Πιτσιόρλας: Προώθηση επενδύσεων από κοινού, Ελλάδας και Τουρκίας
Υποδομές, δίαυλοι επικοινωνίας, προώθηση επενδύσεων και πρωτοβουλίες από κοινού, Ελλάδας και Τουρκίας, στο διεθνές εμπόριο ήταν θέματα στα οποία εστίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, από τη Θεσσαλονίκη, Στέργιος Πιτσιόρλας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το 2019 θα είναι μια καλή χρονιά, και στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα είναι σημαντική.
«Διαπιστώσαμε ότι αυτή η βούληση υπάρχει και από την άλλη πλευρά, και είναι πολύ σημαντικό , έχουμε όλα τα δείγματα που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι και ότι θα κινηθούμε και οι δυο πλευρές με θετικό πνεύμα, στη θετική ατζέντα» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, απόψε, από τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της κοπής πίτας του Ελληνο – Τουρκικό Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος.
Ως κεντρικός ομιλητής ο κ. Πιτσιόρλας, επισήμανε ότι η Κυβέρνηση έχει σε ύψιστη προτεραιότητα, να κλείσει πληγές του παρελθόντος, να δημιουργήσει καινούργια δυναμική σε σχέση με τους γείτονες, να διαμορφώσει ένα περιβάλλον, το οποίο να επιτρέπει την συν- ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και να αποτρέπει συγκρούσεις και προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, η επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας είναι καθοριστικής σημασίας, «οι σχέσεις με την Τουρκία είναι ένα θέμα δύσκολο, το ξέρουμε, το ξέρει και η Τουρκία» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πιτσιόρλας, προσθέτοντας ότι αποτελεί κοινό συμφέρον η οικονομική συνεργασία, αποτελεί κοινό συμφέρον να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες, σε κρίσιμα θέματα που αφορούν την ΝΑ Μεσόγειο. Να συνεχιστεί επίσης η συνεργασία στο θέμα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.
Βήματα συνεργασίας
Το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Αγκυρα, όπως επισήμανε ο κ. Πιτσιόρλας, ήταν ενταγμένο σ’ αυτήν τη γενική προοπτική, όπου διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για την επανεκκίνηση των σχέσεων, ανάμεσα στις δυο χώρες.
«Θα ξαναμπούμε σ’ ένα δρόμο διαλόγου για τα δύσκολα θέματα, και στο πνεύμα αυτό θα πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία, η οποία αποτελεί τη βάση, για να αντιμετωπίσουμε και τα υπόλοιπα θέματα με ευνοϊκότερο τρόπο» επισήμανε ο κ. Πιτσιόρλας, λέγοντας ότι πρέπει να χαμηλώσει η ένταση στο Αιγαίο, θέμα δύσκολο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Υποδομές και επενδύσεις
Σ’ ότι αφορά τον σχεδιασμό ανάμεσα στις δυο χώρες, ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση της διαδικασίας εκτόνωσης της έντασης στο Αιγαίο, στη σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Οικονομικής Συνεργασίας και οικονομικού φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, στη συνεργασία μεταξύ του Enterprise Greece με το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο του Οργανισμού Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK), στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, η οποία θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη στις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών, στη βελτίωση της εικόνας του τελωνείου στους Κήπους Εβρου, με την κατασκευή μιας δεύτερης γέφυρας, φιλοδοξώντας να ξεκινήσει η κατασκευή της στις αρχές του 2020, στη βελτίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης στην υπάρχουσα γραμμή και με ηλεκτρική κίνηση σε πρώτη φάση εισόδου στην Ελλάδα, στο συντονισμό των προσπαθειών, ώστε να τεθεί πάλι υπό συζήτηση στην ΕΕ για την αναθεώρηση της τελωνιακής συμφωνίας Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας αναφέρθηκε και στον τουρισμό, με τις δυο χώρες να έχουν κοινό συμφέρον, λέγοντας ότι «από κοινού θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε ώστε να εξασφαλίσουμε μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας κρουαζιέρας στη ΝΑ Μεσόγειο. Η τόνωση της κρουαζιέρας στην περιοχή μας αφορά και τους δυο».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πιτσιόρλας, επισήμανε ότι το Ελληνο Τουρκικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με το υπουργείο με στόχο την ανάπτυξη.
Εμπορικές συναλλαγές 4,2 δις δολαρίων
Τη στασιμότητα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις προσπαθούν να ξεπεράσουν οι δυο χώρες, και όπως επισήμανε στην αποψινή του ομιλία ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Orhan Yalman Okan, η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα ήταν σημαντική όσον αφορά τη διατήρηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών.
Ο κ. Okan επισήμανε ότι το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο του Οργανισμού Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK) σχεδιάζει να διοργανώσει στη Θεσσαλονίκη, ένα networking reception, όπου θα προσκληθούν πρόεδροι και άλλων διμερών επιχειρηματικών συμβούλιων. Πιθανή ημερομηνία για το networking reception, αναφέρθηκε η 21η Μαρτίου.
Τέλος, ο κ. Okan ανέφερε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το 2018 αυξήθηκε στα 4,2 δις δολάρια, «αριθμός που εξακολουθεί να είναι πολύ κατώτερος αυτού που αρμόζει σε δυο γειτονικές χώρες» επισήμανε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Orhan Yalman Okan.
Επιχειρηματική αποστολή
Τριήμερη επιχειρηματική αποστολή διοργανώνει το ΕλληνοΤουρκικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος, στην Προύσα, και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Συμεωνίδης, μέλη τους θα επισκεφτούν τη γείτονα, κατόπιν πρόσκλησης του Επιμελητηρίου Προύσας. Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο, και όπως αναφέρθηκε, αντίστοιχη πρόσκληση θα απευθύνουν και στους Τούρκους επιχειρηματίες, με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών, την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών καθώς και των δραστηριοτήτων του ΕλληνοΤουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr