Μποναμάς με το νέο έτος: Ποιοι κερδίζουν μείωση φόρου για πληρωμές με πλαστικό χρήμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Καλά νέα για όσους φορολογουμένους έχουν φροντίσει και πληρώσει με ηλεκτρονικό χρήμα αμοιβές σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα φοροδιαφυγής καθώς θα κερδίσουν μείωση φόρου που φθάνει έως και 2.200 ευρώ από το νέο έτος.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σύμφωνα με το μέτρο που τίθεται σε εφαρμογή από τη νέα χρονιά το φορολογητέο εισόδημα μπορεί να μειωθεί έως και κατά 5.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει ηλεκτρονικές δαπάνες 16.667 ευρώ με πλαστικό χρήμα από μια λίστα 20 επαγγελμάτων. Από το φορολογητέο εισόδημα αφαιρείται το 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών συγκεκριμένων δαπανών. Αυτή η μείωση μπορεί να οδηγήσει σε ελάφρυνση φόρου έως και 2.200 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα.
Για να λάβει κάποιος το μέγιστο κέρδος των 2.200 ευρώ σαφώς και είναι δύσκολο, καθώς αφορά φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, όπου και εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44%.
Δεν είναι όμως αμελητέα η μείωση φόρου και για χαμηλότερα δηλωθέντα εισοδήματα. Για παράδειγμα σε ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ αναλογεί έκπτωση φόρου 450 ευρώ και στα 30.000 ευρώ η έκπτωση στο φόρο φτάνει τα 1.400 ευρώ.
Ποιες δαπάνες κερδίζουν
Οι δαπάνες που αναγνωρίζει η εφορία για την έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για: κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ, σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Τα εισοδήματα του 2022 θα φορολογηθούν το 2023 χωρίς ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με φέτος. Φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και αγρότες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 9% (για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ με ενδιάμεσους συντελεστές 22%, 28% και 36% οι οποίοι επιβάλλονται κλιμακωτά για κάθε επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος (από 10.001 έως και 20.000, από 20.001 έως και 30.000 και από 30.001 έως και 40.000 ευρώ).
Ο φόρος που προκύπτει με βάση τη συγκεκριμένη κλίμακα μειώνεται κατά 777 ευρώ (8.636 ευρώ αφορολόγητο) για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 810 ευρώ (9.000 ευρώ) για τον φορολογούμενο με ένα παιδί, 900 ευρώ (αφορολόγητο 10.000 ευρώ) για δύο παιδιά, κατά 1.120 (11.000 αφορολόγητο) για φορολογούμενους με τρία παιδιά και κατά 1.340 ευρώ (12.000) για φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.
Για την εξασφάλιση έκπτωσης φόρου και τη διατήρηση του αφορολόγητου στα παραπάνω ποσά, ο φορολογούμενος υποχρεούται να πραγματοποιήσει δαπάνες με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, των οποίων το ποσό θα φτάνει το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματός του και μέχρι τα 20.000 ευρώ.
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα άνω του 30% ή των 20.000 ευρώ, αλλά ότι αρκεί το ποσό αυτό για να διατηρήσει το αφορολόγητο.
Ωστόσο, εάν οι δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα δεν φτάσουν στο 30%, υποχρεούται να καταβάλει ως πρόστιμο το 22% του ποσού της διαφοράς που του μένει μέχρι τη συμπλήρωση του 30%.
Υπάρχουν ωστόσο και πολλές εξαιρέσεις από τον κανόνα του 30%, οι βασικότερες των οποίων αφορούν φορολογούμενους 70 ετών και άνω, άτομα με αναπηρία άνω του 80%, υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, φορολογούμενους που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, φορολογούμενους που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), φορολογούμενους που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών), διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα, φυλακισμένοι κ.α.
- Το «καλεντάρι» των νέων μέτρων: Μήνα - μήνα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μέχρι τις κάλπες
- Οι 3 αιτίες για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά: Οι νέες οδηγίες Πλεύρη και οι σαρωτικοί έλεγχοι
- Γύρισαν από το κατώφλι του θανάτου: Πώς είναι να επιβιώνεις έπειτα από εκτέλεση με θανατηφόρο ένεση – Οι τραγικές στιγμές ενός μελλοθάνατου
- Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο από τη νέα χρονιά - Μουδιάζουν οι προβλέψεις για τις τιμές
- 5 πράγματα που με ενέπνευσαν μέσα στο 2022 και αξίζει να διαβάσεις σήμερα
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr