώρας στην οποία έχει εντοπιστεί ο λογαριασμός.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι τράπεζες σε χώρες-μέλη της ΕΕ είναι υποχρεωμένες από τον κανονισμό να παράσχουν ενημέρωση και πληροφόρηση, και φυσικά να προχωρήσουν στη δέσμευση του ποσού. Μάλιστα, όπως εξηγούν στην «Η» τραπεζικά στελέχη, για τη δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού σε τράπεζα της ΕΕ απαιτείται δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται από ειρηνοδίκη ή πρωτοδίκη.
Και όπως είναι φυσικό, όλες οι ελληνικές τράπεζες θα κάνουν χρήση της δυνατότητας που τους δίνει ο ευρωπαϊκός κανονισμός 655 και θα προχωρήσουν στη δέσμευση όσων λογαριασμών Ελλήνων κατοίκων εντοπίσουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ. Και αυτό διότι η δέσμευση των λογαριασμών στην αλλοδαπή είναι ένα επιπλέον εργαλείο που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν δραστικότερα το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, που ανέρχονται σε 100 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, το «πρόβλημα» το έχουν οι πλούσιοι πλην «πτωχευμένοι» στο εσωτερικό επιχειρηματίες, που όμως μερίμνησαν να βγάλουν εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό.
Αυτοί οι «εξαφανισμένοι» επί σειρά ετών πελάτες, μόλις πληροφορούνται ότι κινδυνεύουν με δέσμευση οι καταθέσεις τους, μεταμορφώνονται σε απολύτως συνεργάσιμους και, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στην «Η», σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Τα πρώτα «λαβράκια»
Σύμφωνα με πηγές με καλή γνώση του θέματος, στις λίστες που έχουν στείλει οι τράπεζες στα διεθνή ερευνητικά γραφεία για να ξεκινήσουν το ψάξιμο περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον τέσσερις-πέντε τρανταχτές περιπτώσεις ανθρώπων που «φυγάδευσαν» το χρήμα τους στο εξωτερικό. Κάποιοι από αυτούς διαθέτουν και σημαντική ακίνητη περιουσία στις μητροπόλεις των αγορών, αλλά και σε χρηματοοικονομικά κέντρα όπως είναι το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Άλλοι, πάλι, έχουν στην ιδιοκτησία τους ακριβά διαμερίσματα και σαλέ στη Γαλλία και στην Ελβετία.
Καλά πληροφορημένοι κύκλοι σημειώνουν ότι έχουν βρεθεί τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς Έλληνα επιχειρηματία. Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί ήταν καλά κρυμμένοι σε μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού.
Έρευνες με απόλυτη μυστικότητα
Να σημειωθεί ότι οι τραπεζίτες γνωρίζουν από πρώτο χέρι ποιοι πελάτες τους άδειασαν τους παχυλούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς και «φυγάδευσαν» το χρήμα σε τράπεζες του εξωτερικού, ή επένδυσαν σε ακίνητα, ή έστησαν εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους για να κρύψουν την περιουσία τους και να «παρκάρουν» ασφαλώς τα εκατομμύριά τους.
Ωστόσο, μόλις τέθηκε σε ισχύ ο ευρωπαϊκός κανονισμός 655/2014, ξεκίνησαν τις έρευνες με απόλυτη μυστικότητα για να υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Οπως είναι γνωστό, από τα μέσα του 2016 οι τράπεζες έχουν εστιάσει στην αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων -εν προκειμένω των επιχειρηματικών- καθώς και ο Ευρωπαίος επόπτης, ο SSM, έχει βάλει στο μικροσκόπιο και ελέγχει διεξοδικά τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ακόμα και αυτά που εξυπηρετούνται. Διότι ο στόχος είναι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα 64,6 δισ. ευρώ (από 108,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016) στο τέλος του 2019.
Οι τράπεζες που έχουν εντοπίσει πελάτες τους με υψηλές καταθέσεις σε ιδρύματα του εξωτερικού μπορούν άμεσα να προχωρήσουν στη δέσμευση των ποσών, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr