Καθηγητής εργατικού δικαίου για εργασιακό νομοσχέδιο στο ethnos.gr: Το 8ωρο πέφτει θύμα της παράλληλης απασχόλησης - Τι ισχύει με τις 3ετιες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ως μία νομοθετική παρέμβαση υπέρ της εργοδοσίας, με σειρά αρνητικών συνεπειών σε βάρος των εργαζομένων, χαρακτηρίζει στο ethnos.gr το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αριστείδης Καζάκος.
Ο ίδιος σημειώνει ότι ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2019, με το νόμο Γιάννη Βρούτση, όταν παρέλυσαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα «η χώρα να μετατραπεί σε ένα είδος ειδικής οικονομικής ζώνης».
Ειδικότερα και κατά τον κ. Καζάκο, με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο το 8ωρο πέφτει θύμα της παράλληλης απασχόλησης, με αποτέλεσμα η καθημερινή εργασία να μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 13 ώρες, χωρίς να είναι ελεύθεροι οι εργαζόμενοι να μην το δεχτούν.
«Επίσης, αποτελούν ένα δώρο για τις μεγάλες επιχειρήσεις οι συμβάσεις ειδικού σκοπού, δηλαδή οι συμβάσεις κατά παραγγελία, που ισοδυναμούν με συμβάσεις μηδενικών ωρών. Αυτές που δεν υπάρχει ελάχιστος χρόνος εργασίας», τονίζει στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των απεργιών, ο κ. Καζάκος λέει ότι το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα το συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων να προχωρήσουν σε απεργία.
«Η κυβέρνηση ουσιαστικά συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε από το 2019. Να θυμίσω ότι με το νόμο Βρούτση παρέλυσαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η χώρα μετατράπηκε σε ένα είδος ειδικής οικονομικής ζώνης. Επίσης, η εμβέλεια των κλαδικών συμβάσεων εργασίας περιορίστηκε δραματικά και ενισχύθηκε το διευθυντικό δικαίωμα. Αποτελούν παρένδυση βίας και ανομίας οι ατομικές συμβάσεις, αφού ο ισχυρότερος εργοδότης επιβάλλει τους όρους του. Καταλήγουν σε μία λεόντεια συμφωνία υπέρ του εργοδότη. Είχαμε ήδη το πρώτο ''τραύμα'', αφού επιτράπηκε στον εργοδότη να διευθετεί το χρόνο εργασίας και να πάρει δύο ώρες επιπλέον εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
«Παραμύθι το ξεπάγωμα των τριετιών»
Αρκετά άρθρα που ξεπερνούν την κοινοτική οδηγία και είναι αρνητικά για το χώρο εργασίας και τους εργαζόμενους, περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρη Κυπριανίδη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, την τελευταία στιγμή προστέθηκαν άρθρα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση γι' αυτά, χωρίς να έχουν καν συζητηθεί στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής.
«Το ξεπάγωμα των τριετιών αποδεικνύεται παραμύθι, αφού παραμένουν οι όροι για την ανεργία και προστίθενται οικονομικοί παράγοντες. Επίσης, περιορίζεται το δικαίωμα μόνο σε όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και δεν ισχύει για όλους. Παράλληλα, δεν προσμετρώνται τα δώδεκα χρόνια προϋπηρεσίας που έχουν μεσολαβήσει από το πάγωμα των τριετιών. Ουσιαστικά έχει δημιουργήσει περισσότερα εμπόδια από αυτά που επρόκειτο να λύσει», τονίζει ο κ. Κυπριανίδης.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι το νέο νομοσχέδιο ποινικοποιεί το δικαίωμα της απεργίας και νομιμοποιεί το δικαίωμα διευθέτησης του ωραρίου εργασίας από τους εργοδότες.
«Υπάρχουν θέματα και με την έκτη ημέρα εργασίας καθώς και με την κυριακάτικη αργία. Επίσης και σε ό,τι αφορά τη δοκιμαστική περίοδο ενός εργαζομένου, καθιερώνονται μεν οι έξι μήνες, το ανώτατο διάστημα που προβλέπει η κοινοτική οδηγία, όμως, κρατάει την καταβολή της αποζημίωσης σε εργαζόμενο στους δώδεκα μήνες. Άρα τύποις ακολουθούμε την κοινοτική οδηγία», σημειώνει ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr