Σήμα κινδύνου για τις καλλιέργειες: Η λειψυδρία μειώνει δραματικά τις παραγωγές και φέρνει ανατιμήσεις
Ποια προϊόντα θα είναι πιο ακριβά και ποια πιο φθηνά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Κατεστραμμένα σύκα μικρότερες πατάτες παραμορφωμένα καρότα έλλειψη σε όσπρια και σταφύλια είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που βιώνουν οι παραγωγοί σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και η λειψυδρία μειώνουν δραματικά τις παραγωγές.
Πτώσεις καρπών και αλλαγές στη γεύση
Σύμφωνα με παραγωγό σύκων που μίλησε στο OPEN, τον Μάιο με τον Ιούνιο σημειώθηκε μεγάλη πτώση των καρπών από τα δέντρα ε ένα μεγάλο ποσοστό γύρω στο 70 με 80% ειδικά στην καλλιέργεια της μαύρης συκιάς.
Τη σύσταση και τη γεύση του σταφυλιού φαίνεται να έχει αλλάξει η συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία. Οι αμπελουργοί φέτος μάζεψαν τα σταφύλια τους περίπου έναν μήνα νωρίτερα από ότι τις προηγούμενες χρονιές. Όπως δηλώνουν βλέπουν αύξηση 10% στο τελικό προϊόν αλλά και μείωση παραγωγής.
Έρχονται ανατιμήσεις
Οι ανατιμήσεις και στα σύκα είναι προδιαγεγραμμένες, καθώς μπορεί ο καταναλωτής να το βρει και 10 ευρώ το κιλό στο ράφι. Στον αντίποδα αισιόδοξες προβλέψεις υπάρχουν για το λάδι καθώς όπως λένε ο παραγωγοί παρά τα προβλήματα που υπάρχουν η μείωση σε αρκετές περιοχές αναμένεται να είναι έως και 60% μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή παραγωγού.
Σε κάθε περίπτωση, εάν συνεχίσουν οι μειώσεις στην τιμή παραγωγού δεν αποκλείεται μέσα στο 2025 να υπάρξει μείωση έως και 30% και στην τιμή του λαδιού στο ράφι.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr