«Κούρεµα» δανείων, επιδότηση και ευνοϊκοί όροι για τους αδύναµους
Αυτό είναι το διάδοχο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στην τελική ευθεία µπαίνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δηµιουργία ενός µόνιµου εξωδικαστικού µηχανισµού που θα ρυθµίζει µε ολιστικό τρόπο σχεδόν όλες τις οφειλές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Θα προστεθούν δηλαδή στον υφιστάµενο µηχανισµό -ο οποίος σήµερα καλύπτει επιχειρήσεις, οµόρρυθµους εταίρους και αγρότες- όσοι έχουν µπει στον νόµο Κατσέλη, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα (µισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι).
Σε ό,τι αφορά τη ρύθµιση των οφειλών, θα µπουν έως 120 δόσεις όλα τα χρέη προς τράπεζες και ∆ηµόσιο, ενώ ανοιχτό παραµένει ακόµα το θέµα οφειλών προς τρίτους (ΕΥ∆ΑΠ, ∆ΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.).
Για την επόµενη εβδοµάδα είναι προγραµµατισµένες οι κρίσιµες συναντήσεις µε τους εκπροσώπους των θεσµών, ενώ σήµερα αναµένεται να γίνει γνωστή η πρόταση των τραπεζών σχετικά µε το διάδοχο πλαίσιο του νόµου Κατσέλη.
Σύµφωνα µε πληροφορίες της αγοράς, οι τράπεζες, σχετικά µε την εξυπηρέτηση καθυστερούµενων στεγαστικών δανείων, θα προτείνουν ένα προϊόν το οποίο θα περιλαµβάνει:
- επιµήκυνση του δανείου έως και 25 χρόνια
- επιτόκιο 4% και
- «κούρεµα» εφόσον η εµπορική αξία του ακινήτου είναι χαµηλότερη από την αξία που συνήφθη το δάνειο.
Για παράδειγµα, αν κάποιος πήρε 100% δάνειο για την αγορά ενός σπιτιού αξίας 100.000 ευρώ και η εµπορική του αξία σήµερα είναι 70.000 ευρώ, τότε η ρύθµιση θα γίνει για τα 70.000 ευρώ, «κουρεύοντας» δηλαδή δάνειο 30.000 ευρώ.
Από την πλευρά του κράτους θα υπάρχει επιδότηση της µηνιαίας δόσης του δανείου, µόνο όµως για τα ευάλωτα οικονοµικά νοικοκυριά, σε ποσοστό που φέρεται ότι θα φτάνει το 1/3 του ποσού (και µέχρι 50-70 ευρώ το ανώτερο). Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι θα επιδοτούνται µόνον οι οφειλέτες οι οποίοι εµπίπτουν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης όπως αυτές έχουν καθοριστεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι οποίες ξεκινούν από τα 8.184 ευρώ ετήσιο εισόδηµα για ένα άτοµο και φτάνουν µέχρι τις 24.000 ευρώ για οικογένεια µε τρία παιδιά. Ωστόσο κυβερνητικός αξιωµατούχος που παίρνει µέρος στις επαφές µε τους θεσµούς υπογραµµίζει ότι δεν έχουν πέσει ακόµα συγκεκριµένα νούµερα στο τραπέζι.
Παράλληλα θα τεθεί ένα όριο στην αξία της κατοικίας, η οποία θα καλύπτεται µε κρατική επιδότηση. Και σε αυτήν την περίπτωση έχουν κυκλοφορήσει φήµες για όρια που ξεκινούν από τα 100.000 (όπως ζητούν οι θεσµοί) και φτάνουν µέχρι και τα 140.000 ευρώ (αποτελεί αίτηµα κυβερνητικών παραγόντων), αλλά και αυτά αποτελούν απλές υποθέσεις για την ώρα.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να επιδοτηθεί κανείς στρατηγικός κακοπληρωτής. Για τον λόγο αυτό θα τεθούν αυστηρά κριτήρια. Θα πρέπει, δηλαδή, η φορολογική δήλωση αλλά και η περιουσιακή κατάσταση του κάθε οφειλέτη να πιστοποιούν ότι πραγµατικά ανήκει στην κατηγορία των οικονοµικά αδύναµων. Πρέπει ακόµη να δηλώσει τα µηνιαία έξοδά του µε βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (δηλαδή έξοδα διατροφής, στέγασης, µόρφωσης, ένδυσης, ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης, θέρµανσης, µεταφοράς και επικοινωνίας). Τέλος, θα πρέπει να αποδείξει ότι το δάνειο που έχει πάρει είναι συνδεδεµένο αποκλειστικά µε την αγορά πρώτης κατοικίας.
Οι τράπεζες, σχετικά µε την εξυπηρέτηση καθυστερούµενων στεγαστικών δανείων, θα προτείνουν επιµήκυνση έως και 25 χρόνια, επιτόκιο 4% και «κούρεµα»
Σε πρώτη φάση στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί µία συµφωνία επί της αρχής µε τους θεσµούς και τον επόµενο µήνα να ολοκληρωθεί το σχέδιο νόµου και ει δυνατόν να ψηφιστεί στη Βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου.
Για σήµερα είναι προγραµµατισµένη συνάντηση των τραπεζών µε τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαµπουράρη, στην οποία, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, θα παρουσιαστεί το σχέδιο των τραπεζιτών.
Ακολουθούν Τρίτη και Πέµπτη συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών µε εκπροσώπους των δανειστών για το νέο πλαίσιο του νόµου Κατσέλη.
Αξίζει να αναφέρουµε ότι στον νόµο Κατσέλη έχουν ενταχθεί περίπου 200.000 δανειολήπτες, ωστόσο στοιχεία του υπουργείου ∆ικαιοσύνης δείχνουν σηµαντική αύξηση των αιτήσεων τους τελευταίους µήνες, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που έσπευσαν να µπουν στον νόµο, εκτιµώντας ότι θα επωφεληθούν από τον νέο… ολιστικό µηχανισµό που προωθεί η κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό µ ηχανισµό, τα στοιχεία του τελευταίου τριµήνου του 2018 έδειξαν τριπλασιασµό των δεικτών και, σύµφωνα µε την ηγεσία της Ειδικής Γραµµατείας ∆ιαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η πλατφόρµα θα µπορέσει να εξυπηρετήσει µε επιτυχία και τα φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο για τον χρονικό ορίζοντα που θα απαιτηθεί για να λειτουργήσει η πλατφόρµα και για τα φυσικά πρόσωπα οι ίδιες πηγές υπογράµµισαν ότι αυτός θα εξαρτηθεί καθαρά από τις παραµέτρους που θα τεθούν µε τον νέο µηχανισµό. Τόνισαν χαρακτηριστικά ότι αν οι παράµετροι είναι αντίστοιχοι αυτών που υπάρχουν σήµερα για τις εταιρείες, τους οµόρρυθµους εταίρους και τους αγρότες, µπορεί να ήταν θέµα… ηµερών, ωστόσο το «χτίσιµο» της πλατφόρµας µε πολλά κριτήρια είναι σίγουρο ότι θα απαιτήσει µήνες. Πάντως ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσδιόρισε την έναρξη λειτουργίας του µόνιµου ολιστικού εξωδικαστικού µηχανισµού για το β’ εξάµηνο του 2019.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr