Γαλλία: Προς κρατικοποίηση ο γίγαντας της ηλεκτρικής ενέργειας EDF
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η Γαλλία πρόκειται να επανεθνικοποιήσει τον υπερχρεωμένο γίγαντα ηλεκτρικής ενέργειας EDF, ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Ελίζαμπεθ Μπορν.
«Πρέπει να έχουμε πλήρη έλεγχο της παραγωγής ενέργειας»
Η Μπορν υποσχέθηκε να περιορίσει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας, παρά την πολιτική αναταραχή από την απώλεια του ελέγχου του κοινοβουλίου από τον Εμανουέλ Μακρόν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.
«Πρέπει να έχουμε πλήρη έλεγχο της παραγωγής και της απόδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η Μπορν στο κοινοβούλιο στην πρώτη της ομιλία για την κατάσταση της χώρας στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, καθώς προσπάθησε να προσεταιριστεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να αποφύγει το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και στις κολοσσιαίες προκλήσεις που έρχονται ... Γι' αυτό σας επιβεβαιώνω την πρόθεση του κράτους να κατέχει το 100% του κεφαλαίου της EDF», είπε.
Το γαλλικό κράτος κατέχει μερίδιο 84% στην EDF, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, αλλά η εταιρεία αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και υπερβάσεις του προϋπολογισμού για τα νέα πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία και τη Βρετανία, καθώς και προβλήματα διάβρωσης σε ορισμένους από τους γερασμένους αντιδραστήρες της, που έχουν πλήξει σημαντικά την τιμή της μετοχής της τους τελευταίους μήνες.
Ο Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη για δεύτερη θητεία στην προεδρία τον Απρίλιο, επιθυμεί μαζικές επενδύσεις σε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες ως πυλώνα της προσπάθειας της Γαλλίας για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα. Η εθνικοποίηση της EDF είναι μια ιδέα που είχε προωθηθεί πρόσφατα και από την Αριστερά και η ομιλία του Μπορν θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να απευθυνθεί σε διαφορετικές γωνίες ενός βαθιά διχασμένου κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Η Γαλλία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση, αφού η κεντρώα ομάδα του Μακρόν υπέστη μεγάλες απώλειες στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα. Η κεντρώα συμμαχία του προέδρου, Ensemble (Μαζί), κέρδισε τις περισσότερες έδρες στην εθνοσυνέλευση, αλλά απέχει περίπου 40 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για την ψήφιση νόμων.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr