Σε απόγνωση οι καταναλωτές για την «έκρηξη» στις τιμές ρεύματος: Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι
Πού οφείλεται η έκρηξη στην τιμή του ρεύματος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Λύσεις για να μην περάσουν οι αυξήσεις της χονδρικής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου μπει ένα φρένο στις αυξήσεις που έρχονται και φουσκώνουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών τους τελευταίους τρεις μήνες.
Στα ύψη η τιμή χονδρικής
Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί αναμένεται να προστεθούν στον πονοκέφαλο της καθημερινότητας των πολιτών καθώς οι τιμές της χονδρικής δεν πέφτουν. Την Τρίτη η Αλβανία καταγράφει υψηλότερη τιμή με 224.68 ευρώ τη μεγαβατώρα, η Ελλάδα σημειώνει 176.33, η Ισπανία 87,24 και η Ιταλία 118.33.
Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι
Νωρίτερα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και συζητήθηκαν προτάσεις που θα βάλουν φρένο σε αυτές τις ανατιμήσεις.
Στο τραπέζι τέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες η φορολόγηση των υπερκερδών ηλεκτροπαραγωγών και η επαναφορά και η εφαρμογή πλαφόν ανά τεχνολόγια και αν χρειαστεί να δοθούν πίσω στους καταναλωτές με τη μορφή επιδότησης αλλά και ειδική μέριμνα για να προστατευτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά
Μαρινάκης: Αυτή τη στιγμή για λιανική και καταναλωτές, δεν χρειάζονται επιδοτήσεις
Την ίδια ώρα οι τιμές του ρεύματος έχουν προκαλέσει μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Την πεποίθησή του πως για το ρεύμα την τρέχουσα χρονική περίοδο σε τιμές λιανικής, δηλαδή αυτό που παίρνει ως λογαριασμό για μια επιχείρηση, έχει φθάσει σε επίπεδα προ κρίσης, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, για τη λιανική, για τους καταναλωτές, να μην χρειάζονται επιδοτήσεις, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
«Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας με βάση τις παρεμβάσεις Ιανουαρίου- Ιουνίου έχουμε ρεύμα λιανικής τιμής στα επίπεδα πριν από την κρίση. Έχουμε μια ελαφριά αύξηση από τον προηγούμενο στον επόμενο μήνα όμως έχουμε καταφέρει, με βάση τα στοιχεία που παίρνουμε μηνιαίως, να έχουμε φτάσει σε επίπεδα προ κρίσης. Δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι σήμερα, έκτος μήνας εφαρμογής των πολύχρωμων τιμολογίων και στο πράσινο και στο μπλε τιμολόγιο, να έχουμε από 10%-18% κάτω. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα παίρνουμε αποδίδουν» υπογράμμισε αρχικά μιλώντας στο MEGA.
«Αυτή, τη στιγμή, το ξανά λέω σε τιμές λιανικής, δηλαδή αυτό το οποίο παίρνουμε ως λογαριασμό για μια επιχείρηση, έχουμε φθάσει σε επίπεδα προ κρίσης. Άρα, αυτή τη στιγμή, για τη λιανική, για τους καταναλωτές, δεν χρειάζονται επιδοτήσεις» τόνισε. «Θα πρέπει να δούμε όλες τις νομικές δικλείδες και βέβαια την πραγματική κατάσταση, ούτως ώστε, προληπτικά να κινηθούμε, να δούμε τι συμβαίνει και με τη χονδρική, όπως σας παρέθεσα, που η πραγματικότητα είναι αυτή που σας παρέθεσα, και μετά την εξέταση όλων των πιθανών επιλογών, ο Πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις του» συμπλήρωσε.
Φάμελλος: Παραδέχεται την ευθύνη για την αισχροκέρδεια στο ρεύμα η κυβέρνηση
Η σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου για τις τιμές ρεύματος αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά άφησε τους καταναλωτές εκτεθειμένους στα υπερκέρδη λίγων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος.
Οπως επισημαίνει, «με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι και τους καταναλωτές να τρέμουν τη στιγμή που θα πάρουν λογαριασμούς ρεύματος για τον Ιούλιο, η κυβέρνηση τρέχει ακόμα μία φορά εκ των υστέρων να διαχειριστεί το πρόβλημα, που η ίδια δημιούργησε, αλλά και το πολιτικό κόστος της κερδοσκοπίας στο ρεύμα.
Είχε βέβαια προσπαθήσει να μας πείσει για μια ακόμη φορά ότι το πρόβλημα είναι αμιγώς εξωγενές και οφείλεται στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας και ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν υπομονή και έρευνα αγοράς στα πολύχρωμα τιμολόγια.
Πλέον, και μετά τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις αντιδράσεις των καταναλωτών, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ξεκινάει έλεγχο για να αναλύσει εάν οι προσφορές άνω των 500 ευρώ/ΜWh μετά τις 8 το βράδυ που εκτοξεύουν τις τιμές οφείλονται σε μη "εύλογο κέρδος" των ηλεκτροπαραγωγών. Ενώ η κυβέρνηση κυκλοφορεί διαρροές για τη φορολόγηση υπερκερδών της ηλεκτροπαραγωγής.
Δεν θα πούμε κάλλιο αργά παρά ποτέ. Είναι απαράδεκτο μετά την εμπειρία της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να εξακολουθεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και κάποιοι να μετατρέπουν την όποια κρίση σε ευκαιρία για να αποκομίσουν υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας. Και τα γαλάζια παιδιά της ΔEΗ που διόρισε ο κ. Μητσοτάκης να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποδεχτεί άμεσα τις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον έλεγχο υπερβολικών προσφορών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την ενεργοποίηση πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών, όποτε αυτό χρειάζεται.
Και να προχωρήσει στην έκτακτη φορολόγηση όλων των υπερκερδών στην ενέργεια στον μέγιστο συντελεστή του 90%, με τα οφέλη να επιστρέφουν δίκαια στους καταναλωτές».
Πού οφείλεται η έκρηξη στην τιμή του ρεύματος
Σύμφωνα με το imerisia.gr, το πρόβλημα των αυξημένων τιμών ηλεκτρικού ρεύματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα προέρχεται κατά κύριο λόγο από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Κι αυτό επειδή τη στιγμή που κορυφώνεται η ζήτηση ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων λόγω του καύσωνα, προβλήματα στις διασυνδέσεις μειώνουν τη διαθέσιμη ενέργεια.
Δηλαδή, η αύξηση στην τιμή ενέργειας οφείλεται τόσο στη συγκυρία, όσο και στις υψηλές προσφορές στην ελληνική αγορά. Τις μέρες αυτές είναι σε συντήρηση το καλώδιο της Ιταλίας, όπως επίσης και το καλώδιο μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα να καθορίζει την τιμή μας η Ουγγαρία, που είναι πολύ υψηλά και μάλιστα την στιγμή που ένα πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας είναι εκτός λειτουργίας.
Την ίδια στιγμή, η Ρουμανία, όπου η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω καύσωνα και η παραγωγή αιολικής ενέργειας έχει υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, χρειάζεται εισαγωγές και ελλείψει διαθέσιμης ενέργειας οι τιμές εκτοξεύονται παρασύροντας μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος και τις τιμές στην Ελλάδα, από την οποία εισάγουν τελικά την ενέργεια που λείπει.
Κι ενώ η πραγματική έλλειψη ενέργειας εντοπίζεται μόνο στις αγορές της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, αυξάνονται οι τιμές προσφορών πώλησης σε όλες τις αγορές και κυρίως στην ελληνική.
Και βέβαια ο καύσωνας αυξάνει κατακόρυφα τη ζήτηση για ρεύμα με αποτέλεσμα να εξαντλείται το ηλεκτρικό σύστημα, όταν μάλιστα η ζήτηση είναι υψηλή και από τις γειτονικές αγορές.
Αυξήσεις στα τιμολόγια
Οι αυξημένες τιμές στην χονδρική, αν συνεχιστούν αυτό το μήνα θα φέρουν αυξήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή τόσο στα κίτρινα τιμολόγια όσο και στα πράσινα τιμολόγια του μήνα Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι το πράσινο ειδικό τιμολόγιο καθορίζεται με βάση την τιμή χονδρεμπορικής του προηγούμενου μήνα, οπότε η τιμή Ιουλίου για το πράσινο τιμολόγιο έχει ήδη ανακοινωθεί και «τρέχει». Αν όμως οι τιμές παραμείνουν υψηλές στην χονδρική ολόκληρο τον Ιούλιο, τότε την 1η Αυγούστου οι τιμές του πράσινου τιμολογίου θα είναι εκ νέου αυξημένες για τον Αύγουστο.
Αντίθετα ωφελημένοι θα είναι όσοι έχουν επιλέξει τιμολόγια σταθερής χρέωσης (μπλε τιμολόγιο) και όχι κυμαινόμενα, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται από την άνοδο της τιμής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Λόγω του ράλι των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, που γεννά φόβους στους καταναλωτές για το που θα φτάσουν τα κυμαινόμενα τιμολόγια, τα μπλε που δίνουν σταθερές τιμές ρεύματος για έξι ή δώδεκα μήνες, γίνονται και πάλι ελκυστικά καθώς απαλλάσσουν τους καταναλωτές από την αβεβαιότητα που δημιουργεί η διακύμανση των τιμών.
Και μαζί με τα μπλε κάποιες εταιρείες, λάνσαραν, ως προσφορά και κάποια κίτρινα τιμολόγια με προανακοινωμένη σταθερή τιμή για δύο ή τρεις ή πέντε μήνες
Κίτρινα με σταθερή τιμή για λίγους μήνες
Ως προσφορά ή κράχτες, για να συγκεντρώσουν νέους πελάτες και να απαλλάξουν από την αγωνία για την αύξηση που μπορεί να φέρει η άνοδος της τιμής ενέργειας στη χονδρεμπορκή αγορά, κάποιες εταιρείες προσφέρουν κίτρινα ex ante τιμολόγια με τιμή που καθορίζεται εκ των προτέρων για κάποιους μήνες. Τα τιμολόγια αυτά είναι σαν τα μπλε, αλλά επειδή είναι σταθερά για λιγότερους από 6 μήνες, δεν κατατάσσονται στα μπλε αλλά στα κίτρινα.
Ο Τραμπ ορκίζεται 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: «Φρούριο» η Ουάσιγκτον για την σημερινή τελετή ορκωμοσίας - Ποιοι θα παραστούν
Εκεχειρία στη Γάζα: Με μια τσάντα με «δώρα» απελευθέρωσε η Χαμάς τις τρεις πρώτες ομήρους – Τι περιείχε
Τεράστιο το ενδιαφέρον για το «Σπίτι μου 2»: Βήμα-βήμα η διαδικασία που απαιτείται - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Επίσημη έναρξη για το νέο σύστημα με διαμαρτυρίες από τους γιατρούς
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr