Ακρίβεια: Καύσιμα - «φωτιά» και πληθωρισμός που πηγαίνει «με σπασμένα φρένα» ροκανίζουν τα οικογενειακά εισοδήματα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το ράλι της ακρίβειας συνεχίζεται και σε αδιέξοδο βρίσκονται οι οδηγοί από τις τιμές των καυσίμων με τις μετακινήσεις να ροκανίζουν τα οικογενειακά εισοδήματα. Η βενζίνη κινείται σταθερά στα 2 ευρώ και 40 λεπτά το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης παραμένει πάνω από τα 2 ευρώ παρά την επιδότηση στην αντλία που παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η τάση της αποκλιμάκωσης που υπήρξε την περασμένη εβδομάδα δεν «έφτασε» μέχρι την αντλία. Πλέον ένας οδηγός με ένα αυτοκίνητο μέσης κατανάλωσης βενζίνης χρειάζεται για τις βασικές μετακινήσεις του μήνα 180 ευρώ, ενώ την προηγούμενη χρονιά το κόστος μετακίνησης για την ίδια χρονική περίοδο ήταν 123 ευρώ.
Δυσοίωνες προβλέψεις από την JP Morgan
Η JP Morgan προβλέπει και νέα έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου ακόμα και στα 380 δολάρια το βαρέλι. Tα δύο σενάρια αναφέρουν ότι εάν η Ρωσία μειώσει την παραγωγή κατά 3 εκατ. βαρέλια, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν από τα 108 στα 190 δολάρια, ενώ αν μειωθεί η παραγωγή κατά 5 εκατ. βαρέλια, τότε η τιμή θα φτάσει τα 380 δολάρια.
Παράγοντες της αγοράς περιμένουν νέες αυξήσεις από τη Δευτέρα, την ώρα που η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεχίζει να ερευνά γιατί οι ανατιμήσεις περνούν κατευθείαν στην αντλία, ενώ οι μειώσεις καθυστερούν να φτάσουν στους καταναλωτές. Η κυβέρνηση ενεργοποιεί το Fuel Pass 2 τον Ιούλιο, ενώ έδωσε και παράταση στην οριζόντια επιδότηση των 15 λεπτών στο πετρέλαιο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Πληθωρισμός που υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρώπης
Mε «σπασμένα φρένα» κινείται ο πληθωρισμός στη χώρα μας, διαψεύδοντας όλους όσοι προέβλεπαν ότι θα ξεκινούσε να αποκλιμακώνεται από τον Ιούνιο. Αντιθέτως, ο πληθωρισμός φαίνεται να διαμορφώνεται σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα και να αποκτά πιο επίμονα χαρακτηριστικά, καθώς το αυξημένο ενεργειακό και διατροφικό κόστος διαχέεται παντού, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός της Ελλάδας ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από τον Ιανουάριο όμως και πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός ξεπέρασε τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και πλέον ακολουθεί μια τρελή πορεία, ενώ ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα και πλέον φτάνει στις 3 ποσοστιαίες μονάδες (8,6 η Ευρωζώνη, 12 η Ελλάδα).
H κατά 12% άνοδος του εναρμονισμένου δείκτη που ανακοίνωσε χθες η Eurostat παραπέμπει σε έναν εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή -που θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα- πέριξ του 13%. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Μάιο στο 11,3%.
Mε την τιμή του φυσικού αερίου να έχει αυξηθεί τον Ιούνιο πάνω από 50%, τη χονδρική τιμή ρεύματος να κινείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα και τις ανατιμήσεις στην αγορά να σαρώνουν, τα νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με ένα πληθωριστικό κοκτέιλ, που ροκανίζει τα εισοδήματά τους. Εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν για επανάληψη του σκηνικού της δεκαετίας του 1980 όσον αφορά τον καλπασμό των τιμών και τη διάχυση της ακρίβειας σε όλο το φάσμα της παραγωγής.
Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας ως σύνολο ήταν και τον Ιούνιο με διαφορά οι υψηλότερες στην Ελλάδα και παρέμειναν πολύ υψηλότερες σε σχέση με την Ευρωζώνη, αλλά δεν ήταν αυτές που έδωσαν νέα ώθηση στον πληθωρισμό για να εκτιναχτεί στο 12% από 10,5% τον Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε πολύ λιγότερο- στο 8,6% από 8,1% αντίστοιχα.
Οι τιμές αυτές αυξήθηκαν 60,6% έναντι 61% τον Μάιο, δηλαδή οριακά λιγότερο και επομένως δεν ήταν αυτές που έπαιξαν άμεσα τον ρόλο του επιταχυντή. Στην Ευρωζώνη, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 41,9% έναντι αύξησης 39,1% τον Μάιο, αλλά και πάλι η αύξησή τους είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα.
Ο πληθωρισμός τροφοδοτείται πλέον από παντού
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ τον Μάιο τα δύο τρίτα περίπου του πληθωρισμού οφείλονταν στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και μόλις το ένα τρίτο στο σύνολο όλων των άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, τον Ιούνιο η συμμετοχή των δύο αυτών δεικτών στον πληθωρισμό ήταν της ίδιας τάξης, δηλαδή 50%.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών εξαιρουμένων της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού - ο λεγόμενος και πυρήνας του πληθωρισμού – αυξήθηκε τον Ιούνιο 6% όταν ο γενικός δείκτης αυξήθηκε 12%, ενώ τον Μάιο είχε αυξηθεί μόλις 3,7% με τον γενικό δείκτη να έχει αυξηθεί 10,5%.
Βαριές οι επιπτώσεις για τους πολίτες και την οικονομία
Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι ο πληθωρισμός αποκτά μία νέα δυναμική στη χώρα μας που δεν εξαρτάται πλέον μόνο ή κυρίως από την ενέργεια και για αυτό θα είναι πιο δύσκολο να καμφθεί.
Οι συνέπειες θα είναι πλέον πιο έντονες τόσο στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, κυρίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, όσο και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας γενικότερα, καθώς η διαφορά με τον μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες της αυξάνεται σταθερά και σημαντικά.
Κριστιάνο Ρονάλντο: Έριξε τη «βόμβα» στη Γιουνάιτεντ - «Ήρθε η ώρα να φύγω»
Συγκλονιστικές εικόνες από βύθιση πλοίου κοντά στο Χονγκ Κονγκ - Εκτιμήσεις για δεκάδες νεκρούς
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr