Ηλεκτρικό ρεύμα: Το άλμα 73% της τιμής σε 48 ώρες προκαλεί ίλιγγο - Καίνε οι αυξήσεις των επιτοκίων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Τρομακτική για τους καταναλωτές είναι νέα αδιανόητη αύξηση της τιμής στο ρεύμα, η οποία έφτασε στο 73% μέσα σε μόλις 48 ώρες, ενώ σε σχέση με πέρυσι οι τιμές έχουν εκτοξευθεί κατά 1.400%. Όπως μετέδωσε το OPEN, τον Ιανουάριο του 2021 η μέση τιμή της μεγαβατώρας κυμαινόταν στα 52 ευρώ ενώ σήμερα Δευτέρα 29 Αυγούστου η τιμή έχει φτάσει στα 697 ευρώ. Φυσικά σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει συνεχώς να επιδοτείται η τιμή της μεγαβατώρας προκριμένο νοικοκυριά και επιχειρήσει να μπορούν να πληρώνουν το ρεύμα.
Ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας τόνισε στην ΕΡΤ ότι για την ενεργειακή κρίση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις και τόνισε ότι είναι απορίας άξιο για ποιον λόγο φτάσαμε μέχρι εδώ. Όπως μετέδωσε άλλωστε ο Στέφανος Σίσκος στο OPEN, αν εφαρμοζόταν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου - οι οποίες επηρεάζουν εκείνες του ρεύματος- τώρα δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτήν την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, ενώ σήμερα η χονδρική τιμή σε Ελλάδα και Ιταλία πλησιάζει στα 700 ευρώ, στις χώρες που εφαρμόστηκε το πλαφόν καθώς πήραν εξαίρεση διότι θεωρούνται ενεργειακά νησιά, δηλαδή στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, η μεγαβατώρα θα είναι στα 188 ευρώ.
Ο κ. Χατζησαλάτας μίλησε στην ΕΡΤ για την επιδότηση ρεύματος τον Σεπτέμβριο και τι θα σημαίνει αυτό για την τσέπη των καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα σχολίασε ότι τα μέτρα στήριξης υπολογίζονται σε 1,9 δισ ευρώ. Η κιλοβατώρα θα είναι περίπου στο 0,17 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι λίγο αυξημένη σε σχέση με τον Αύγουστο.
Πονοκέφαλος για τους δανειολήπτες
Σε κάθε περίπτωση η αύξηση της τιμής φυσικού αερίου και ρεύματος προκαλεί άλμα του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη με τις κεντρικές τράπεζες να το προσπαθούν να του συγκρατούν με συνεχείς νέες αυξήσεις των επιτοκίων, κάτι που αναμένεται να βρεθεί μπροστά μας το επόμενο χρονικό διάστημα και τα επόμενα χρόνια.
Τον Ιούλιο τα επιτόκια αυξήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 11 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα κατά 0,5%, ενώ αναμένεται νέα αύξηση κατά 0,5 % και τον Σεπτέμβριο. Κάποιοι μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα ζητούν να αυξηθούν τα επιτόκια κατά 0,75% τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν αποκλείεται οι αυξήσεις να σημειώνονται κάθε μήνα ως απάντηση στον πληθωρισμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού για την χώρα θα είναι αυξημένο, ενώ και τα επιτόκια για δάνεια και πιστωτικές κάρτες θα είναι επίσης αυξημένα.
Πάνω από 1.000 ευρώ η μεγαβατώρα στη Γαλλία
Την Παρασκευή, οι προθεσμιακές τιμές για το ρεύμα μετά από ένα έτος στη Γαλλία έσπασαν το φράγμα των 1.000 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, ζήτησε από την ΕΕ να προχωρήσει στην αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα οι τιμές του Χρηματιστηρίου δεν μετακυλίονται στους καταναλωτές καθώς από τον Ιούλιο έχει επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ανά μεγαβατώρα που εισπράττουν οι παραγωγοί ρεύματος, ανάλογα με την τεχνολογία.
Το σχέδιο άμυνας της Ευρώπης
Την ώρα που και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ανοδική πορεία -και επηρεάζουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος- στις Βρυξέλλες σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για μία ενδεχόμενη επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το θέμα αυτό, μάλιστα, εκτιμάται ότι θα είναι ψηλά στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Ενέργειας εντός Σεπτεμβρίου.
Οι διεργασίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει, καθώς για πρώτη φορά επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ιταλίας, θα συνεδριάσει σε τεχνικό επίπεδο με την χώρα μας να παρουσιάζει την ελληνική πρόταση για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου μέσω της επιβολής πλαφόν.
Αυτό που αναμένεται από την έκτακτη συνάντηση των υπουργών ενέργειας είναι να προετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Μάλιστα, υπέρ του πλαφόν τάχθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος θέλει ένα «ανώτατο όριο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ανεπίτρεπτες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας». «Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε την τρέλα που συμβαίνει στις ενεργειακές αγορές. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας ευρωπαϊκής λύσης», επισήμανε ο Νεχάμερ.
Ο Καγκελάριος της Αυστρίας κάλεσε την ΕΕ να «σταματήσει την τρέλα στις αγορές ενέργειας»
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ κάλεσε την Κυριακή την Ευρωπαϊκή Ένωση «να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου», ώστε να μειωθεί, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία.
«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει» και «δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Πούτιν» να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αγορές ενέργειας», πρόσθεσε ο Νεχάμερ, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μεμονωμένα του εθνικού. «Το θέμα (της αποσύνδεσης) θα είναι στην ημερήσια διάταξη», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος, λέγοντας ότι έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Όλαφ Σολτς και με τον Φιάλα.
Σκρέκας: Θα στηρίξουμε και τους καταναλωτές φυσικού αερίου τον χειμώνα
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να παρασύρονται από το πρωτοφανές ράλι στο φυσικό αέριο, με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να προαναγγέλλει παρέμβαση για τα περίπου 700.000 νοικοκυριά που καταναλώνουν αέριο.
«Θα στηρίξουμε τους καταναλωτές φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα απέναντι στις εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει με τους 700.000 οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
«Εντολή του πρωθυπουργού είναι να εξετάσουμε σενάρια στήριξης των νοικοκυριών που καταναλώνουν φυσικό αέριο γιατί δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να αφήξουμε νοικοκυριά στην καρδιά του χειμώνα να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους» είπε ο υπουργός Ενέργειας για να συμπληρώσει «πέρσι είχαμε στηρίξει τα νοικοκυριά και μέσω του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης που είχαμε συμπεριλάβει και καταναλωτές φυσικού αερίου, αλλά και με επιδοτήσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου».
Τα μέτρα ελάφρυνσης που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση
Τα μέτρα ελάφρυνσης, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, είναι βασική κυβερνητική προτεραιότητα.
Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται: «ξεπάγωμα» συντάξεων, αύξηση κατώτατου μισθού, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, ρυθμίσεις που θα ενισχύουν το εισόδημα εργαζόμενων και συνταξιούχων.
Στα σκαριά το Fuel Pass 3;
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε το Σάββατο ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα στήριξη στα καύσιμα, τονίζοντας ωστόσο ότι προτεραιότητα αποτελεί το φυσικό αέριο.
Για το επίδομα θέρμανσης είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να δοθεί το ίδιο με πέρυσι, ωστόσο και αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με το φυσικό αέριο. «Αν η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί κι άλλο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να βάλει μεγαλύτερο ποσό» διευκρίνισε.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό ανέφερε πως θα ακολουθηθεί η θεσμική διαδικασία το πρώτο εξάμηνο του 2023 για να δούμε τα περιθώρια νέας αύξησης, χωρίς να πλήττεται η επιχείρηση.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο MEGA αναφορικά με τα καύσιμα δήλωσε πως: «έχουμε εστιάσει σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, σε αυτούς που χρησιμοποιούν το μέσο για να πάνε στη δουλειά τους, κι τέλος με έναν τρόπο που δεν ξεφεύγει από τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού. Όταν βλέπουμε ότι συνεχίζει η κρίση, θα συνεχίσει και η στήριξη. Δεν μπορώ να ανακοινώσω εάν θα υπάρχει Fuel pass 3, είναι κάτι που το επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους αναμένεται να σημειώσει πάνω από 5% ανάπτυξη, η Ευρώπη κινδυνεύει να μπει σε ύφεση, και η Ελλάδα έχει ανάπτυξη».
Στο τραπέζι και το επίδομα ακρίβειας
Για ενδείξεις ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερη των προβλέψεων και στο τέταρτο τρίμηνο έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Τώρα Μαζί» με την Ευλαμπία Ρέβη και τον Γιώργο Σιαδήμα. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, συνολικά σε ετήσια βάση θα πάμε πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις, πρόσθεσε.
Ο υπουργός είπε ότι το επίδομα ακρίβειας είναι πάνω στο τραπέζι, όπως και όλα τα μέτρα που μπορούν να ανακουφίσουν τους ευάλωτους συμπολίτες μας.
Τα επιμέρους μέτρα, είπε, θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι θα κάνει ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και μετά οι υπουργοί.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε, επίσης, ότι είναι συνετό να υπάρξει μία λογική εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι που πρέπει να το έχουμε όλοι στο μυαλό μας καθώς το ενεργειακό κόστος είναι πολύ υψηλό.
- Άγριο έγκλημα στην Κυψέλη: Άνδρας έσφαξε με μαχαίρι τη γυναίκα φίλου του
- Τουρισμός Vs ενεργειακό κόστος: Ζητείται εναγωνίως δημοσιονομικός χώρος
- Προσωπικός γιατρός: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για την Αττική με λιγοστούς γιατρούς - Plan B τριών σημείων από το υπουργείο Υγείας
- Χαμηλότερες τιμές, μαγευτικές παραλίες: Τα 2+1 ιδανικά νησιά για διακοπές τον Σεπτέμβρη
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr