Στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Ανάχωμα στο brain drain
Νέο αναπτυξιακό πακέτο µε 9 άξονες ανακοινώνει ο Δραγασάκης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στη στήριξη των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, τη διατήρηση των Ελλήνων επιστηµόνων στη χώρα -βάζοντας «φρένο» στη φυγή εγκεφάλων (brain drain)-, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη βελτίωση του επιχειρηµατικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων εστιάζεται, µεταξύ άλλων, η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης.
Σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, τις επόµενες ηµέρες θα παρουσιαστεί µια σειρά µεταρρυθµίσεων, οι οποίες δεν δηµιουργούν λιτότητα, αλλά ανάπτυξη, επιλύουν προβλήµατα, επιταχύνουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και απλουστεύουν τη διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων.
- Μικροµεσαίες επιχειρήσεις: Εντός του 2019 θα τεθεί σε λειτουργία το Εθνικό Δίκτυο Υποστήριξης ΜµΕ, το οποίο αποσκοπεί στην εξατοµικευµένη στήριξη 4.000 επιχειρήσεων κατ’ έτος. Ακόµη, είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων νέα ειδικά χρηµατοδοτικά εργαλεία για τις ΜµΕ από το ΤΑΝΕΟ, τον αναπτυξιακό νόµο και το EquiFund. Το ΤΑΝΕΟ έχει δηµοσιεύσει προσκλήσεις για προγράµµατα που υπολογίζεται να προσελκύσουν κεφάλαια πάνω από 1,1 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε ελληνικές ΜµΕ.
- Εξαγωγές: Η κυβέρνηση υλοποιεί δράσεις και µεταρρυθµίσεις για τις εξαγωγές, έχοντας θέσει ως στρατηγικό στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ το 2025.
- Παραγωγικότητα: Προωθείται µια ολοκληρωµένη πολιτική για την ενίσχυση της παραγωγικότητας της οικονοµίας µε 10 άξονες παρέµβασης. Στρατηγικός στόχος η σύγκλιση µε τον µέσο όρο της ΕΕ, επιτυγχάνοντας ρυθµούς αύξησης παραγωγικότητας 2% ετησίως.
- Επιστηµονικό προσωπικό: Μεγάλη έµφαση δίνεται στη στήριξη της καινοτοµίας και της αξιοποίησης του επιστηµονικού κεφαλαίου της χώρας, µε στόχο να µπει ένα τέλος στο brain drain. Ειδικότερα, δηµιουργούνται 10.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας για νέους ερευνητές µέσω του ΕΛΙΔΕΚ και ερευνητικών προγραµµάτων έως το 2021. Συνολικότερα, το 2020 αναµένεται να έχουν διπλασιαστεί οι επενδύσεις σε Ερευνα και Ανάπτυξη από τον ιδιωτικό και δηµόσιο τοµέα συγκριτικά µε το 2011.
- Επιχειρηµατικό περιβάλλον: Εντός του 2020 ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες σύστασης και αδειοδότησης επιχείρησης, ενώ µέχρι το 2021 ολοκληρώνονται το Κτηµατολόγιο και ο Εθνικός Χωρικός σχεδιασµός. Ακόµη, υλοποιούνται µεταρρυθµίσεις για την επιτάχυνση της ∆ικαιοσύνης, µε στόχο τη «δίκη χωρίς χαρτί» έως το 2021. Σηµειώνεται ότι αναµορφώθηκε το Εταιρικό Δίκαιο της χώρας έπειτα από 98 χρόνια (για τις ΑΕ), ενώ αναπτύσσεται µια πολιτική κινήτρων για την εγκατάσταση σε επιχειρηµατικά πάρκα.
- Υποδοµές και δίκτυα: Τίθεται σε εφαρµογή το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίµα, µε στόχο οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 32% της κατανάλωσης ενέργειας έως 2030. Η Ελλάδα µετατρέπεται σε ενεργειακό κόµβο µε την ολοκλήρωση διεθνών αγωγών φυσικού αερίου, αναπτύσσεται ταχύτατα το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ελλάδα και διασυνδέονται τα νησιά µε το ηπειρωτικό σύστηµα ενέργειας. Υλοποιούνται σηµαντικά έργα για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό της οικονοµίας (Ultra-fast broadband και ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ), καλύπτοντας το χάσµα από τις υπόλοιπες χώρες της Ενωσης. Εως το 2023 περίπου 2,5 εκατοµµύρια πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps.
- Βιώσιµη ανάπτυξη: Μέχρι το 2020 εισάγονται οι πρώτες 10 πράσινες δηµόσιες συµβάσεις, ενώ ολοκληρώνονται τα περιφερειακά σχέδια προσαρµογής στην κλιµατική αλλαγή.
- Περιφερειακή ανάπτυξη: Από το 2018 έχουν ενισχυθεί οι πόροι που κατευθύνονται στους ΟΤΑ, ενώ τέθηκαν προς υλοποίηση νέα εργαλεία για τις αναπτυξιακές επενδύσεις των δήµων, όπως το πρόγραµµα «Φιλόδηµος». Σηµαντικές ενέργειες πραγµατοποιούνται για τη στελέχωση και την ψηφιοποίηση των δήµων, µε στόχο να µετεξελιχθούν σταδιακά σε πρωταγωνιστές της ανάπτυξης. Ακόµη, υλοποιείται και επεκτείνεται το µεταφορικό ισοδύναµο, που επιτρέπει µείωση κατά µ.ο. 43% του κόστους µεταφοράς εµπορευµάτων από και προς τα νησιά. Τέλος, εντός των επόµενων εβδοµάδων προκηρύσσεται πρόγραµµα οικονοµικής στήριξης επιχειρήσεων σε λιγότερο ανεπτυγµένες περιοχές της χώρας, µε στόχο την αύξηση της απασχόλησης.
Νέοι θεσμοί
Βελτιώνεται το πλαίσιο υποστήριξης επενδύσεων µε τον νέο νόµο για τις στρατηγικές επενδύσεις, ενισχύονται οι συνεργασίες µε διεθνείς επενδυτικούς οργανισµούς (EBRD, EIB κ.λπ.), ενώ αναπτύσσονται διακρατικές συνεργασίες µε αναδυόµενες οικονοµίες και επενδυτικούς οργανισµούς. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο διπλασιασµός των άµεσων ξένων επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ µέχρι το 2025 (από 2% σε 4%).
Παράλληλα δηµιουργούνται νέοι αναπτυξιακοί και επενδυτικοί θεσµοί για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της εγχώριας οικονοµίας, όπως είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το νέο αναβαθµισµένο πλαίσιο του εθνικού ΠΔΕ (το ΕΠΑ), ο νέος αναπτυξιακός νόµος.
Ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για τον αποτελεσµατικό σχεδιασµό και την υλοποίηση της νέας προγραµµατικής περιόδου 2021-2027, ενώ αναµένονται επενδύσεις ύψους 55 δισ. ευρώ µέχρι το 2023 µέσω του Προγράµµατος Δηµοσίων Επενδύσεων.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr