Πετρέλαιο: Ανοδος των τιμών λόγω νομισματικής χαλάρωσης στην Κίνα και πτώσης του Άσαντ
«Η εξέλιξη στη Συρία έχει προσθέσει ένα νέο επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, παρέχοντας κάποια στήριξη στην αγορά»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Oι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 1% σήμερα καθώς η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, προχώρησε σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, για πρώτη φορά από το 2010, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, όπως μετάδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ σημείωναν άνοδο 94 σεντς ή 1,32% στα 72,06 δολάρια ανά βαρέλι στις 10:52, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια του αμερικανικού αργού (WTI) κέρδιζαν 1 δολάριο ή 1,49% στα 68,20 δολάρια.
«Η χαλάρωση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα είναι πιθανότατα ο λόγος της ανάκαμψης της τιμής του πετρελαίου, στηρίζοντας το κλίμα ανάληψης ρίσκου», δήλωσε αναλυτής της UBS. Η ανάπτυξη της Κίνας έχει επιβραδυνθεί καθώς η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων έπληξε την εμπιστοσύνη και την κατανάλωση.
Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας ήταν ένας παράγοντας που ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να αναβάλει έως τον Απρίλιο τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής.
Η Κίνα θα υιοθετήσει μια «συγκρατημένα χαλαρή» νομισματική πολιτική, σύμφωνα με επίσημο κείμενο από τη συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος, έναν όρο που χρησιμοποίησε για τελευταία φορά το 2010, όταν προσπάθησε να στηρίξει την ανάκαμψη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Η πτώση του Ασαντ στήριξε τις τιμές
Η αβεβαιότητα μετά την πτώση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στήριξε επίσης τις τιμές του αργού. Οι Σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν χθες ότι έδιωξαν τον Άσαντ, βάζοντας τέλος σε μια 50ετή οικογενειακή δυναστεία σε μια αστραπιαία επίθεση που προκάλεσε φόβους για νέο κύμα αστάθειας σε μια περιοχή που ήδη μαστίζεται από τον πόλεμο.
«Η εξέλιξη στη Συρία έχει προσθέσει ένα νέο επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, παρέχοντας κάποια στήριξη στην αγορά», δήλωσε οικονομολόγος της Mitsubishi UFJ Research and Consulting.
«Ωστόσο, οι μειώσεις των τιμών της Σαουδικής Αραβίας και η αναβολή μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα υπογράμμισαν την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα, δείχνοντας ότι η αγορά μπορεί να υποχωρήσει προς το τέλος του έτους», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές παρακολουθούν για τα πρώτα σημάδια τυχόν επιπτώσεων στις αγορές από τις πολιτικές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την ενέργεια και από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η κρατική σαουδαραβική εταιρεία, Saudi Aramco, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, μείωσε την Κυριακή τις τιμές του Ιανουαρίου 2025 για τους Ασιάτες αγοραστές στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται επίσης για μια εβδομάδα με πολλές ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη, η οποία θα δώσει περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της Fed.
Πηγή: www.imerisia.gr
Τα νέα δεδομένα στη Συρία μετά την ανατροπή Άσαντ: Οι βασικοί παίκτες στη νέα πραγματικότητα και ο ρόλος της Δύσης
Γερμανία: Η κυβέρνηση ενέκρινε τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία από το 2006
Υπόθεση Marfin: Απόφαση «βόμβα» από τον Άρειο Πάγο για τους νεκρούς μετά από 14 χρόνια
Γιώργος Κακοσαίος: «Είχα τρέλα με την Πάολα» - Η Eurovision και το «ευχαριστώ» στη Θεοδωρίδου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr