Τι σηματοδοτεί η εκτίμηση του οίκου Moody’s για σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους: Η εξήγηση για τη βιωσιμότητά του και την ανάπτυξη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου θα σημειώσει η Ελλάδα, σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s με φόντο το ισχυρό ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής το οποίο αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση μετά τη δεύτερη κάλπη.
Με αυτό τον τρόπο ο μοναδικός οίκος που κρατά την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Ο Moody’s σημειώνει πως η διατήρηση της εστίασης στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, μαζί με την υλοποίηση των ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.
«Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατήρηση της σημερινής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους της Ελλάδας», σημειώνει ο οίκος.
Σύμφωνα με το imerisia.gr, ο Moody’s προβλέπει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να υποχωρεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025 από 171,3% το 2022, βοηθούμενη από την προοπτική σημαντικά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Σημειώνει ακόμη ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά μετά την πανδημία, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021 μετά τη συρρίκνωση 9% το 2020.
Πιο βιώσιμο το χρέος
Αν και ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα παραμείνει πολύ υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες, το βάρος του έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη και τη μεγάλη ελάφρυνση του χρέους που παρείχαν οι πιστωτές της στην Ευρωζώνη από το 2017. Σχεδόν το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης οφείλεται σε θεσμούς της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, σημειώνει ο οίκος.
Το αποτέλεσμα, προσθέτει, είναι οι πληρωμές της Ελλάδας για τόκους ως ποσοστό των κρατικών εσόδων να είναι χαμηλές και να παραμείνουν χαμηλές για μία παρατεταμένη περίοδο, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της πανδημίας και η επάνοδος σε τακτικές εκδόσεις (ομολόγων) στις αγορές κεφαλαίων.
«Με το ποσοστό αυτό στο 5,5% - 6%, η ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώνει το χρέος της θα παραμείνει ισχυρότερη από της Ιταλίας (που έχει επενδυτική βαθμίδα)», καταλήγει η ανάλυση.
- «Αγόρια στο Ντους»: Η ταινία που προκάλεσε την καταγγελία γονέων - Τι λένε στο ethnos.gr οι δάσκαλοι και το υπουργείο
- Qatar Gate: Ελεύθερη χωρίς βραχιολάκι η Εύα Καϊλή - Τι αποφάσισαν οι δικαστικές Αρχές
- «Οι εξωγήινοι ζουν ανάμεσά μας»: Ανατρεπτική δήλωση από καθηγητή του Στάνφορντ - Τι αποκάλυψε για UFO και Πεντάγωνο
- Συναγερμός στη Δραπετσώνα: Οδηγός τρόλεϊ απείλησε επιβάτη με όπλο
- Κομισιόν: Καμπανάκι για άγονους πλειστηριασμούς - Συστάσεις για εξωδικαστικό - Το β' 6μηνο του 2024 ο Φορέας Ακινήτων
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr