Κόκκινα δάνεια: Αδιέξοδο µε τους δανειστές για την πρώτη κατοικία
«Αγκάθι» η εµµονή των θεσµών να µην ενταχθούν τα ενυπόθηκα επιχειρηµατικά δάνεια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στο στόχαστρο των θεσµών έχουν µπει τα επιχειρηµατικά δάνεια µε υποθήκη πρώτη κατοικία και εµµονικά επιµένουν να µην εντάσσονται στο νέο πλαίσιο προστασίας, ζητώντας παράλληλα να περιοριστεί η περίµετρος ένταξης και για τα αµιγώς κόκκινα στεγαστικά δάνεια που θα προστατεύονται από τον πλειστηριασµό. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «στόχος µας είναι η επίτευξη συµφωνίας µε ορίζοντα το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου».
Ωστόσο, απαντώντας σε σχετικό ερώτηµα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόµενο -«στην περίπτωση που δεν τα βρούµε µε τους θεσµούς»- να προχωρήσει η κυβέρνηση µονοµερώς στην κατάθεση και ψήφιση της ρύθµισης. Σηµειώνουν, δε, πως η «κόκκινη γραµµή» για την ελληνική πλευρά είναι να µην υπάρξουν ανατροπές στα όρια που αφορούν τα κόκκινα στεγαστικά. Προς το παρόν στόχος είναι να «κλειδώσει» η συµφωνία µέχρι το EwG της ερχόµενης ∆ευτέρας και να κατατεθεί προς ψήφιση η ρύθµιση µέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, οι τηλεδιασκέψεις τις επόµενες µέρες µε τα τεχνικά κλιµάκια των θεσµών για το θέµα αναµένεται να είναι µαραθώνιες. Οπως χθες που η σύσκεψη ξεκίνησε στις 12 το µεσηµέρι και έληξε στις 6 το απόγευµα, για να συνεχιστεί σήµερα. Σε αυτή συµµετείχαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ∆ηµήτρης Λιάκος, ο γ.γ. Συντονισµού ∆ηµήτρης Παπαγιαννάκος, ενώ σήµερα το θέµα θα συζητηθεί και µε τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, που βρίσκεται στην Αθήνα για να συµµετάσχει σε συνέδριο του ΙΟΒΕ.
«Κόκκινη γραµµή» για την ελληνική πλευρά είναι να µην υπάρξουν ανατροπές στα όρια για τα κόκκινα στεγαστικά
Οπως σηµειώνουν πηγές µε γνώση των διαβουλεύσεων, ενώ υπάρχει πρόοδος σε δευτερεύοντα θέµατα του πλαισίου, οι διαφορές που παραµένουν αγεφύρωτες αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τα επιχειρηµατικά δάνεια -παρότι βάσει κριτηρίων στο νέο πλαίσιο µπορούν να ενταχθούν µόλις 2 δισ. ευρώ οφειλές εµπόρων- και τον περιορισµό των περιουσιακών και εισοδηµατικών ορίων για να κριθεί ένας «κόκκινος» δανειολήπτης επιλέξιµος ώστε να πάρει την ευνοϊκή ρύθµιση από την τράπεζα («κούρεµα» οφειλής, επιµήκυνση στον χρόνο αποπληρωµής, χαµηλό επιτόκιο) και επιδότηση από το ∆ηµόσιο.
Χωρίς τις τράπεζες
Μέχρι στιγµής οι τράπεζες δεν συµµετέχουν στις διαβουλεύσεις, «για εµάς το σχέδιο µπορεί να έρθει προς ψήφιση, δεν υπάρχουν επιπτώσεις στους ισολογισµούς από την ένταξη των επιχειρηµατικών δανείων και αυτό το έχουµε εξηγήσει στους θεσµούς» αναφέρει τραπεζική πηγή. Σε ό,τι αφορά τώρα την αναπροσαρµογή των ορίων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσµοί ζητούν το ύψος της αντικειµενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται να διαµορφώνεται από τα 180.000 ευρώ για τον άγαµο έως τα 230.000 ευρώ για πενταµελή οικογένεια (από 250.000 ευρώ) και το ύψος της οφειλής να είναι µέχρι 100.000 ευρώ (από 130.000 ευρώ). Ενώ για τα επιχειρηµατικά δάνεια ζητούν το ύψος της αντικειµενικής αξίας να διαµορφωθεί ακόµα χαµηλότερα, στα 130.000 ευρώ, και το ύψος της οφειλής στα 50.000 ευρώ. Η ένταξη των εµπόρων στο νέο πλαίσιο φαίνεται να είναι «κόκκινο πανί» για τους θεσµούς και ζητούν τον αποκλεισµό τους, αµφισβητώντας την αλήθεια των εισοδηµάτων που δηλώνουν
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr