Λογαριασμοί ρεύματος: Τι σημαίνει για τα νοικοκυριά το πλαφόν στην τιμή της χονδρικής - Το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η ακρίβεια στην ενέργεια μοιάζει με τσουνάμι και το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσει να στηρίξει η κυβέρνηση νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος με το επιτελείο να εξετάζει τον μηχανισμό μέσα από τον οποίο θα έρθουν τα μέτρα στήριξης.
Όπως μετέδωσε ο Γιάννης Φώσκολος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN την ώρα που οι λογαριασμοί ζαλίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο μηχανισμός που επεξεργάζεται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία και μέσα στο Μάιο αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, το βασικό σενάριο για αυτόν τον μηχανισμό είναι να μπει πλαφόν στο πεδίο της χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο αναμένεται να είναι γύρω στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία σήμερα είναι στα 270 ευρώ και έτσι αυτό θα σημαίνει ότι στη λιανική θα έχουμε την τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται στα 0,15 - 0,16 ευρώ.
Τι πλήρωσε τον Μάρτιο και τι θα πληρώσει τον Ιούνιο ένα νοικοκυριό
Μέχρι στιγμής, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 375 κιλοβατώρες το μήνα Μάρτιο πλήρωσε 107 ευρώ, με επιδότηση στη λιανική 40 ευρώ και ρήτρα αναπροσαρμογής στα 108 ευρώ κι ενώ η χονδρική τιμή ήταν στα 272 ευρώ. Τον Ιούνιο αν μπει το πλαφόν στα 100 ευρώ ο τελικός λογαριασμός για την ίδια κατανάλωση θα πέσει στα 70 ευρώ και αυτό χωρίς καμιά επιδότηση λιανικής και η ρήτρα προσαρμογής πέφτει στα 39 ευρώ από 108 ευρώ.
Δικαστικός αγώνας εναντίον της ρήτρας αναπροσαρμογής
Την ίδια ώρα εξελίσσεται ένας τεράστιος δικαστικός αγώνας και ο οποίος θα ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα με δύο αποφάσεις προσωρινής δικαστικής προστασίας υπέρ επιχειρήσεων από την Αθήνα και την Αλεξανδρούπολη για τις οποίες διατάχθηκε να μη διακοπεί το ρεύμα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρώσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη προσωρινή διαταγή δεν αφορά νοικοκυριά αλλά επιχειρήσεις.
Εν αναμονή κυβερνητικών ανακοινώσεων
Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο μηχανισμός παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να ξεφουσκώσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2022 οι λογαριασμοί του ρεύματος που καίνε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού και πριν το ράλι της ενεργειακής κρίσης.
Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης». Ξέρω πολύ καλά πως αυτή η εισαγόμενη ακρίβεια πολιορκεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και εν όψει των ευρωπαϊκών αποφάσεων εμείς αναπτύσσουμε και δρομολογούμε, όπως το έχουμε κάνει εδώ και αρκετούς μήνες, τις δικές μας εθνικές δράσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή.
Αγωνία στα νοικοκυριά που δεν τα βγάζουν πέρα - Η δυσβάσταχτη Ρήτρα Αναπροσαρμογής
Νοικοκυριά κι επιχειρήσεις παίρνουν στα χέρια τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που καίνε την ώρα που στην Ελλάδα η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται για τον Απρίλιο στα 248,35 ευρώ όταν στην Ιταλία είναι 247,19 ευρώ, στη Μάλτα 239,57 ευρώ, στη Γαλλία 234,20 ευρώ, στην Ελβετία 228,54 ευρώ και στην Ιρλανδία στα 220,52 ευρώ και στη Μεγάλη Βρετανία 212,60 ευρώ.
Οι ρυθμίσεις πληρωμών των λογαριασμών σε δόσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι ενεργές σήμερα ρυθμίσεις είναι 70% αυξημένες συγκριτικά με τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ συσσωρεύονται και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη που προβληματίζουν τις εταιρείες ενέργειας. Την ίδια ώρα αγανακτισμένοι καταναλωτές με λογαριασμούς φωτιά στα χέρια αναγκάζοπνται να προχωρήσουμε σε ρύθμιση φοβούμενοι τις διακοπές ρεύματος.
Παράλληλα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΕ η Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι επιχειρηματική απόφαση των εταιρειών που ισχύει από το 2013, γνωστοποιώντας πως από τις 8 Απριλίου καλεί σε ακρόαση εταιρείες που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους ως προς την Ρήτρα, είτε παραλείποντας να παρέχουν σταθερά τιμολόγια είτε διαμορφώνοντας τη Ρήτρα με τρόπο που αποκλίνει από τις οδηγίες της Αρχής είτε παραπλανώντας τους καταναλωτές.
Πολιτική κόντρα για την ενέργεια
Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα τη ΡΑΕ και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως 40 ημέρες μετά τη δέσμευση Μητσοτάκη για φορολόγηση υπερκερδών η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα. «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτό σύντομα θα τελειώσει αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης και για να τελειώσει πρέπει να τελειώσει η κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τον Γιάννη Οικονόμου να σημειώνει ότι «ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα τη ΡΑΕ και, υπό την πίεση των γεγονότων και των στοιχείων που του παρουσιάστηκαν, πήρε κατ’ ουσία πίσω τους ανυπόστατους υπολογισμούς που έκαναν στην Κουμουνδούρου, τους οποίους επαναλάμβαναν διαρκώς ο ίδιος και τα στελέχη του, για υπερκέρδη πάνω από 1,5 δις ευρώ των εταιριών ενέργειας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε «πλαφόν στη λιανική τιμή αύριο το πρωί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όλα τα υπόλοιπα όπως το να στείλουμε τους καταναλωτές να διεκδικήσουν δικαστικά το πάγωμα στη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι μακροπρόθεσμες περιπέτειες. Αύριο το πρωί πολιτική λύση με πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας».
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταθέτει τροπολογία στη Βουλή για τη μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι να κριθεί η υπόθεση στα δικαστήρια, ενώ την επόμενη εβδομάδα το Ινστιτούτο Καταναλωτών ετοιμάζεται να καταθέσει την πρώτη μαζική αγωγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr