Τέλειωσαν τα φθηνά σπίτια στη Θεσσαλονίκη - Οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Από στασιμότητα χαρακτηρίζεται η αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη το 2019, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταγραφεί αυξητικές τάσεις στις μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία δείχνουν πως... τέλειωσαν τα φθηνά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη και οι τιμές τους πλέον αρχίζουν να διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, Κώστας Γεωργάκος. «Με βάση τα στοιχεία, στη Θεσσαλονίκη το 2017 έγιναν περίπου 2.000 μεταβιβάσεις και το 2018 ήμασταν στις 3.000 περίπου.
Το πρώτο τρίμηνο του 2019 υπάρχει πτώση» ανέφερε ο κ. Γεωργάκος. Οι αριθμοί αυτοί πάντως είναι ελάχιστοι σε σχέση με όσα καταγράφονταν στην αγορά ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια. «Για παράδειγμα την περίοδο 2005-2006 υπήρχαν 26.000-27.000 μεταβιβάσεις στον Νομό Θεσσαλονίκης» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου. Στην αγορά της Θεσσαλονίκης όμως έχει αρχίσει να καταγράφεται και μια αύξηση στις τιμές των ακινήτων που βγαίνουν στην αγορά.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα... φθηνά ακίνητα έχουν τελειώσει και πλέον οι τιμές έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα. «Τα προηγούμενα 2-3 χρόνια είχαμε ένα “μπουμ” στην αγορά ακινήτων. Η αιτία ήταν η ύπαρξη παλιών διαμερισμάτων, που είτε είχαν μείνει άδεια είτε οι κάτοικοί τους, ξένοι, είχαν επιστρέψει στις πατρίδες τους λόγω κρίσης, εγκαταλείποντας τα εν λόγω ακίνητα. Αυτά που είναι γύρω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, πολύ παλιά ακίνητα, με αξίες 12.000, 25.000, 35.000 ή 55.000 ευρώ, μεταβιβάστηκαν έτσι και πουλήθηκαν στη συνέχεια» δήλωσε ο κ. Γεωργάκος.
Αυτά που πωλούνται όμως το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται στις 50.000-52.000 ευρώ σύμφωνα με τις τιμές που δηλώνονται κατά μέσο όρο στα συμβόλαια. «Τελείωσαν τα φθηνά και τα παλιά ακίνητα και σταδιακά έχουμε ζήτηση για διαμερίσματα πάνω από τις 80-100 χιλιάδες ευρώ» τόνισε.
Αγοραστές από τα Βαλκάνια
Τα φθηνά ακίνητα που υπήρχαν στην αγορά της Θεσσαλονίκης τα προηγούμενα χρόνια είχαν μπει στο στόχαστρο των Βαλκάνιων. «Οι πωλήσεις αυτών των ακινήτων έλαβαν χώρα πρώτα απ’ όλα γιατί οι Βαλκάνιοι εντόπισαν ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με αυτές των χωρών τους. Είναι χαρακτηριστικό πως διαφήμιζαν στις χώρες τους ότι με 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μπορεί κανείς να αγοράσει στη Θεσσαλονίκη σπίτι, ενώ στη Σερβία για παράδειγμα δεν μπορούσες να βρεις κατοικία κάτω από 1.000-1.500 ευρώ/τ.μ.» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργάκος.
«Σήμερα το ενδιαφέρον από Βαλκάνιους είναι κατά 80% μειωμένο, επειδή δεν υπάρχουν φθηνά ακίνητα. Εμείς πρέπει να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε ανθρώπους που έχουν περισσότερα χρήματα. Πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση ώστε να ανέβουν οι τιμές των ακινήτων που είναι πολύ χαμηλές. Τα ακίνητά μας δεν αξίζουν τις τιμές που έχουμε. Εχουμε τις χαμηλότερες τιμές στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Γεωργάκος.
«Τα ακίνητα στην Ελλάδα αξίζουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πουλιούνται. Αλλά δεν υπάρχει χρήμα. ∆εν υπάρχει τραπεζικό σύστημα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων στη Θεσσαλονίκη.Ο κ. Γεωργάκος επισήμανε επίσης πως η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων θα αποδειχτεί φούσκα και σιγά σιγά θα αρχίσει να υποχωρεί. «Επαιξε ρόλο η βραχυχρόνια μίσθωση. Εγινε μόδα, τάση, φούσκα.
Θα το δείτε ότι σύντομα θα τελειώσει. Αυτοί που έβαλαν και τα τελευταία χρήματά τους για να ανακαινίσουν ένα σπίτι, κάτι που κοστίζει 15.000-30.000 ευρώ για να γίνει, είναι βέβαιο πως αν πάρουν χαρτί και μολύβι θα δουν ότι “δεν βγαίνει”» τόνισε ο κ. Γεωργάκος
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Εύβοια λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr