Tα 3 ισχυρά χαρτιά για την ελληνική οικονομία το 2023 - Τι προσδοκούν και τι φοβούνται οι ειδικοί
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα με ορίζοντα την επόμενη Άνοιξη που η χώρα που θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, τουλάχιστον σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.
Ο δρόμος μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και σε καμία περίπτωση δεν αναμένουν στην κυβέρνηση ότι θα αποφύγουν στις δύσκολες στιγμές. Ευελπιστούν όμως πως στην πορεία αυτή θα υπάρχουν και σημαντικές επιτυχίες έτσι ώστε να υπάρχουν «όπλα» στη φαρέτρα.
Έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία
Σύμφωνα με το imerisia.gr, η πρώτη θετική εξέλιξη θα είναι η έξοδος της Ελλάδος από την ενισχυμένη εποπτεία, κάτι που θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα. Η απόφαση ήδη έχει ληφθεί και αποτελεί επιστέγασμα της πιστής εφαρμογής των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
Η Ελλάδα πλέον θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων και στη λήψη των όποιων αποφάσεων. Έλεγχος βέβαια θα υπάρχει, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα είναι τόσο ασφυκτικός, όσο στο παρελθόν. Οι αξιολογήσεις, που γίνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα γίνονται ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας
Η δεύτερη θετική εξέλιξη η οποία αποτελεί ευσεβή πόθο και δε θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη είναι η επιστροφή της χώρας και του ελληνικού χρέους σε επενδυτική αξιολόγηση. Όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει αυτό τον στόχο μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2023 και υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Η χώρα έχει βρίσκεται μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα και θεωρείται πιθανό ότι στην επόμενο αξιολόγηση ή τη μεθεπόμενη ο πολυπόθητος στόχος θα επιτευχθεί μετά από 10 και πλέον χρόνια που τα ελληνικά ομόλογα ήταν στην κατηγορία junk (σκουπίδια).
Ανάπτυξη με όπλο τον τουρισμό
Το τρίτο και καθοριστικό στοιχείο είναι η πορεία του ΑΕΠ για τη χρονιά που διανύουμε. Οι αρχικές προβλέψεις για ανάπτυξη άνω του 5% δε φαίνεται να επιβεβαιώνονται εξαιτίας του ότι έχουν μεσολαβήσει πολλά αρνητικά γεγονότα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιμονή του πληθωρισμού να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και το ενεργειακό μίγμα να κόβει μονάδες ανάπτυξης από το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, η θετική πορεία του τουρισμού εκτιμάται ότι θα αναπληρώσει ένα μέρος της χαμένης προσδοκώμενης αύξησης του ΑΕΠ. Με βάση τα παραπάνω όλοι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το 2023 μπορεί να είναι η αφετηρία η ελληνική οικονομία να μπει να ξανά σε τροχιά με μηδενισμό των ελλειμμάτων και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Όλα τα παραπάνω βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν αφού πολλές νάρκες παραμονεύουν όχι μόνο στην πορεία της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.
- Έναρξη σχολικής χρονιάς: Ξεκινούν την Τρίτη οι αιτήσεις για τους αναπληρωτές - Όσα πρέπει να γνωρίζουν - Τι ισχύει για στρατιωτικές υποχρεώσεις
- Τα 5 κρίσιμα roadshows των τραπεζών - Στο τραπέζι τα κόκκινα δάνεια
- Jonathan Jackson στο ethnos.gr: «Ασπάστηκα την Ορθοδοξία γιατί είχα μια έντονη επιθυμία να μάθω την αλήθεια»
- Βιετνάμ: Αποχωρούν οι Αμερικανοί, ο πόλεμος συνεχίζεται – Τρομακτικές οι απώλειες των ΗΠΑ, εκατομμύρια οι νεκροί
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr