Eurogroup: Ραντεβού τον… Σεπτέµβριο για πλεονάσµατα και αφορολόγητο
Οι επικείµενες εκλογές στη χώρα µας έδωσαν τη δυνατότητα στους πιο µετριοπαθείς των θεσµών να διατυπώσουν την άποψη ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγµή να συζητηθούν οι επιπτώσεις του πακέτου της κυβέρνησης Τσίπρα», παρά τις έντονες ανησυχίες Ρέγκλινγκ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στο Eurogroup του Σεπτεµβρίου µετατέθηκαν τα… σπουδαία για την ελληνική οικονοµία σχετικά µε το θετικό πακέτο της κυβέρνησης, την κατάργηση της µείωσης του αφορολόγητου και την αποπληρωµή των ακριβών δανείων του ∆ΝΤ. Εν όψει των ελληνικών εκλογών, αλλά και µε την επίσηµη ατζέντα γεµάτη από υπαρξιακού τύπου ζητήµατα της ΕΕ, όπως η εµβάθυνση της Ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονοµικών έθεσαν εκτός προτεραιότητας την Ελλάδα, δίνοντας ουσιαστικά… ραντεβού τον Σεπτέµβρη για τις κρίσιµες αποφάσεις.
∆εν πρόκειται ούτε για «δώρο» ούτε για «διακριτικότητα» από την πλευρά των θεσµών. Η απόφαση να µη συζητηθεί το θέµα της Ελλάδας εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. Κατ’ αρχάς, στο στόχαστρο των θεσµών βρίσκεται τώρα η Ιταλία, η κατάσταση της οποίας βρίσκεται στο όριο λόγω της κυβερνητικής συµµαχίας µεταξύ της ακροδεξιάς του Σαλβίνι και των λαϊκιστών του Ντι Μάιο. Και έπειτα, η συµφωνία για τον προϋπολογισµό της Ευρωζώνης ήταν ένα δύσκολο σχέδιο, αφού τα κράτη-µέλη διαφωνούν ως προς το ποσό και τη λειτουργία του µηχανισµού προστασίας καταθέσεων.
Μέσα σε αυτό το κλίµα, οι εκλογές της 7ης Ιουλίου στην Ελλάδα έδωσαν τη δυνατότητα στους πιο µετριοπαθείς των θεσµών -και κυρίως της Κοµισιόν- να διατυπώσουν την άποψη ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγµή να συζητηθούν οι επιπτώσεις του πακέτου της κυβέρνησης Τσίπρα». Οπερ και εγένετο τελικά.
Διαφωνίες
∆εν ήταν σύµφωνοι όλοι µε αυτήν την απόφαση. Κάτι που, άλλωστε, φάνηκε από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας (ΕΜΣ) λίγες ώρες πριν από το Eurogroup. Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του ΕΜΣ για τις οικονοµίες της Ευρωζώνης, ο Κλάους Ρέγκλινγκ φρόντισε να υπενθυµίσει τις ανησυχίες του ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσµατος ύψους 3,5% για φέτος.
Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να συµπληρώσει ότι ακούει «τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που επιµένει ότι οι στόχοι στο τέλος του έτους θα έχουν επιτευχθεί». Το ίδιο «ανήσυχος» δήλωσε και για την παροχή της 13ης σύνταξης, την κατάργηση της µείωσης του αφορολογήτου, αλλά και για τη µείωση του ΦΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση χωρίς να λάβει συµβουλές από τους θεσµούς. «Θα επανέλθω στα θέµατα αυτά µε τη νέα κυβέρνηση» κατέληξε.
Πάντως, ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αρκέστηκε στο να σχολιάσει την ετήσια έκθεση του ΕΜΣ µε σηµαντικό ορόσηµο την έξοδο της Ελλάδας από τα µνηµόνια. «Η πορεία προσαρµογής της Ελλάδας ήταν µακρά, από την οποία πρέπει να µάθουµε πράγµατα.
Αυτή η εκτίµηση είναι µια ευκαιρία για αυτήν τη γενιά των πολιτικών να καταλήξουν σε βασικά συµπεράσµατα για τη βελτίωση της διαχείρισης των κρίσεων και την πρόληψή τους» είπε, χωρίς να αναφερθεί καν στην «αυστηρή» έκθεση της Κοµισιόν για την Ελλάδα.
«Αγκάθια» για το φθινόπωρο
Εκτός από τα θετικά µέτρα, τον ΦΠΑ και το αφορολόγητο, το Eurogroup του Σεπτεµβρίου, που θα πραγµατοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, αναµένεται να θέσει επί τάπητος και τις καθυστερήσεις που σηµειώθηκαν στην εφαρµογή των συµφωνηµένων µεταρρυθµίσεων.
∆εκαπέντε δεσµεύσεις εκκρεµούν για το 2019, ωστόσο δεν φαίνεται να ολοκληρώνονται εµπρόθεσµα. Κατ’ αρχάς, οι διαγωνισµοί για ιδιωτικοποιήσεις (όπως για το Ελληνικό, τα ΕΛΠΕ, την Εγνατία, τον ∆ιεθνή Αερολιµένα Αθηνών) φαίνεται να αργούν. Επίσης, καταγράφεται καθυστέρηση στον σχεδιασµό της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕ∆, οι µεταρρυθµίσεις στην αγορά ενέργειας καθυστερούν επίσης, ενώ τα φορολογικά έσοδα έχουν µειωθεί.
Επιπλέον, η Κοµισιόν είχε χαρακτηρίσει «απογοητευτική» την πρόοδο σχετικά µε τη µείωση των ληξιπρόθεσµων οφειλών του ∆ηµοσίου – στο τέλος Μαρτίου ήταν µειωµένα κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση µε το τέλος του 3ου µνηµονίου τον Αύγουστο, αλλά παρέµειναν στα 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή στα ίδια επίπεδα µε τον ∆εκέµβριο του 2018, υποδεικνύοντας συσσώρευση νέων υποχρεώσεων.
Το ζήτηµα των κόκκινων δανείων, που παραµένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, θα εξεταστεί ξανά τον Σεπτέµβριο. Οι θεσµοί έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες προώθησης και έγκρισης των σχεδίων που επεξεργάστηκαν το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ωστόσο οι εκλογές συνήθως καθυστερούν τέτοιες διαδικασίες. Αλλο ένα θέµα που απασχολεί τους θεσµούς και σίγουρα θα τεθεί τον Σεπτέµβριο αφορά στην προσέγγιση αντικειµενικών - εµπορικών αξιών, που δεν έχει γίνει ακόµα. Το ίδιο ισχύει και για τη στελέχωση της ΑΑ- ∆Ε, η οποία προχωρά µε αργούς ρυθµούς. Το πιο «καυτό» θέµα, πάντως, είναι το θέµα της υπέρβασης των προσλήψεων συµβασιούχων κατά 1.550 άτοµα. Η Κοµισιόν ζήτησε την ισάριθµη µείωση προσωπικού ως το τέλος του χρόνου. Κάτι που αναµένεται να απασχολήσει σίγουρα και την (όποια) ελληνική κυβέρνηση.
«Αμήχανος» στο Eurogroup
Ηταν ένα «περίεργο» Eurogroup αυτό της περασµένης Πέµπτης στο Λουξεµβούργο. Η παρουσία του Ελληνα υπουργού Οικονοµικών Ευκλείδη Τσακαλώτου θα µπορούσε να εγείρει συζητήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα, την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας και τα προγνωστικά. Αλλά όλοι προσπάθησαν να το αποφύγουν.
Κανείς από τους επιτρόπους, τους υπουργούς και τους εκπροσώπους των θεσµών δεν ήξερε, άλλωστε, αν έπρεπε να τον αποχαιρετήσει επειδή θα µπορούσε να είναι το τελευταίο του Eurogroup ή να τον ρωτήσει για το θετικό πακέτο των µέτρων που η κοστολόγησή του δεν συµφωνεί µε αυτήν της Κοµισιόν.
Οι περισσότεροι αρκέστηκαν στο να του ευχηθούν καλή επιτυχία – άλλωστε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι συµπαθής στους οµολόγους του.
Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία Τραμπ: Οι διαφορές με το 2017 και οι ηχηρές απουσίες – Τα δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας και όλα όσα θα ακολουθήσουν
Βεντέτα πίσω από το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Ηράκλειο - Πατέρας θύματος κυνήγησε τον αδερφό του δράστη
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Με σοβαρά προβλήματα η πρεμιέρα - Σε αναστάτωση γιατροί και ασθενείς για μία συνταγή
«Πιστεύω ότι με τον Στέλιο θα συναντηθούν και θα τα πούνε»: Το μήνυμα της Βάσως Καζαντζίδη για την Κάιτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr