Πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει προορισμός για κροίσους
Το δρόμο της εξόδου από την κρίση δείχνουν η Κύπρος και η Ιταλία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Μπορεί η Ελλάδα να έχει εγκαταλείψει, τυπικά, τον αστερισμό των μνημονίων από τον περασμένο Αύγουστο, όμως το ζητούμενο είναι να αποκτήσει στέρεους ρυθμούς ανάπτυξης. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε να συμβάλει η προσέλκυση των υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας ή εξαιρετικά εύπορων ατόμων, γνωστών ως Ultra High Net Worth Individuals (UHNWI).
Ήδη, η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό πολυεκατομμυριούχων της χώρας να αναζητήσουν αλλού φιλικότερους προορισμούς για την μεταφορά της φορολογικής έδρας τους. Στο Λονδίνο, ο αριθμός των ιδιαίτερα εύπορων ανήλθε σε 372,2 χιλιάδες το 2018.
Και όπως εξηγούν αναλυτές, εάν η Ελλάδα κατάφερνε να προσελκύσει ακόμη κι ένα χαμηλό μονοψήφιο κλάσμα των 22,4 εκατομμυρίων ατόμων, σε όλο τον πλανήτη, με καθαρή αξία περιουσίας από 1 εκατ. έως 30 εκατ. δολαρίων (βάσει στοιχείων της εταιρείας Wealth-X), θα αποκτούσε σημαντικά έμμεσα και άμεσα οικονομικά οφέλη.
Το καθεστώς non-dom
Με στόχο την προσέλκυση ατόμων ιδιαίτερα υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας, η Ιταλία έχει υιοθετήσει ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς για την μεταφορά, στη χώρα, της φορολογικής έδρας (non-dom). Η γειτονική χώρα σε ξένους ή Ιταλούς πολυεκατομμυριούχους που μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους εκεί, υπό τον όρο ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού τα τελευταία εννιά συναπτά χρόνια, προσφέρει σταθερό ετήσιο φόρο 100.000 ευρώ για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό. Όσα, δηλαδή, περισσότερα έσοδα αποφέρουν οι δραστηριότητές τους, τόσο λιγότερο φόρο θα πληρώνουν, δεδομένου ότι δεν υφίσταται φορολογική κλίμακα.
Βέβαια, ως προϋπόθεση έχει τεθεί οι ιδιαίτερα εύποροι να διαμένουν στην Ιταλία για 183 ημέρες, ενώ μέγιστος χρόνος ισχύος της επιβολής σταθερής φορολογίας είναι η δεκαπενταετία.
Αλλά και η Κύπρος έχει υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα. Όπως εξηγεί στο Ethnos.gr o Έφορος φορολογίας στην Κύπρο Γιάννης Τσαγκάρης, παρέχονται γενναία φορολογικά κίνητρα για την μεταφορά της φυσικής διαμονής- "κατοικίας" στη νησιωτική χώρα.
Όπως σημειώνει, τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν Κυπριακό Αριθμό Φορολογικής Ταυτοποίησης απαλλάσσονται από την παρακράτηση φόρου για εισοδήματα που προκύπτουν από την επένδυση κεφαλαίου, δηλαδή τόκοι μερίσματα και ενοίκια. «Η απαλλαγή ισχύει για 17 χρόνια και αφορά πρόσωπα που δεν γεννήθηκαν ή δεν έζησαν στην Κύπρο τα τελευταία 17 χρόνια (non-dom)» διευκρινίζει.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr