Bloomberg: Η Ελλάδα και ακόμα 6 χώρες ζητούν από την Κομισιόν «σκληρότερο» πλαφόν στο φυσικό αέριο - Η νέα επιστολή
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν με έγγραφό τους προς την Κομισιόν και εν όψει της συνόδου των υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου, να τεθεί ένα περισσότερο αποτελεσματικό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Σε έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο πιέζουν για αυστηρότερο ανώτατο όριο τιμών, τo οποίο θα κινείται ανάλογα με τις τιμές σε βασικούς διεθνείς κόμβος.
Οι βασικοί άξονες στις «απαιτήσεις» των επτά χωρών είναι:
- Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα τα 160 ευρώ).
- Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με έναν σταθμισμένο μέσο όρο τιμών φυσικού αερίου και LNG από ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη.
- Δεν έχει οριστεί χρονικό διάστημα για το ανώτατο όριο.
- Οι χώρες προτείνουν επίσης την κατάργηση του δεύτερου όρου της Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου με σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG.
Σημειώνεται πως η τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής απαιτεί οι τιμές να παραμείνουν πάνω από 275 δολάρια για δύο εβδομάδες και επίσης να είναι τουλάχιστον 58 ευρώ υψηλότερες από τις τιμές LNG για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης.
«Η προϋπόθεση δύο συνεχόμενων εβδομάδων με σταθερά υψηλές τιμές φυσικού αερίου δεν είναι αποτελεσματική για την επίτευξη άμεσα θετικών αποτελεσμάτων για τις αγορές» αναφέρεται στο έγγραφο.
Σημειώνεται πως τα επίπεδα για την ενεργοποίση είναι τόσο ψηλά που «απέχουν πολύ από την αποτροπή επεισοδίων υπερτιμολόγησης του φυσικού αερίου».
Συμβιβαστική πρόταση από την Τσεχία
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με άλλο έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο, η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση που μειώνει το ανώτατο όριο τιμών στα 264 ευρώ από τα 275 ευρώ που πρότεινε η Επιτροπή.
Επίσης, πρότεινε τη μείωση του χρόνου που θα χρειαζόταν για να παραμείνουν οι τιμές πάνω από αυτό για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός σε πέντε ημέρες από δύο εβδομάδες. Και αυτές όμως οι προτάσεις δεν φαίνεται να ικανοποιούν τις φωνές για ουσιαστική αυστηροποίηση του πλαφόν.
Ο κίνδυνος για ακόμη ένα ναυάγιο στη Σύνοδο παραμένει ορατός και αυτό θα σήμαινε πως την ενεργοποίηση σειράς άλλων κανονισμών έκτακτης ανάγκης που έχουν συμφωνηθεί για την επιτάχυνση της αδειοδότησης, τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και τον περιορισμό της ενδοημερήσιας αστάθειας των τιμών.
Η πρόταση από των «επτά» θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις τιμές το επόμενο διάστημα, κατά τις πηγές του Bloomberg, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.
- Ομερτά, φόβος και συγκάλυψη στη δομή ΑμεΑ της Θεσσαλονίκης: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις παιδαγωγού στο ethnos.gr - Πώς έχασε τη ζωή του ο Πάρης
- Ο δύσκολος χειμώνας των νοικοκυριών και τα μέτρα - εφεδρείες της κυβέρνησης
- Η ευχάριστη είδηση της ημέρας από τον Δήμο Αλίμου: Τι είναι τα «παγκάκια φιλίας» που κατασκευάστηκαν σε σχολεία - Ο στόχος τους
- Landis+Gyr: Γιατί επενδύει στην Ελλάδα - Νέα μονάδα για φορτιστές αυτοκινήτων
- 5 ευρωπαϊκές πόλεις που κρύβουν την μαγεία των Χριστουγέννων και κανείς δεν γνωρίζει- Ζήσε τις φετινές γιορτές αλλιώς
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr