Ανοιξε ο δρόµος για 64.000 διορισµούς την επόµενη 4ετία
Ο στόχος γίνεται εφικτός από την εφαρµογή του κανόνα 1 προς 1 και την αποχώρηση 10.000 ιερωµένων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Παιδεία, Υγεία, Κοινωνικό Κράτος και έµφαση στην πρόσληψη νέων επιστηµόνων είναι οι βασικοί άξονες που διαµορφώνουν τον προγραµµατισµό των διορισµών στο Δηµόσιο για την ερχόµενη τετραετία, ο οποίος δέχθηκε νέα ώθηση µετά τη δηµοσιοποίηση της συµφωνίας µε την Εκκλησία που απελευθερώνει ακόµη 10.000 θέσεις.
Ο στόχος των 64.000 θέσεων έως το 2022 κρίνεται πλέον εφικτός, όπως προκύπτει από τον συνδυασµό των προσλήψεων για εκπαιδευτικούς, εργαζοµένους στο «Βοήθεια στο Σπίτι», την εφαρµογή του κανόνα 1 προς 1 για τις προσλήψεις έναντι αποχωρήσεων στο ∆ηµόσιο αλλά και τους 10.000 ιερωµένους εφόσον αποχωρήσουν από την Ενιαία Αρχή Πληρωµών του Κράτους.
Με υπερενισχυµένη µοριοδότηση στην προϋπηρεσία θα γίνουν και οι προσλήψεις περίπου 3.000 εργαζοµένων στο πρόγραµµα «Βοήθεια στο Σπίτι» των δήµων
Αναλυτικά
- Για τις προσλήψεις µονίµων εκπαιδευτικών έχει ήδη ανακοινωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να διοριστούν την αµέσως επόµενη χρονιά 4.500 άτοµα για την Ειδική Αγωγή και στη διετία που ακολουθεί (2020-2021) ακόµη 10.500 στο σύνολο των ειδικοτήτων και αναλόγως των επιµέρους αναγκών. Στο προηγούµενο «Εργασία» του «Εθνους» αποκαλύψαµε και την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν αυτές οι προσλήψεις χωρίς γραπτό διαγωνισµό, ο οποίος θα απαιτούσε προετοιµασία ενός εξαµήνου, αφήνοντας ανοικτό τον κίνδυνο να µην έχει τελειώσει η διαδικασία πριν από το ερχόµενο καλοκαίρι.
Ενιαίος κατάλογος
Οπως αναφέραµε στο σχετικό δηµοσίευµα, σκοπός είναι να διαµορφωθεί µε νόµο ένα σύνολο κριτηρίων (προϋπηρεσία - τυπικά προσόντα - κοινωνικά κριτήρια), βάσει των οποίων να έρθουν οι χιλιάδες ενδιαφερόµενοι και να περιληφθούν σε έναν ενιαίο κατάλογο µε συγκεκριµένη κατάταξη. Από τον τεράστιο αυτόν πίνακα θα γίνονται στα επόµενα χρόνια τόσο οι µόνιµες προσλήψεις όσο και εκείνες των αναπληρωτών. - Με υπερενισχυµένη µοριοδότηση στην προϋπηρεσία θα γίνουν και οι προσλήψεις περίπου 3.000 εργαζοµένων στο πρόγραµµα «Βοήθεια στο Σπίτι» των δήµων. Υπενθυµίζεται ότι στο πρόγραµµα αυτό υπάρχουν ισάριθµοι ή και περισσότεροι εργαζόµενοι που απασχολούνται έως και 15 χρόνια µε το καθεστώς των ανανεούµενων συµβάσεων.
- Κοµβικής σηµασίας είναι η συµφωνία των θεσµών να θεωρηθούν οι παραπάνω 18.000 διορισµοί (15.000 εκπαιδευτικοί συν 3.000 στο «Βοήθεια στο Σπίτι») ως εξαιρούµενοι από τον κανόνα 1:1 µεταξύ προσλήψεων - αποχωρήσεων στο ∆ηµόσιο. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει το σχετικό αίτηµα στους θεσµούς και το υποστηρίζει µε βάση το υπερπλεόνασµα στον προϋπολογισµό αλλά και το γεγονός ότι το προσωπικό αυτό µισθοδοτείται ήδη ως εποχικό, οπότε δεν θα προκαλέσει επιβάρυνση στον προϋπολογισµό.
- Το νέο στοιχείο στον χάρτη των προσλήψεων προκύπτει από την πρόταση συµφωνίας µεταξύ Εκκλησίας-Πολιτείας και την πρόθεση να διαγραφούν 10.000 ιερωµένοι από την απογραφή του δηµόσιου τοµέα. Για τη δυνατότητα αυτή µίλησε ήδη δηµοσίως ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι οι θέσεις «που θα αποδεσµευθούν από την αποχώρηση των 10.000 ιερέων» θα «προκηρυχθούν άµεσα εντός του 2019 και θα αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και µετά». Στις εξαγγελίες αυτές ασκείται κριτική, καθώς το κράτος θα συνεχίσει να πληρώνει στην Εκκλησία το κόστος των 200 εκατοµµυρίων που είναι σήµερα η µισθοδοσία των κληρικών. Οµως η κυβέρνηση εξηγεί ότι αυτό το κόστος θα καλυφθεί σύντοµα από την αξιοποίηση της τεράστιας σε αξία, αλλά αµφισβητούµενης εκκλησιαστικής περιουσίας που παραµένει ως σήµερα χειµάζουσα, µέσω του Ταµείου που θα µοιράζει τα έσοδα εξίσου σε Κράτος και Εκκλησία.
- Στις 28.000 θέσεις που ήδη έχουµε αθροίσει στα προηγούµενα βήµατα, προστίθενται εκείνες που προκύπτουν από την εφαρµογή του κανόνα 1:1. Πόσες θέσεις είναι αυτές; Σύµφωνα µε το Μεσοπρόθεσµο Πλαίσιο ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής που τέθηκε σε εφαρµογή πριν από την τελευταία επιτυχή αξιολόγηση των θεσµών ο αριθµός είναι 35.255, αλλά από τότε είχε τονιστεί πως δεν είναι δεσµευτικός, αλλά τάξη µεγέθους. Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη (Alpha)ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας είπε πως µέσω της εφαρµογής του 1:1 «αναµένεται το 2019 να έχουµε 8- 8,5 χιλιάδες προκηρύξεις θέσεων εργασίας στον δηµόσιο τοµέα από τον ΑΣΕΠ εκεί που έχουµε ανάγκη» και άλλες τόσες το 2020. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι µόνιµοι διορισµοί έως το 2022 να επικεντρωθούν στους τοµείς της Παιδείας, της Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους, που υπέφεραν εντονότερα τα χρόνια των µνηµονίων. Ο στόχος αυτός παραµένει και µε τα νέα δεδοµένα των πρόσθετων 10.000 θέσεων, καθώς µάλιστα το εκπαιδευτικό σύστηµα ενισχύεται ήδη από τις 15.000 προσλήψεις. Από εκεί και πέρα το κυβερνητικό επιτελείο δίνει έµφαση αφενός στη στελέχωση του ∆ηµοσίου µε νέους επιστήµονες και αφετέρου στην αποκατάσταση αδικιών όπως µε τους συµβασιούχους που εργάζονται ήδη επί πολλά χρόνια σε κοινωνικά προγράµµατα.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι µόνιµοι διορισµοί έως το 2022 να επικεντρωθούν στους τοµείς της Παιδείας, της Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους, που υπέφεραν εντονότερα τα χρόνια των µνηµονίων
Τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο
Στο Μεσοπρόθεσµο ο συνολικός αριθµός προσλήψεων τακτικού προσωπικού για το 2019 ήταν 8.065, 8.463 για το 2020, 9.401 για το 2021 και 9.326 το 2022.
Προέκυπτε έτσι ένα σύνολο 35.255 µε κατανοµή:
- 26.260 στην Κεντρική Διοίκηση (υπουργεία)
- 6.651 σε δήµους και περιφέρειες
- 453 σε Οργανισµούς Κοινωνικής Ασφάλισης
- 545 στον ΟΑΕΔ
- 26 στον ΕΟΠΥΥ (διοικητικοί)
- 580 στα Νοµικά Πρόσωπα Δηµοσίου Δικαίου
Στρατός στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, συμφωνία των Παρισίων, Άρης και δύο φύλα: Ο Τραμπ έδειξε ήδη τα πρώτα (ακροδεξιά) δείγματα γραφής
Σάλος: Ο Έλον Μασκ φαίνεται να χαιρετά ναζιστικά σε εκδήλωση για τον Τραμπ
Αστυνομικός της Βουλής: Αποκαλύψεις φρίκης από τη σύζυγο του - Σοκάρουν νέες περιγραφές της
Ορκωμοσία Τραμπ: Η στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον ξεκαρδίζεται όταν ακούει πως… θα μετονομαστεί ο Κόλπος του Μεξικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr