Ενεργειακός ίλιγγος στην Ευρώπη: Ασυγκράτητα ράλι στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας – Έρχονται νέες εφιαλτικές ανατιμήσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ενεργειακός ίλιγγος επικρατεί στην Ευρώπη από τα ασυγκράτητα ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, που βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με εφιαλτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια.
Έρχονται νέα μέτρα στήριξης
Εάν μάλιστα επαληθευτεί η εκτίμηση της Μόσχας για υπερδιπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου που στέλνει στην Ευρώπη, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θα εκτοξευθεί σε ασύλληπτα επίπεδα. «Οι τιμές στη Γαλλία μπορεί να φτάσουν και 1.000 ευρώ τη μεγαβατώρα, εάν συμβεί αυτό το δυσοίωνο σενάριο», εκτίμησε μιλώντας στο OPEN ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας Κώστας Ανδριοσόπουλος. «Κι εάν δούμε στα 1.000 ευρώ τη μεγαβατώρα στην Ευρώπη, στη χώρα μας θα τη δούμε στα 700 με 800 ευρώ», συνέχισε.
Το νέο ράλι τιμών στην ενέργεια οδηγεί εκ των πραγμάτων σε νέα μέτρα στήριξης. Με τη χονδρική τιμή του ρεύματος πάνω από τα 400 ευρώ, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι πάροχοι για το Σεπτέμβριο δεν θα ανακοινώσουν χαμηλότερη τιμή από τα 60 λεπτά την κιλοβατώρα. Κάτι που σημαίνει πως η κρατική επιδότηση θα πρέπει να ανέβει από τα 0,337 λεπτά την κιλοβατώρα στα 0,4 λεπτά για να παραμείνουν προσιτοί οι λογαριασμοί ρεύματος.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι τιμές του φυσικού αερίου που πετούν και σήμερα πάνω από τα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τροφοδοτούν το ράλι στο ρεύμα, δεν θα αποκλιμακωθούν στο επόμενο διάστημα. Η Ευρώπη δεν έχει πρόσβαση σε φθηνό αέριο, ενώ το εκρηκτικό ενεργειακό κόστος τροφοδοτεί και το έλλειμμα ενέργειας που παρουσιάστηκε λόγω του θερμού καλοκαιριού που ενίσχυσε σημαντικά τη ζήτηση.
Μάλιστα, η παρατεταμένη ξηρασία που μείωσε τα επίπεδα νερού, οδήγησε σε μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από υδροηλεκτρικές μονάδες κατά 12% και από πυρηνικές μονάδες κατά 15%. Αυτό το έλλειμμα η Ευρώπη το καλύπτει με φυσικό αέριο που πλέον το αγοράζει πολύ ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι.
Ζοφερές προβλέψεις από Ρωσία για το φυσικό αέριο
Υπενθυμίζεται ότι χτες η Ρωσία προέβλεψε πως η μέση τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου της θα υπερδιπλασιαστεί φέτος, φθάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, προτού μειωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, καθώς θα μειωθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών.
Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που είναι κορυφαίος προμηθευτής της Ευρώπης, κινούνται σε μειωμένα επίπεδα εφέτος, αφού μια διαδρομή αγωγού φυσικού αερίου έκλεισε όταν η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποκόπηκαν από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, ενώ ξέσπασε μια διαμάχη για την επισκευή μια τουρμπίνας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 που ξεκινάει από την Ρωσία και καταλήγει στην Γερμανία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές φυσικού αερίου να εκτοξευθούν στα ύψη.
Το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας προβλέπει ότι οι εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών από την Gazprom θα μειωθούν εφέτος στα 170,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), σε σύγκριση με την πρόβλεψή του που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η οποία έκανε λόγο για 185 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι των 205,6 (bcm) που είχαν εξαχθεί το 2021.
Προβλέπει επίσης ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται και μετά το τρέχον έτος, χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις. Ως αποτέλεσμα των ήδη περιορισμένων προμηθειών, η μέση τιμή του φυσικού αερίου στην οποία θα πουλάει η Gazprom προβλέπεται να φθάσει τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (cm) το 2022, τιμή υπερδιπλάσια των 304,6 δολαρίων ανά 1.000 cm που ήταν πέρυσι, και αντιπροσωπεύει αύξηση 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 523,3 δολαρίων ανά 1.000 cm.
Η Ρωσία έχει αρχίσει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου μετά τους περιορισμούς που σχετίζονται με τις κυρώσεις καθώς οι Ασιάτες αγοραστές έχουν αυξήσει τις αγορές τους, οδηγώντας τη Μόσχα να αυξήσει τις προβλέψεις της σχετικά με την παραγωγή και τις εξαγωγές έως το τέλος του 2025, όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου.
Η Gazprom έχει επίσης αναφέρει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα αυξάνονται, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομερή στοιχεία ως προς αυτές και η Ευρώπη παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αγορά ρωσικού φυσικού αερίου.
Η αύξηση του όγκου εξαγωγών πετρελαίου, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει τη Ρωσία να αποκομίσει κέρδη ύψους 337,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 255,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας φέτος και το επόμενο έτος, αντίστοιχα.
Το υπουργείο δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει το θέμα. Πέρυσι, η Ρωσία είχε έσοδα 244,2 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας, σύμφωνα με το υπουργείο.
- «Να μη ζήσουμε νέο Τσέρνομπιλ»: Ανησυχία για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια – Τι συζήτησαν στο Λβιβ Γκουτέρες, Ζελένσκι και Ερντογάν
- Ενεργειακή κρίση: «Καίνε» την Ευρώπη οι τιμές - Στον «αέρα» η επάρκεια ενόψει χειμώνα
- Βίντεο ντοκουμέντο: Τούρκοι στρατοχωροφύλακες οδηγούν μετανάστες στον Έβρο
- Οργισμένος ο γιος του Γιώργου Μάγκα για τις ψευδείς πληροφορίες περί θανάτου του πατέρα του - «Ο Σπύρος Μπιμπίλας θα έχει συνέπειες»
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr