ΔΝΤ: Όχι σε επιστροφή στους παλιούς δημοσιονομικούς κανόνες το 2023 - Τι σημαίνει για την Ελλάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
H σύσταση επενδυτικού ταμείου για την κλιματική αλλαγή από την ΕΕ, το οποίο θα συμπληρώνει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, το ΔΝΤ θεωρεί σκόπιμο να μην υπάρξει επιστροφή στους παλιούς δημοσιονομικούς κανόνες από 1-1-2023, εφόσον δεν έχει υπάρξει έως τότε συμφωνία στην ΕΕ για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), αλλά να υπάρξει μία προσωρινή μεταβατική ρύθμιση.
Η συζήτηση για την αλλαγή του ΣΣΑ έχει ξεκινήσει, αλλά η διαπραγμάτευση προβλέπεται δύσκολη λόγω των σημαντικών διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχει χρόνος να υπάρξουν αποφάσεις έως το τέλος του έτους, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση βέβαιο και σε μία τέτοια περίπτωση θα έπρεπε οι υπερχρεωμένες χώρες – και ιδιαίτερα η Ελλάδα που έχει χρέος 200% του ΑΕΠ, μακράν το υψηλότερο στην Ευρωζώνη – να λάβουν δυσβάστακτα περιοριστικά μέτρα με τον προϋπολογισμό που θα καταθέσουν τον Νοέμβριο για το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με την imerisia.gr, η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει τα εξής για το συγκεκριμένο θέμα: «Οι Διευθυντές (του Ταμείου) σημείωσαν τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και συμφώνησαν ότι μία περιορισμένης χρονικής διάρκειας μεταβατική ρύθμιση θα μπορούσε να είναι επιθυμητή έως ότου ισχύσουν οι νέοι κανόνες. Αναγνώρισαν ότι ένας κανόνας σχετικά με την αύξηση των δημόσιων δαπανών με ένα όριο αναφοράς για το χρέος θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία ελκυστική επιλογή για το νέο πλαίσιο, και ότι ένα επενδυτικό ταμείο για το κλίμα στο επίπεδο της ΕΕ θα μπορούσε να συμπληρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες δημιουργώντας περιθώριο για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων κλιματικών επενδύσεων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων για θετικές διασυνοριακές επιδράσεις από τις προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών άνθρακα».
Ισχυρή η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και το 2022
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα είναι υψηλή και φέτος χάρη στην ισχυρή αγορά εργασίας, τη μείωση της αποταμίευσης των νοικοκυριών που θα στηρίξει την κατανάλωση και την ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (Next Generation, EU).
Ωστόσο, σημειώνει ότι η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι υψηλές τιμές ενέργειας και το νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού θα έχουν βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο. Ειδικότερα, για το 2022 προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 3,9% έναντι αύξησης 5,2% πέρυσι και ότι το 2023 θα υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,5%.
Για τη δημοσιονομική πολιτική σημειώνει ότι πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική, με έμφαση όμως σε πιο στοχευμένες παρεμβάσεις. Στέλνει επίσης το μήνυμα ότι θα πρέπει να αρχίσει σταδιακά η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής από τις υπερχρεωμένες χώρες. «Όταν η φάση της ανάπτυξης έχει εδραιωθεί, ιδιαίτερα οι χώρες με υψηλό χρέος θα πρέπει να ανασυγκροτούν σταδιακά τα δημοσιονομικά τους περιθώρια», αναφέρει η έκθεση.
Οσον αφορά τον πληθωρισμό, το Ταμείο θεωρεί ότι οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί, αλλά θα υπάρξει αποκλιμάκωσή του στη διάρκεια της χρονιάς και θα παραμείνει κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα. Το Ταμείο συμφωνεί με την πολιτική της ΕΚΤ και την ευελιξία που πρέπει να δείξει στην περίπτωση που ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος και χρειαστεί ταχεία αντίδραση από την πλευρά της.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr