ΤτΕ: Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν η μεγαλύτερη «πρόκληση» των τραπεζών - «Καμπανάκι» για νέα προβλήματα λόγω του πολέμου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον τραπεζικό τομέα, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, χτυπώντας «καμπανάκι» για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων προβληματικών δανείων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Πρόσθετο μεσοπρόθεσμο κίνδυνο για τις τράπεζες, σύμφωνα με την ΤτΕ, αποτελεί ο συνδυασμός της χαμηλής ποιότητας των εποπτικών τους κεφαλαίων, λόγω της υψηλής συμμετοχής της οριστικής και εκκαθαρισμένης αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης και της διαρθρωτικά χαμηλής κερδοφορίας τους.
Πιέζονται τα κεφάλαια των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια
«Oι τράπεζες οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση, λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων ΜΕΔ (Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων), ιδίως αν η γεωπολιτική κρίση παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί περαιτέρω, σε συνδυασμό με την απόσυρση των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας», αναφέρει η ΤτΕ, προσθέτοντας:
«Οι μέχρι τώρα υλοποιημένες ενέργειες των τραπεζών για τη διαχείριση των ΜΕΔ έχουν αναμφισβήτητα συμβάλει στη σημαντική αποκλιμάκωση του αποθέματός τους. Εντούτοις, ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων παραμένει ακόμη υψηλός (Δεκέμβριος 2021: 12,8%). Ταυτόχρονα, οι ενέργειες βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών επηρεάζουν αρνητικά το επίπεδο της κεφαλαιακής τους επάρκειας, που επιπρόσθετα πιέζεται από τη σταδιακή εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9)».
Στα 180 δισ. ευρώ οι καταθέσεις στο τέλος του 2021
Η έκθεση τονίζει τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας των τραπεζών το 2021, με το ύψος των καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά να διαμορφώνεται στα 180 δισ. ευρώ, που είναι υψηλό 10ετίας, τον Δεκέμβριο του 2021, όπως μεταδίδει η «Ημερησία».
Ωστόσο, η χαμηλή οργανική κερδοφορία των τραπεζών και η ανάγκη σχηματισμού αυξημένων προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο επηρέασαν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 ratio) σε ενοποιημένη βάση να μειωθεί σε 12,6% το Δεκέμβριο του 2021, από 15% το Δεκέμβριο του 2020, και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου (Total Capital Ratio) σε 15,2% από 16,6% αντίστοιχα.
Η ΤτΕ σημειώνει ότι οι τράπεζες οφείλουν, υπό το πρίσμα των δευτερογενών επιδράσεων του πολέμου στην Ουκρανία, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού τους, ενώ προσθέτει ότι στην κατεύθυνση ενίσχυσης της χρηματοδότησης, ώστε η ελληνική οικονομία να τεθεί σε τροχιά υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η αξιοποίηση των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr