Λογαριασμοί ρεύματος: Προ των πυλών το νέο μοντέλο - Το σχέδιο της Ελλάδας και ο... γρίφος
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η Κομισιόν συνεχίζει τον αγώνα δρόμου για εύρεση λύσης στην ενεργειακή κρίση. Αν και τα κράτη - μέλη έχουν προχωρήσει σε εθνικά σχέδια, η Ευρώπη πρέπει τώρα να βρει τα σωστά μέτρα που θα «έρθουν» να συμπληρώσουν τα όσα έχουν λάβει τα κράτη της.
«Υπάρχει μια πρόταση στο τραπέζι», έχει πει σχετικά με τις τιμές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες: «Είναι καλή αλλά είναι αρκετή; Δεν το νομίζω. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να επιταχύνουμε σε ό,τι αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα αναμένονται νέες παρεμβάσεις εν μέσω της αναμονής για ευρωπαϊκή λύση.
Το σχέδιο της Ελλάδας και οι νέες παρεμβάσεις
Όσον αφορά στην Ελλάδα, το εθνικό σχέδιο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και όπως έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την επόμενη εβδομάδα αναμένονται νέες παρεμβάσεις.
Η επιδότηση στο ρεύμα θα συνεχιστεί για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για πρώτη κατοικία και εξοχικά και με μπόνους για όσους μειώσουν την κατανάλωση 15%.
«Θα δίνει κίνητρα στους πολίτες με πρόσθετη ουσιαστικά μειωμένη τιμή σε περίπτωση που πετύχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, θα ανακοινωθεί και παρέμβαση στο φυσικό αέριο χωρίς μοντέλο εξοικονόμησης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος και τη ΔΕΠΑ, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης εξετάζεται η επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο με φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.
«Με μια επιδότηση στην αντλία η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως πια μας επιβάλει και η ΕΕ να κάνουμε με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο γρίφος της επιδότησης σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο
Λίγα 24ωρα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να δώσει λύση στο δύσκολο στοίχημα της παρέμβασης που ετοιμάζεται στο κομμάτι της ενέργειας. Την επομένη εβδομάδα θα ανοίξει τα χαρτιά της, αναφορικά με τον τρόπο επιδότησης μέσα από το σύστημα κινήτρων και αντικινήτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα, τον τρόπο στήριξης - ενίσχυσης, όσων έχουν εγκατάσταση θέρμανσης που στηρίζεται στο φυσικό αέριο.
Την ίδια ώρα, με αγωνία περιμένουν οι καταναλωτές τις ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις σε καύσιμα και ενέργεια για να καταλήξουν στον πιο προσιτό τρόπο θέρμανσης.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο ρεύμα η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και θα αυξάνεται όσο μειώνεται η κατανάλωση με τη σύγκριση να γίνεται με την κατανάλωση τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς.
Ο πήχης για τη φουσκωμένη επιδότηση το πιθανότερο είναι να τοποθετηθεί στις 300-350 κιλοβατώρες το μήνα ενώ έξτρα έκπτωση θα παίρνουν όσοι επιτυγχάνουν εξοικονόμηση 15% σε σχέση με πέρυσι. Αγκάθι αποτελεί η μέτρηση και σύγκριση της κατανάλωσης λόγω έλλειψης έξυπνων μετρητών με τη λύση που φαίνεται να προκρίνεται να είναι να μπαίνουν αναδρομικά οι επιδοτήσεις στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.
Αμφιβολίες εκφράζουν οι πάροχοι
Οι πάροχοι, στο μεταξύ εκφράζουν αμφιβολίες για το αν πρέπει να ανακοινώσουν τις τιμές πριν γίνουν γνωστές οι επιδοτήσεις, με το υπουργείο Ενέργειας να ξεκαθαρίζει πως πρέπει να τηρηθεί η προθεσμία της 20ής Σεπτεμβρίου προειδοποιώντας για καμπάνες.
Αίνιγμα αποτελεί το ύψος της επιδότησης για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σώματα και έχουν συνεπώς υψηλές καταναλώσεις. ενώ στην τελική ευθεία είναι και το μοντέλο των εκπτώσεων στο φυσικό αέριο.
«Τα τελευταία δύο χρόνια για ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. έδινα 100 ευρώ το μήνα για ρεύμα», λέει άλλος καταναλωτής.
Στο μεταξύ οι εταιρείες προμήθειας επιδιώκουν τη δημιουργία ενεργειακού Τειρεσία για να έχουν εικόνα των ιστορικών των πελατών, καθώς κυριαρχεί ο φόβος για αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών. Το νέο σύστημα αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα κινητικότητας με τους καταναλωτές να ψάχνουν εκ νέου την φτηνότερη τιμή ρεύματος.
Bloomberg: Σχέδια για μπλακ άουτ ετοιμάζει η Ευρώπη τον χειμώνα
Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη η διακοπή ρεύματος στα νοικοκυριά είναι η έσχατη λύση καθώς υπάρχει μια σειρά επιλογών που θα κάνουν πρώτα οι Αρχές.
Τα ευκολότερα μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη κάλεσαν τους καταναλωτές να κατεβάσουν τους θερμοστάτες και να κάνουν πιο σύντομα ντους, ενώ μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στις δημοτικές πισίνες και σβήνοντας τα φώτα σε δημόσια κτίρια τις νύχτες, ανέφερε στο μεταξύ το Bloomberg σε δημοσίευμά του.
Το συνηθέστερο επόμενο βήμα αφορά στις μεγάλες, ενεργοβόρες εταιρείες, πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη προκαθορισμένες συμφωνίες με τις κυβερνήσεις, να μειώσουν τη χρήση ή να κλείσουν. Μετά από αυτό, οι επιλογές γίνονται ακόμη πιο δυσάρεστες. Στην περίπτωση της Γαλλίας, το σύστημα Ecowatt επιτρέπει στους πολίτες να παρακολουθούν τις προβλέψεις για την προσφορά και τη ζήτηση ενέργειας τις επόμενες ημέρες, με τρία επίπεδα: πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο. Εάν ο διαχειριστής του δικτύου αναμένει ότι η κατάσταση θα γίνει κρίσιμη, θα εκδώσει προειδοποίηση το προηγούμενο απόγευμα. «Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, θα μπορούσαν να οργανωθούν τοπικά, ελεγχόμενα μπλακ άουτ μέγιστης διάρκειας δύο ωρών», αναφέρει ο ιστότοπος EcoWatt.
- Προσωπικός γιατρός: Τα πέντε αγκάθια με την πρεμιέρα - Τα εμπόδια για τους πολίτες
- Νύχτα επεισοδίων στη Θεσσαλονίκη - Διακοπή συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου και καταγγελίες για αναίτια χρήση χημικών
- ΔΕΘ 2022: Οι έξι εθνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας
- Φθηνή στέγη: Στεγαστικά δάνεια για δυσεύρετα σπίτια - Τα διαθέσιμα ακίνητα ανά περιοχή
- «Ζούμε ένα όνειρο»: Έλληνας χορευτής με σύνδρομο Down αποθεώθηκε στην όπερα του Καΐρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr