«Λευκός χρυσός» το ελληνικό µάρµαρο
Με µεγάλο «όπλο» τις εξαγωγές, ο κλάδος έχει κινηθεί αντίστροφα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Παρά τη µείωση που επήλθε στην εσωτερική κατανάλωση, οι εταιρείες κάνουν χρυσές δουλειές, κατευθύνοντας το 90% της παραγωγής στο εξωτερικό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την εύνοια της φύσης και τη δυνατότητα να εκπροσωπείται από υγιείς επιχειρήσεις έχει στο πλευρό του το ελληνικό µάρµαρο, ένας υποκλάδος της εξορυκτικής βιοµηχανίας που έχει κινηθεί αντίστροφα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Παρά την οικονοµική κρίση και την τεράστια µείωση στην εσωτερική κατανάλωση, η ανάπτυξη συνεχίζεται. Η παραγωγή το 2017 ανήλθε σε 1.600.000 τόνους και κατευθύνθηκε σε ποσοστό που αγγίζει το 90% στο εξωτερικό.
Το προφίλ των δύο μεγάλων «παικτών»
Παυλίδης: Η εξαγορά της Mermeren και η παρουσία σε 45 χώρες
Από τις µεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου είναι η Παυλίδης Μάρµαρα µε έδρα τη ∆ράµα, η οποία µετά τη στρατηγική κίνηση εξαγοράς της Mermeren Combinat έθεσε τον πήχη ψηλότερα. Eίναι καθετοποιηµένη και δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, την επεξεργασία και την πώληση ακατέργαστων και κατεργασµένων προϊόντων µαρµάρου, καθώς και προϊόντων γρανίτη. Ειδικεύεται στην παραγωγή και την επεξεργασία λευκών, ηµίλευκων και µπεζ µαρµάρων, τα οποία εξορύσσονται στις ∆ράµα και Καβάλα, όπως και σε λατοµεία του εξωτερικού. Με αιχµή του δόρατος τα λευκά µάρµαρα, η Παυλίδης εξάγει πάνω από το 90% του κύκλου εργασιών σε περισσότερες από 45 χώρες, µε κυριότερες αγορές αυτές της Κίνας, της Νοτιοανατολικής Ασίας, του Κόλπου, της Αµερικής και της Ευρώπης.
Το λευκό µάρµαρο Sivec (της εξαγορασθείσας Mermeren) εξάγεται σε όλο τον κόσµο, ενώ η µονάδα της εταιρείας απέχει 200 χλµ. από το λιµάνι της Θεσσαλονίκης, γεγονός που εξασφαλίζει τη διακίνηση του µαρµάρου. Το µάρµαρο της Mermeren έχει χρησιµοποιηθεί σε κτίρια, όπως το Sky Eleven Apartments στη Σιγκαπούρη, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα και στο Τζαµί του σεΐχη Ζάιντ, του µεγαλύτερου στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. Ηδη η εξαγορασθείσα εταιρεία ανακοίνωσε βελτίωση µεγεθών για το 2018, καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 39,94 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 52,8% σε σχέση µε το 2017 (26,14 εκατ. ευρώ) – εξέλιξη που οφείλεται στις υψηλότερες τιµές πώλησης. Το 2018, το 35,5% των πωλήσεων της Mermeren προήλθε από τρεις πελάτες: έναν από την Κίνα και δύο από την Ελλάδα.
Ο καθένας αντιπροσωπεύει πάνω από 10% των πωλήσεων. Τα αποτελέσµατα προ φόρων, χρηµατοοικονοµικών και επενδυτικών αποτελεσµάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαµορφώθηκαν στα 27,4 εκατ. ευρώ, έναντι 14,5 εκατ. ευρώ το 2017. Τα δε κέρδη έπειτα από φόρους άγγιξαν τα 22,8 εκατ. ευρώ, έναντι 10,6 εκατ. το 2017. Ο τραπεζικός δανεισµός κατά την 31η ∆εκεµβρίου 2018 ανήλθε σε 1,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήταν σχεδόν αµετάβλητος σε σχέση µε το υπόλοιπο της 31ης ∆εκεµβρίου 2017, ενώ η εταιρεία διέθετε σε ταµειακά διαθέσιµα και ισοδύναµα 21,9 εκατ. ευρώ.
Ικτίνος: Νέο λατοµείο στην Πελοπόννησο και επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ
Σηµαντική ανάπτυξη και νέες κινήσεις πραγµατοποιεί η Ικτίνος Μάρµαρα, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε νέο λατοµείο στην Πελοπόννησο. Πρόκειται για το πέµπτο λατοµείο της εταιρείας (ήδη είχε τέσσερα - Χρυσή Αράχνη, Θάσου, Βώλακα, Νέστου). Αυτά της Θάσου και του Βώλακα διαθέτουν βεβαιωµένα αποθέµατα 150.000 και 300.000 κυβικών. Σηµειώνεται ότι στα τέλη του 2017 η Ικτίνος εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της Γ. Λαζαρίδης-Μάρµαρα ∆ράµας έναντι 1,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα επενδύσει 10 εκατ. ευρώ στον εκσυγχρονισµό των εγκαταστάσεων, ενώ ήδη έχει µπει εξοπλισµός αξίας 4 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αναµένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της χρονιάς και, όπως εκτιµάται, η συνεισφορά του νέου εργοστασίου στον κύκλο εργασιών υπολογίζεται στα 10-12 εκατ. τον χρόνο, µε στόχο να προσεγγίσει τα 20 εκατ. ετησίως.
Επίσης, στις αρχές Ιουλίου 2018 προχώρησε στην εξαγορά από την εταιρεία Μάρµαρα Καβάλας των µισθωτικών δικαιωµάτων λατοµικής έκτασης 96,470 στρεµµάτων, στην περιοχή Πύργων του ∆ήµου Προσοτσάνης στη ∆ράµα, η λειτουργία του οποίου θα αυξήσει τη δραστηριότητα της εταιρείας το 2019. Το 2017 η Ικτίνoς Μάρµαρα σηµείωσε πωλήσεις 51,7 εκατ. ευρώ έναντι 35,70 εκατ. ευρώ το 2016 (+49,9%), EBITDA 19 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 9 εκατ. ευρώ (παρά την εγγραφή λογιστικής αποµείωσης 1,25 εκατ. ευρώ). Είχε θετικές ελεύθερες ταµειακές ροές 12,2 εκατ. ευρώ, µείωσε τον καθαρό δανεισµό κατά 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ διένειµε µερίσµατα αξίας 3,67 εκατ. ευρώ.
Το 2018 έκλεισε µε άνοδο. Η αύξηση εσόδων εκτιµάται στο 15%, ενώ το EBITDA αναµένεται να κυµανθεί στο +20%. Το 2019, σύµφωνα µε τις προβλέψεις, θα είναι σηµαντικά µεγεθυσµένο λόγω της προσθήκης των νέων λατοµείων και της δωδεκάµηνης χρήσης του εργοστασίου που αποκτήθηκε πέρυσι. Το 95% του κύκλου εργασιών προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ τα µάρµαρα της Ικτίνος εξάγονται σε χώρες όπως Αργεντινή, Αρµενία, Αυστραλία, Μπαχάµες, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερµανία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ισραήλ, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Κουβέιτ, Λίβανο, Μαλαισία, Μαρόκο, Οµάν, Πακιστάν, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουµανία, Ρωσία, Νότιο Αφρική, Ταϊβάν, Τυνησία, Τουρκία, ΗΠΑ κ.ά
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr