Ελλάδα και Τουρκία παρά την πολιτική ένταση, στο εμπόριο… τα πάνε καλά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Παρά την αυξανόμενη ένταση στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο εμπορικός όγκος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξήθηκε σημαντικά το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρέχοντας μεγάλα οφέλη και στις δύο πλευρές.
Η θετική ατζέντα επιταχύνει τις εμπορικές σχέσεις
Η επιτάχυνση των εμπορικών σχέσεων θεωρείται μερικές φορές ως ευκαιρία να αμβλύνεται κι η πολιτική ατμόσφαιρα.
Πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Μάιο του 2021, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Πηγαίνω στην Αθήνα με θετική ατζέντα».
Κατά τη συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, συμφωνήθηκε ένας κατάλογος 25 σημείων για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Έτσι, η προσανατολισμένη στη συνεργασία θετική ατζέντα στην οικονομία άρχισε να δείχνει τα θετικά της αποτελέσματα στο διμερές εμπόριο το 2021.
Οι εμπορικές σχέσεις, οι οποίες διακόπηκαν λόγω της επιδημίας του Covid-19, κέρδισαν ξανά δυναμική το 2021 με τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν.
Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αυξήθηκε κατά 69,2% πέρυσι σε σύγκριση με το 2020 και έφτασε τα 5,2 δισ. δολάρια.
Οι εξαγωγές της Τουρκίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 73,3% το 2021. Ως αποτέλεσμα αυτής της αύξησης, η Τουρκία είχε εμπορικό πλεόνασμα περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Οι εισαγωγές της Ελλάδας από την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 46% το 2021, φτάνοντας τα 2,3 δισ. ευρώ. Με την αύξηση αυτή, η Τουρκία ανέβηκε στην 8η θέση μεταξύ των χωρών-προμηθευτών για την Ελλάδα.
Αντίστοιχα, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία έφτασαν το 1,8 δισ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 39%. Σημειώνεται ωστόσο μεγάλη πτώση εξαγωγών πετρελαιοειδών στη Τουρκία το 2020 κατά -56%, καθώς η Τουρκία παράγει πλέον ένα μεγάλο μέρος στο διυλιστήριο Star (αζερικών συμφερόντων) στη Σμύρνη.
Ο Covid-19 επηρέασε αρνητικά τον τουρισμό
Η επιδημία του Covid-19, η οποία επηρέασε αρνητικά τον τουρισμό σε όλο τον κόσμο, διέκοψε επίσης τις τουριστικές δραστηριότητες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια μεταξύ των ελληνικών νησιών και της Τουρκίας δεν γίνονταν για περίπου δύο χρόνια στο πλαίσιο των περιορισμών. Λόγω των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της καταπολέμησης του Covid-19, επιβλήθηκαν περιορισμοί στις αεροπορικές και χερσαίες μεταφορές μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο της επιδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού, ο αριθμός των επισκεπτών από την Ελλάδα στην Τουρκία το 2018 ήταν 686 χιλιάδες 891. Ενώ ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 836 χιλιάδες 882 το 2019, μειώθηκε σε 136 χιλιάδες 305 το 2020 με την επίδραση της επιδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενώ ο αριθμός των επισκεπτών από την Τουρκία στην Ελλάδα ήταν 930 χιλιάδες το 2018, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 1 εκατ. 93 χιλιάδες το 2019. Το 2020, με την επίδραση της επιδημίας, ο αριθμός των επισκεπτών από την Τουρκία μειώθηκε στις 232 χιλιάδες με σοβαρή μείωση.
Με την άρση των περιορισμών στις αεροπορικές και χερσαίες μεταφορές, ο αριθμός των επισκεπτών από γειτονικές χώρες αυξήθηκε και για τις δύο χώρες το 2021, αλλά γίνονται προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι ο τουρισμός θα καλύψει την προ-επιδημική δραστηριότητα.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr