Θεσσαλονίκη: Σίλικον Βάλεϊ των Βαλκανίων µε ισραηλινή τεχνογνωσία
Το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναµικού εντυπωσίασε τον διευθύνοντα σύµβουλο της Αρχής Καινοτοµίας του Ισραήλ, Ααρον Ααρον, ο οποίος, αφού επισκέφθηκε την πόλη, ετοιµάζει την επιστροφή του συνοδευόµενος από επιχειρηµατίες που θα εξετάσουν το ενδεχόµενο επενδύσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Της Θεσσαλονίκης τής πάει η… καινοτοµία. Η επίσκεψη του Ααρον Ααρον, διευθύνoντος συµβούλου της Αρχής Καινοτοµίας του Ισραήλ, πριν από λίγες µέρες στη Θεσσαλονίκη βάζει µπρος το σχέδιο που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τη µετατροπή της περιοχής σε ζώνη καινοτοµίας και κόµβο τεχνολογίας για όλα τα Βαλκάνια. «Εχουµε ένα συγκριτικό πλεονέκτηµα, που δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο δυναµικό» δήλωσε στην «Ηµερησία» ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτοµίας, Κυριάκος Λουφάκης.
Από το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναµικού της περιοχής έµεινε εντυπωσιασµένος ακόµα και ο Ααρον Ααρον, ο οποίος ανανέωσε το ραντεβού του µε τους φορείς της Θεσσαλονίκης σε δύο µήνες. Αυτήν τη φορά, στόχος του είναι να έχει µαζί του και επιχειρηµατίες από το Ισραήλ, οι οποίοι θα εξετάσουν το ενδεχόµενο µεταφοράς κάποιας δραστηριότητάς τους στη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισε ο κ. Λουφάκης. Στις συσκέψεις που πραγµατοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου και του κ. Λουφάκη, ο κ. Aαρον, ένας άνθρωπος µε µεγάλη πείρα σε θέµατα καινοτοµίας, έδειξε τα βήµατα που πρέπει να γίνουν. «Του παρουσιάσαµε το δικό µας δυναµικό, των πανεπιστηµιακών και ερευνητικών ιδρυµάτων και όλων των φορέων που αναπτύσσονται στην περιοχή µε επίκεντρο την καινοτοµία. Αυτό που µας έδειξε µε τον τρόπο του είναι πως πρέπει να στοχεύουµε στο ανθρώπινο δυναµικό» είπε ο κ. Λουφάκης. Για τον Aαρον Aαρον, πάντως, η Θεσσαλονίκη δεν είναι άγνωστη. Το αντίθετο µάλιστα, αφού από τη συµπρωτεύουσα κατάγεται ο παππούς του.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η οικογένειά του έφυγε από τη Θεσσαλονίκη το 1930, πριν από τον Πόλεµο, και γι’ αυτό σώθηκε. Ο ίδιος µάλιστα ψάχνει συνεχώς στα αρχεία να βρει στοιχεία για την παρουσία των προγόνων του στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της ολιγοήµερης παραµονής του στην πόλη τις προηγούµενες µέρες, επισκέφθηκε και τις υπηρεσίες του ∆ήµου Θεσσαλονίκης για να βρει οικογενειακές καταγραφές. Ο Ααρον Ααρον, ως επικεφαλής της Αρχής Καινοτοµίας του Ισραήλ, είναι υπεύθυνος για την προώθηση της καινοτοµίας και της επιχειρηµατικότητας. Πριν αναλάβει καθήκοντα στην Αρχή Καινοτοµίας, διετέλεσε µεταξύ άλλων γενικός διευθυντής της Apple στο Ισραήλ, αντιπρόεδρος της Hardware Technologies, συνιδρυτής και πρόεδρος της Camero, µιας startup που αναπτύσσει µικροραντάρ ανίχνευσης τοίχων.
Στο παρελθόν κατείχε διευθυντικές θέσεις στο Τµήµα Ερευνας της IBM. Oλα αυτά τα χρόνια έχει µάθει πως εκείνο που κάνει τη διαφορά είναι το ανθρώπινο δυναµικό. «Αυτό είναι και το δικό µας συγκριτικό πλεονέκτηµα. Εκτίµησε πως το υπάρχον ανθρώπινο δυναµικό στη Θεσσαλονίκη είναι υψηλού επιπέδου και υποσχέθηκε πως θα επιστρέψει σε δύο µήνες έχοντας µαζί του επιχειρηµατίες οι οποίοι θα θέλουν να µεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη δραστηριότητές τους» τόνισε στην «Η» ο κ. Λουφάκης, ιδιοκτήτης µιας µεγάλης βιοµηχανίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χηµικών και πρώην πρόεδρος του Συνδέσµου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.
Πόλος έλξης τεχνολογικών κολοσσών η Θεσσαλονίκη
Το στοίχημα της καινοτοµίας που θέλει να κερδίσει η Θεσσαλονίκη είναι µεγάλο και ζωτικό για την οικονοµία. Τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια που γίνεται και οι δυνατότητες της περιοχής δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από ξένους τεχνολογικούς οµίλους και εταιρείες, που έχουν αρχίσει να επενδύουν στη Θεσσαλονίκη, στους ανθρώπους της και στη νέα γενιά επιστηµόνων και επαγγελµατιών. Είναι χαρακτηριστικό πως τον τελευταίο χρόνο έχουν εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον τέσσερις γερµανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως σε υπολογιστικά συστήµατα και τεχνολογίες αιχµής, όπως η Comquent (που ασχολείται µε software testing), η Εxciting (που λειτούργησε πρώτα call center στη Θεσσαλονίκη), η Prodyna (που ασχολείται µε την τεχνητή νοηµοσύνη) και η Consolut (που ασχολείται µε εγκατεστηµένα συστήµατα SAP). Μόλις τον περασµένο Σεπτέµβριο, δε, η Microsoft ανακοίνωσε τη συνεργασία της µε το ΑΠΘ για τη δηµιουργία ενός κόµβου ψηφιακής καινοτοµίας στη Θεσσαλονίκη. Πριν από περίπου 15 µέρες, το MIT Enterprise Forum Greece σε συνεργασία µε το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) διοργάνωσαν εκδήλωση παρουσίασης του διαγωνισµού MITEF Greece 2019 Startup Competition, που στοχεύει στη δυναµική ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηµατικών οµάδων οι οποίες καινοτοµούν στον χώρο της τεχνολογίας και των επιστηµών. Τον περασµένο Μάιο η Deloitte Ελλάδας ανακοίνωσε επίσηµα την έναρξη της λειτουργίας του Deloitte Alexander Competence Center, του νέου πρότυπου κέντρου τεχνογνωσίας της εταιρείας, ενός κόµβου τεχνογνωσίας, καινοτοµίας και δηµιουργικότητας. Για τις ανάγκες του κέντρου η Deloitte έκανε ήδη και τις πρώτες 40 προσλήψεις νέων. Εως το 2020 ο αριθµός του έµψυχου δυναµικού του κέντρου αναµένεται να έχει φτάσει τα 200 άτοµα.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr