ΔΝΤ: «Μπλόκο» σε μείωση για εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ισχυρή θα παραμείνει η ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα, παρά τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό, όπως εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοίνωσή του με τα συμπεράσματα από την υβριδική αποστολή του από τις 17 έως τις 31 Μαρτίου, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του άρθρου 4.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στο 3,5% που είναι κατά μία μονάδα χαμηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του, αλλά σημειώνει ότι η αβεβαιότητα και οι καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές.
Για τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5% σε μέσα επίπεδα φέτος για να υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα στο 1,9%.
Συστήνει στην κυβέρνηση να ακολουθήσει φέτος μία διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική, με δεδομένο το αρνητικό παραγωγικό κενό καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση από τα κρατικά μέτρα στήριξης στην ιδιωτική δραστηριότητα. Ωστόσο, συνιστά το πρωτογενές έλλειμμα να μην υπερβεί φέτος του 2% του ΑΕΠ και το 2023 να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα αυξάνεται για να φτάσει στο 2% το 2027, σύμφωνα με το imerisia.gr.
Σημειώνει, επίσης, ότι τα μέτρα στήριξης για τις υψηλές τιμές ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά και να αφορούν τις ευάλωτες ομάδες, επιτρέποντας τη σταδιακή μετακύλιση των υψηλότερων τιμών στους καταναλωτές.
Κατά την άποψή του, μεγαλύτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην προστασία όσων λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με μία αύξηση του ύψους του τουλάχιστον στο επίπεδο του πληθωρισμού, ώστε να αποτελέσει το δίχτυ ασφαλείας έναντι των αρνητικών σοκ, όπως η σημερινή ενεργειακή κρίση.
Φρένο στα σχέδια για μόνιμες μειώσεις εισφορών
Η δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρέπει να είναι σταδιακή και φιλική στην ανάπτυξη, με αξιόπιστα μέτρα, ενώ η σύσταση προς την κυβέρνηση είναι να ακυρώσει τα σχέδια για μόνιμες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους ή τουλάχιστον να καλυφθεί η δαπάνη τους.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να διατηρηθεί η βελτίωση του δημοσιονομικού μείγματος στη διάρκεια της πανδημίας, ιδιαίτερα αναφορικά με τις υψηλότερες δαπάνες για την υγεία και τις δημόσιες επενδύσεις, ενώ αντίθετα σημειώνει ότι πρέπει να περιορισθούν οι πιέσεις για δαπάνες στις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ άλλων με την τήρηση του παγώματος των συντάξεων φέτος και του δείκτη αναπροσαρμογής τους από το επόμενο έτος.
«Υπάρχει», σημειώνει, «μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής με τη σταδιακή κατάργηση των μεταβιβάσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις και των επιδοτήσεων στα καύσιμα μεσοπρόθεσμα και με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τους αυτοαπασχολούμενους ώστε να δημιουργηθεί χώρος για κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες και επενδυτικές ανάγκες όταν τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης».
Το Ταμείο καλωσόρισε την ταχεία εκκαθάριση των ισολογισμών των μεγάλων τραπεζών, αλλά τονίζει ότι παραμένουν προβλήματα και ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, τη βελτίωση των πλαισίων διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων από τις τράπεζες και την ανάπτυξη βιώσιμων μακροπρόθεσμων αναδιαρθρώσεων.
Η αποστολή του ΔΝΤ ενθάρρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία συνετή αύξηση του κατώτατου μισθού που θα διατηρεί τα κέρδη ανταγωνιστικότητας που έχει η ελληνική οικονομία.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr