Αντώνης Ζαΐρης: Η μαύρη τρύπα που απειλεί να μας καταπιεί - Μπήκαμε απροετοίμαστοι σε κρίση που δεν τελειώνει
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τα εφιαλτικά σενάρια της παγκόσμιας αγοράς, τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο καλπασμός του πληθωρισθμού, η κρίση που τροφοδοτεί η αύξηση των καυσίμων, οι αντοχές του λιανεμπορίου αλλά και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για να μην πέσει η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία σε περιδήνηση αναλύει στο ethnos.gr o Αναπλ. Αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ , Επικ. Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Νεάπολις στην Κύπρο και Μέλος της Ενωσης Αμερικάνων Οικονομολόγων (ΑΕΑ) Αντώνης Ζαΐρης.
«Είναι αλήθεια ότι το ελληνικό λιανεμπόριο έχει επηρεασθεί αρνητικά από τις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου καθώς μετά τη χρηματοπιστωτική και πανδημική κρίση ήρθε αντιμέτωπο με την δύσκολη διαχείριση των συνεπειών στις εμπορικές συναλλαγές και τα ενεργειακά αποθέματα εξαιτίας της σύρραξης», λέει ο Αντώνης Ζαΐρης και συγκρίνει τη σημερινή κρίση με την κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού:
Οι διαφορές των δύο κρίσεων
«Στην περίπτωση της πανδημίας είχαμε αδυναμία της προσφοράς να ικανοποιήσει τη ζήτηση για προϊόντα κύρια εισαγόμενα από την ευρύτερη περιοχή της Ασίας. Τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουμε αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και το υψηλό ενεργειακό κόστος λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τις δύο εμπόλεμες χώρες. Η άνοδος τιμών βασικών πρώτων υλών π.χ. φυτικών ελαίων, σπορέλαιου καλαμποκιού, σιτηρών, λιπασμάτων κ.ά. όπου σε συνδυασμό με το υψηλό ενεργειακό κόστος πυροδότησε τον πληθωρισμό κόστους σε διψήφια νούμερα».
Απροετοίμαστη η Ευρώπη
Τονίζει επίσης πως η Ευρώπη μπήκε απροετοίμαστη σε αυτή την κρίση που δημιούργησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτό φαίνεται από την ενεργειακή εξάρτηση της από τη Ρωσία: «Η διστακτική διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της ενέργειας, όλα τα προηγούμενα χρόνια ,οδήγησε στην απόλυτη εξάρτηση κατά 50% από τον ρωσικό άνθρακα, 48% από το ρωσικό φυσικό αέριο, 32% από τα ρωσοουκρανικά σιτηρά και 23% από το ρωσικό πετρέλαιο».
Άντεξε το λιανεμπόριο
Οπως αναλύει οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα αλλά αυτό που κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει είναι το πόσο θα καταφέρουν να αντέξουν σε βάθος χρόνου: «Παρά τις δυσκολίες η λιανική επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε όλα τα τεκταινόμενα. Το πρώτο τρίμηνο ο τζίρος του λιανικού Εμπορίου, με βάση επίσημα στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Αρχής , σημείωσε αύξηση 14.6% στα 12.8 δις ευρώ από 11.2 δις. συγκρινόμενα με το πρώτο τρίμηνο 2021».
Οι δραστηριότητες που άντεξαν...
«Αν εστιάσουμε στις δραστηριότητες που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα (66,1%) και τα υποδήματα - δερμάτινα είδη (55,1%). Βέβαια η σταθερή αύξηση του τζίρου λιανικής σε συνδυασμό με τα διψήφια νούμερα του πληθωρισμού είχε ευεργετική επίπτωση στα φορολογικά έσοδα».
Η «μαύρη τρύπα»
Η «μαύρη τρύπα» που απειλεί να καταπιεί την παγκόσμια αγορά με πιο ευάλωτες τις οικονομίες της Δύσης είναι ο πληθωρισμός: «Ο πληθωρισμός σήμερα είναι επίμαχο θέμα για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας και έχει σημάνει συναγερμό σε όλες τις κυβερνήσεις με τις ΗΠΑ να καταγράφουν ιστορικά υψηλό των τελευταίων 40 ετών με ποσοστό πληθωρισμού τον Μάρτιο 2022 στο 8,5% και το Ηνωμένο Βασίλειο τον ίδιο μήνα στο 7% , στην δε Ευρωζώνη για τον μήνα Απρίλιο ανήλθε στο 7,5%. Στη χώρα μας ο πληθωρισμός σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εκτινάχθηκε από 10,2% τον Απρίλιο, που κατέγραψε ιστορικά υψηλό από τον Φεβρουάριο 1995, στο 11,3% τον μήνα Μάιο σε σύγκριση πάντα με τον Μάιο του 2021, αλλά και η ανεργία έφθασε στο 12,3%. Σε αυτό συνέβαλαν η έκρηξη ανόδου του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου και βασικών ειδών διατροφής όπως ελαιόλαδο, ψωμί, δημητριακά, αυγά, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά κ.α.».
Ο φαύλος κύκλος
Οπως λέει ο Αντώνης Ζαΐρης η χειρότερη παράμετρος αυτή τη στιγμή είναι ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων σε προιόντα και μισθούς που θα εκτινάξουν το κόστος στην οικονομία: «Πράγματι, η μεγάλη ανησυχία είναι η καλλιέργεια προσδοκιών για υψηλό πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα καθώς σε αυτή τη περίπτωση θα αρχίσει ένας φαύλος κύκλος ανατιμήσεων σε προιόντα και μισθούς , κάτι που συνεπάγεται μεγάλο κόστος για την Οικονομία».
Δεν φτάνει μόνο η αύξηση επιτοκίων
Επομένως υπάρχει «σωτηρία» και ποια είναι αυτή; Ο Αντώνης Ζαΐρης είπε: «Το κόστος των αλλαγών στη Νομισματική πολιτική με τις αυξήσεις των επιτοκίων από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις επιπτώσεις στην αναπτυξιακή δυναμική των ευρωπαϊκών Οικονομιών είναι το μεγάλο δίλημμα. Επειδή ωστόσο η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατή μέσω ανατιμήσεων βασικών προϊόντων, εναπόκειται επιπρόσθετα στη Στρατηγική τον Κεντρικών Τραπεζών να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα τις μεγάλες αλλαγές στη Νομισματική πολιτική ώστε να επέλθει ομαλοποίηση και κανονικότητα και καθησυχασμός των αγορών. Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα εργαλεία είναι περιορισμένα αλλά ο συνδυασμός όλων των εργαλείων θα είναι πιο αποτελεσματικός από το να χρησιμοποιήσουμε εύκολα μόνο το ένα, δηλαδή, μόνο την αύξηση των επιτοκίων, διότι έτσι το χρήμα θα γίνει ακριβότερο και θα μειώσει την ανάπτυξη. Προσωπικά δεν είμαι υπέρ του να γίνει μόνο αύξηση των επιτοκίων. Εδώ θα χρειαστεί μία σύνθετη, οργανωμένη και καλά συντονισμένη παρέμβαση που δεν θα φρενάρει την αγορά αλλά παράλληλα θα την "προστατέψει"».
Το «σίκουελ» του fuel pass, το γράψε - σβήσε των μέτρων και η… επιστροφή των spreads
Μειώθηκαν τα τροχαία στην ΕΕ το 2021: Πτώση λόγω lockdown ή πραγματικά καλά νέα;
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr