Θεσσαλονίκη: Γιατί «καλπάζουν» οι τιμές των ακινήτων – Οι λόγοι
Κατά τον ταμία του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Καζάνη, στις υψηλές τιμές δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα ελληνικά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να αρχίζει να παρατηρείται μία μείωση της ζήτησης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται ο… «καλπασμός» των τιμών πώλησης και ενοικίασης ακινήτων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, με τις αξίες να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο ακόμα και με διψήφιο ποσοστό.
Σε αυτήν την άνοδο, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο ταμίας του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Καζάνης, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν τα ελληνικά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να αρχίζει να παρατηρείται μία μείωση της ζήτησης.
«Αυτή η σημαντική άνοδος των τιμών των ακινήτων κάθε χρόνο μοιραία έχει οδηγήσει σε μία μείωση της ζήτησης. Δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, είναι εμφανής. Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων δεν αποτελούν μόνο φαινόμενο της Θεσσαλονίκης ή γενικότερα της Ελλάδας. Παρατηρούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι με βάση τα σημερινά τους εισοδήματα τα ελληνικά νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο υψηλές τιμές αγοράς ή ενοικίασης ακινήτου», λέει στο ethnos.gr ο κ. Καζάνης.
Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι κατά πάσα πιθανότητα το επόμενο διάστημα θα σταματήσει το… «ράλι ανόδου» των τιμών των ακινήτων και αυτές θα αρχίσουν να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά το οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσής τους, ο κ. Καζάνης σημειώνει ότι «αυτήν τη στιγμή στην ελληνική αγορά δεν υπάρχουν ενδείξεις για ενδεχόμενη πτώση των τιμών. Εκτός και αν σημειωθούν ακόμα πιο συνταρακτικά γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο και τότε ‘’παγώσει’’ η ζήτηση».
Στο 10% ο μέσος όρος αύξησης των τιμών
Κατά τον ταμία του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα σήμερα οι τιμές πώλησης των ακινήτων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν αύξηση κατά μέσο όρο 10%.
Στο κέντρο της πόλης το ποσοστό της αύξησης των τιμών πώλησης των ακινήτων φτάνει ακόμα και στο 12%, εξαιτίας του γεγονότος ότι καταγράφεται πολύ μεγάλη ζήτηση, την οποία δεν μπορεί να καλύψει σε όλες τις περιπτώσεις η προσφορά. Υπάρχει ενδεχόμενο στο κέντρο της πόλης η αύξηση των τιμών να ήταν ακόμα υψηλότερη, ωστόσο, δεν συμβαίνει αυτό, διότι σχεδόν στο σύνολό τους τα σπίτια είναι αρκετών δεκαετιών και πολλά από αυτά βρίσκονται σε μεσαία ή ακόμα και σε κακή κατάσταση.
Στην ανατολική Θεσσαλονίκη, κατά τον κ. Καζάνη, οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης των ακινήτων βρίσκονται κατά μέσο όρο στο 9%, ενώ στη δυτική πλευρά της πόλης φτάνουν στο 8%.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης των ακινήτων, ο μέσος όρος αύξησής τους σε σχέση με πριν από ένα χρόνο κυμαίνεται μεταξύ 5%-8%. Στο κέντρο οι αυξήσεις των τιμών βρίσκονται στο 8%-10%, ενώ ανατολικά και δυτικά κυμαίνονται μεταξύ 5%-6%.
Αιτίες που ανεβάζουν τις τιμές
Ως βασική αιτία της σημαντικής ανόδου των τιμών στη Θεσσαλονίκη ο κ. Καζάνης αναφέρει την έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και περιφερειακά. Σε αυτό οδήγησε κυρίως το γεγονός ότι για πολλά χρόνια σημειώνονταν ιδιαίτερα χαμηλοί ρυθμοί ανοικοδόμησης καθώς και το ότι πολλά νέα ζευγάρια κατάφεραν να αποκτήσουν κατοικία μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, στην χαμηλή προσφορά συνέβαλε κυρίως η «στροφή» των ιδιοκτητών προς τη βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία στέρησε σημαντικό αριθμό ακινήτων από τη μακροχρόνια.
«Την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές των υλικών για την κατασκευή νεόκτιστων σπιτιών και υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών. Πολλά συνεργεία έφυγαν από την Ελλάδα και βρέθηκαν για δουλειά στο εξωτερικό. Ο καλύτερος τρόπο για να μειωθούν οι υψηλές σήμερα τιμές των ακινήτων, είναι να αυξηθούν οι ρυθμοί ανοικοδόμησης, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά κατοικιών. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επιλυθούν πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα κατά τη διαδικασία πώλησης, όπως είναι οι αδειοδοτήσεις, η εγγραφή στο κτηματολόγιο. Σε περίπτωση που οι διαδικασίες πώλησης ολοκληρωνόταν γρηγορότερα και υπήρχαν, βεβαίως, εργατικά χέρια, οι εργολάβοι θα μπορούσαν να κατασκευάσουν περισσότερες οικοδομές κάθε χρόνο και έτσι να αυξανόταν το απόθεμα αδιάθετων κατοικιών», καταλήγει ο ταμίας των μεσιτών Θεσσαλονίκης.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr