Σε τροχιά ύφεσης η ιταλική οικονομία
Συνολικά, για το 2018 έφτασε στο 1,8%🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με την ευρωπαϊκή συνοχή να δοκιμάζεται από την πρόθεση της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθετη ανησυχία προκαλείται λόγω των οικονομικών στοιχείων της Ευρωζώνης για το τελευταίο τρίμηνο του 2018, από τα οποία προκύπτει ότι η Ιταλία έχει εισέλθει σε ύφεση. Η είδηση ότι στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ το τελευταίο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2%, αλλά και η πρόβλεψη του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί μέσα στο 2019, εντείνουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί.
Μάλιστα, το τελευταίο τρίμηνο του 2018 ήταν το δεύτερο σερί στο οποίο η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε, ενώ το αμέσως προηγούμενο το ποσοστό συρρίκνωσης ήταν 0,1%. Σύμφωνα με τη Eurostat, η ανάπτυξη για τις χώρες της ΟΝΕ στα τέλη της περασμένης χρονιάς παρέμεινε στο χαμηλό επίπεδο του 0,2% (και στο 0,3% για το σύνολο της ΕΕ), ποσοστό που σημαίνει ότι υπήρξε περαιτέρω επιβράδυνση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα του 2018 και ότι η ανάπτυξη βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από το 2013.
Συνολικά, για το 2018 έφτασε στο 1,8%. Η επιστροφή της ιταλικής οικονομίας στην ύφεση για τρίτη φορά μέσα σε μία δεκαετία αποτελεί, προφανώς, ένα δυνατό χαστούκι για την κυβέρνηση συνεργασίας λαϊκιστών - ακροδεξιών του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας. Σημειώνεται ότι οι Κόντε, Ντι Μάιο και Σαλβίνι συγκρούστηκαν με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό, φτάνοντας ένα βήμα πριν από την επιβολή κυρώσεων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες. Ελεγαν ψέματα Εν προκειμένω, αξίζει να σημειωθεί ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε 2,3 τρισ. ευρώ. Και ενώ τα στοιχεία αφορούν στη δική τους περίοδο διακυβέρνησης, τόσο ο Ντι Μάιο όσο και ο Κόντε υποστήριξαν ότι για την ύφεση φταίνε άλλοι. Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας Ντι Μάιο υποστήριξε ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις έλεγαν ψέματα για τα οικονομικά της χώρας.
Συγχρόνως ο πρωθυπουργός Κόντε δήλωσε: «Δεν ανησυχώ. Ακόμα και οι πιο αφελείς αναλυτές γνωρίζουν ότι αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Επιπλέον, η Γερμανία μάς κρατά πίσω. Είναι μια μεταβατική φάση, με πολλούς εξωτερικούς παράγοντες να μας επηρεάζουν. Εστιάζουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας, η οποία θα επιτευχθεί μέσα στο 2019. Η επανεκκίνηση αυτή θα κορυφωθεί στο δεύτερο μισό του έτους».
Παρά το γεγονός ότι ο Κόντε εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ρίχνοντάς το φταίξιμο εν μέρει και στη Γερμανία, το αφήγημά του δεν φαίνεται να ευσταθεί, καθώς η γερμανική οικονομία, κατά τα φαινόμενα, έχει μπει σε περίοδο τεχνικής ύφεσης. Ετσι, αν και τα στοιχεία του δ’ τριμήνου του 2018 δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ, η ανάπτυξη στη λεγόμενη «ατμομηχανή της Ευρώπης» παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης (το γ’ τρίμηνο το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2%). Μάλιστα, η σχετική κυβερνητική πρόβλεψη μέσα στο 2019 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, και συγκεκριμένα στο 1% του ΑΕΠ.
Τα μοναδικά δύο στοιχεία που βελτιώνουν την εικόνα της Ευρωζώνης είναι, πρώτον, το ότι η Γαλλία στο δ’ τρίμηνο διατήρησε την ανάπτυξή της στο 0,3% κυρίως χάρη στην αύξηση των εξαγωγών, αφού στο εσωτερικό συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, και, δεύτερον, το ότι η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε στο δ’ τρίμηνο του 2018 κατά 0,7%, δηλαδή κατά 0,1% περισσότερο από το προηγούμενο τρίμηνο.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr