Πρώτη κατοικία: Πιο ευέλικτος ο νέος νόµος Κατσέλη
Δραστικά µικρότερη δόση και επέκταση σε περισσότερες κατηγορίες δανειοληπτών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μέσα στον Φεβρουάριο προανήγγειλε ότι θα έλθει για συζήτηση στη Βουλή νέο σχέδιο νόµου για την προστασία της πρώτης κατοικίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Γιάννης ∆ραγασάκης. Τόνισε την κοινωνική διάσταση του θέµατος, είπε ότι «η στοχοθεσία για τη µείωση των δανείων δεν ήταν κυβερνητική απόφαση» και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός «παράλληλου χρηµατοδοτικού συστήµατος».
«Θέλουµε ένα νέο σχέδιο και εργαζόµαστε πάνω σε αυτό προκειµένου να έρθει για συζήτηση στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου» είπε από βήµατος ο Γιάννης ∆ραγασάκης. Η προσπάθεια που γίνεται, όπως εξήγησε, αποσκοπεί στο να είναι δραστικά µικρότερη η δόση για να µπορούν να πληρώνουν οι δανειολήπτες αλλά και στο να επεκταθεί η προστασία σε κατηγορίες δανειοληπτών που µε τα σηµερινά δεδοµένα δεν περιλαµβάνονται στις προστατευτικές διατάξεις. Επίσης ο υπουργός Οικονοµίας, κάνοντας λόγο για διάψευση της καταστροφολογίας της αντιπολίτευσης, σχολίασε πως «αποκαλύφθηκε ότι ορισµένες δυνάµεις, στην προσπάθειά τους να αντιπολιτευθούν, θυσιάζουν και σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεωρώ θετικό ότι ο Γιάννης Στουρνάρας επισήµως είπε κάτι που έπρεπε να είχε λεχθεί ίσως προ πολλού, αλλά ελέχθη τώρα. Οτι τα δύσκολα για τις τράπεζες ανήκουν στο παρελθόν. Συµφωνώ σε αυτό» ανέφερε ο κ. ∆ραγασάκης και επέµεινε ότι η µείωση των κόκκινων δανείων είναι ένας «ευρύτερος κοινωνικός στόχος» που «δεν έχει λύσεις manual» και «δεν υπάρχει αυτόµατος πιλότος για να ξεφορτωθεί µια τράπεζα τα δάνεια αυτά».
Το µεγάλο βουνό των κόκκινων δανείων δηµιουργήθηκε το διάστηµα 2011-2014, φτάνοντας τα 97 δισ.
Αναφορικά µε την εξέλιξη των κόκκινων δανείων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι το µεγάλο βουνό των κόκκινων δανείων δηµιουργήθηκε το διάστηµα 2011-2014 και στις 31-12-2014 είχαν φτάσει τα 97 δισ. ευρώ, οπότε και άρχισε µια πορεία µείωσής τους. Η όποια µείωση των δανείων είναι αποτέλεσµα των πρωτοβουλιών που έλαβε αυτή η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. ∆ραγασάκης. Κατηγόρησε µάλιστα τη Ν∆ ότι µε «ύφος εισαγγελέα» «δεν λέει τίποτα για το ιστορικό του προβλήµατος» ούτε για τις προσπάθειες που έκαναν και δεν απέδωσαν.
Υπογραµµίζοντας ότι έχει σηµειωθεί πρόοδος, αλλά «έχει µείνει ακόµη κληρονοµιά από την κρίση» επεσήµανε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν τρόποι ώστε να καλυφθεί το χρηµατοδοτικό κενό που δεν µπορεί να καλυφθεί σήµερα από το τραπεζικό σύστηµα. «Το υπουργείο Οικονοµίας έχει δηµιουργήσει µια σειρά από προγράµµατα, που διεκπεραιώνονται µέσω των τραπεζών. Μαζί µε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δηµιουργήσαµε µια δέσµη από επενδυτικά ταµεία, τα οποία ήδη λειτουργούν και επενδύουν σε καινοτόµες και άλλες επιχειρήσεις που έχουν ανάπτυξη» είπε ο κ. ∆ραγασάκης. Περιέγραψε, µάλιστα, τα νέα συµπληρωµατικά εργαλεία χρηµατοδότησης για µικροµεσαίες επιχειρήσεις.
Ο υπουργός παρέθεσε, επίσης, µια σειρά στοιχείων, στηρίζοντας το επιχείρηµα ότι η κατάσταση των τραπεζών αλλάζει σε θετική κατεύθυνση τους τελευταίους µήνες, επισηµαίνοντας την αύξηση των καταθέσεων, τη µείωση των κόκκινων δανείων, τη µείωση έως τον µηδενισµό της εξάρτησης των τραπεζών από τον δανεισµό του ELA αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στις αγορές.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr