Μέση Ανατολή: Οι επιθέσεις των Χούθι φέρνουν φόβους για νέο κύμα πληθωρισμού – Οι αλλαγές στα δρομολόγια των tankers προκαλούν αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα
Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, με τον πόλεμο στο Ισραήλ να μαίνεται και, το Ιράν, μέσω των ανταρτών Χούθι της Υεμένης να διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σκληρό ρόλο. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέο κύμα πληθωρισμού, καθώς οι επιθέσεις των ανταρτών παραλύουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Την ίδια στιγμή, και ενώ ΕΕ και ΗΠΑ είχαν αρχίσει να μετριάζουν μέσω της Fed και της ΕΚΤ τα αρνητικά απότοκα του πληθωρισμού, εκφράζονται φόβοι για νέο κύμα πληθωρισμού, παρότι, όλο το προηγούμενο διάστημα, κορυφαίοι αξιωματούχοι υπήρξαν καθησυχαστικοί. Όσο η κατάσταση στην περιοχή οξύνεται, αυξάνεται και η ανησυχία. Οι επιθέσεις των Χούθι και οι διαρκείς απειλές στην περιοχή προκαλούν τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία. Ήδη, ο πετρελαϊκός κολοσσός της Shell ανακοίνωσε ότι, τα δεξαμενόπλοιά της, για λόγους ασφαλείας, δε θα περνούν πλέον από την Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αδαμαντίας Λιόλιου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, μετά την πίεση στις τιμές του πετρελαίου, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και με τις τιμές του φυσικού αερίου. Μάλιστα και το Κατάρ, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής στην Ευρώπη έχει ανακοινώσει ότι, τα τάνκερ, δεν θα κάνουν τη διαδρομή μέσω της Διώρυγας του Σουέζ αλλά θα προτιμούν μεγαλύτερη διαδρομή, που συνεπάγεται και μεγαλύτερο κόστος.
Ήδη οι πρώτες παρενέργειες και στην εφοδιαστική αλυσίδα στην Ευρώπη είναι εμφανείς αφού, η εταιρεία Suzuki ανακοίνωσε ότι, από τις 15 έως τις 21 Ιανουαρίου διακόπτεται η λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής της στην Ουγγαρία, λόγω των καθυστερήσεων στην παραλαβή μηχανημάτων από την Ιαπωνία. Για αντίστοιχο λόγο αναστέλλει, για δύο εβδομάδες, τη λειτουργία του εργοστάσιο της εταιρείας Tesla στο Βερολίνο. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στην παγκόσμια οικονομία, ενώ των κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο επίτροπος οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος είπε ότι, εάν η αναταραχή αυτή στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και η ανασφάλεια που υπάρχει για τα πλοία εκεί συνεχιστεί, ενδεχομένως να έχουμε και νέο κύμα πληθωρισμού.
Οι Χούθι απειλούν ΗΠΑ και Βρετανία με προπαγανδιστικό βίντεο
Με προπαγανδιστικό βίντεο, οι Χούθι της Υεμένης, εμφανίζουν την Ερυθρά Θάλασσα γεμάτη φέρετρα, τυλιγμένα με την αμερικανική σημαία και πλοία να φλέγονται…
Είχε προηγηθεί, νέο χτύπημά τους, με αντιπλοϊκό πύραυλο, αυτή τη φορά στο φορτηγό πλοίο Ζωγραφιά, ελληνικών συμφερόντων, ανοικτά της Υεμένης.
Στα 24 μέλη του πληρώματος δεν περιλαμβάνονται Έλληνες και το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του προς τη Διώρυγα του Σουέζ, καθώς το χτύπημα των Χούθι δεν προκάλεσε μηχανική βλάβη, παρά μόνο υλικές ζημιές, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου.
Το νέο χτύπημα ήρθε σε συνέχεια του χθεσινού πλήγματος σε εμπορικό πλοίο αμερικανικών συμφερόντων. Με τους Χούθι να προειδοποιούν πως δεν θα σταματήσουν εδώ.
«Μπλόκο» της Shell στην Ερυθρά Θάλασσα
«Μπλόκο» αποφάσισε η πετρελαϊκή εταιρεία Shell στην Ερυθρά Θάλασσα, από την οποία, πλέον και μέχρι νεοτέρας, δεν θα περνούν τα δεξαμενόπλοιά της. Το θέμα έφερε στο «φως» με δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Ο λόγος που οδήγησε την εταιρεία στην εν λόγω απόφαση είναι η απειλή που υφίστανται, πλοία και πληρώματα, από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.
Ο όμιλος έλαβε την απόφαση την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, λόγω της απειλής για τα πληρώματα και του κινδύνου πρόκλησης πετρελαιοκηλίδας, στην περίπτωση κάποιο τάνκερ δεχτεί επίθεση. Προς το παρόν, ωστόσο, εκπρόσωπος της Shell που ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Περίπου 30 πλοία έχουν, από τα τέλη Νοεμβρίου, δεχθεί επίθεση από τους Χούθι στην περιοχή. Τις τελευταίες ημέρες, οι αντάρτες της Υεμένης, που έχουν τη στήριξη του Ιράν, πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων που, σύμφωνα με τους ίδιους, σχετίζονται με το Ισραήλ, αναγκάζοντας, με αυτό τον τρόπο, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και να επιλέγουν μακρύτερες διαδρομές, όπως αυτή του γύρου της Αφρικής, οι οποίες και αυξάνουν τα κόστη μεταφοράς. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν πάρει και οι δύο πετρελαϊκές, BP και QatarEnergy, αλλά και ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών, Maersk.
Από το Νταβός όπου βρίσκεται ο Μοχάμεντ μπεν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, πρωθυπουργός του Κατάρ, εκτίμησε πως, η κλιμάκωση των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχει επιπτώσεις στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Όπως είπε, «υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές αλλά (…) είναι λιγότερο αποτελεσματικές» από αυτήν που ακολουθείται σήμερα, μέσω της Ερυθράς Θάλασσας». Το Κατάρ είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς LNG παγκοσμίως.
Αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές
Και ο ρωσικός όμιλος πετρελαιοφόρων Sovcomflot, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο TASS, αναζητά εναλλακτικές διαδρομές, για την περίπτωση που η κρίση κλιμακωθεί περαιτέρω. Η εταιρεία εξακολουθεί να ακολουθεί τη θαλάσσια οδό της Ερυθράς Θάλασσας, όμως, σε ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι, «λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην περιοχή, είναι επί του παρόντος αδύνατον να προβλέψουμε», εάν θα εξακολουθήσουν να περνούν από το σημείο τα τάνκερ της. «Η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αποτιμά τους κινδύνους. Εάν χρειαστεί, θα αναζητηθούν εναλλακτικές διαδρομές για τα πλοία», πρόσθεσε το πρακτορείο.
Η Ρωσία καταδίκασε τα στρατιωτικά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, τα οποία σύμφωνα με τη Μόσχα ισοδυναμούν με ένα ανεύθυνο εγχείρημα το οποίο μπορεί να προκαλέσει χάος σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Λευκός Οίκος: «Δε θέλουμε πόλεμο με τους Χούθι αλλά να σταματήσουν οι επιθέσεις»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να εμπλακούν σε πόλεμο με τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, διαβεβαίωσε απόψε ο Λευκός Οίκος.
«Δε θέλουμε να το επεκτείνουμε. Οι Χούθι έχουν μία επιλογή να κάνουν και έχουν ακόμη χρόνο για να λάβουν τη σωστή απόφαση, που είναι να σταματήσουν αυτές τις επικίνδυνες επιθέσεις» σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι από αμερικανικά πλήγματα καταστράφηκαν σήμερα βαλλιστικοί πύραυλοι τους οποίους ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν οι αντάρτες. Όμως «ποτέ δεν είπαμε ότι οι επιθετικές δυνατότητες των Χούθι θα εκμηδενιστούν», τόνισε ο Κίρμπι. Οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών σε εμπορικά πλοία επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο και έχουν θορυβήσει τις μεγάλες δυνάμεις.
ΕΕ: «Πράσινο φως» για μια ναυτική αποστολή προστασίας των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα
Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το αρχικό «πράσινο φως» για μια ναυτική αποστολή που θα προστατεύει τα πλοία από επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφεραν σήμερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Πολλές ναυτιλιακές εμπορικές εταιρείες έχουν εκτρέψει τα πλοία τους σε άλλες διαδρομές, μετά τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης και λένε ότι δρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι διπλωμάτες είπαν ότι η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνη για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, ενέκρινε σε πρώτη φάση την αποστολή, που θα γίνει σε συνεργασία με εταίρους της ΕΕ. Ο στόχος είναι να συγκροτηθεί το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και να τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά. Πολλοί διπλωμάτες είπαν ότι ελπίζουν ότι η διαδικασία θα επισπευσθεί, λαμβάνοντας υπόψη της εντάσεις στην περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις εμπιστευτικές συζητήσεις γύρω από το θέμα. Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι σε συνεργασία με άλλες χώρες ξεκινούν περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο μιας νέας αποστολής, της Επιχείρησης Φύλακας της Ευημερίας, ώστε να κατευνάσουν τους φόβους ότι η αναταραχή σε μια από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς του κόσμου θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Όμως ορισμένοι σύμμαχοί τους, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το σχέδιο αυτό και διαφώνησαν με την ιδέα να τεθούν υπό αμερικανική διοίκηση.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr