Κομισιόν: Θετική η έκθεσή της για την Ελλάδα - Ποιοι οι κίνδυνοι
Η έκθεση επισημαίνει κινδύνους που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται από τον εξωτερικό τομέα, αλλά και «από την υστέρηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Συγκρατημένα αισιόδοξη είναι η Κομισιόν στις θερινές προβλέψεις της για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει το 2,1% το 2019 και να επιταχυνθεί ελαφρώς στο 2,2% το 2020.
Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει κινδύνους που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται από τον εξωτερικό τομέα, αλλά και «από την υστέρηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού».
Αναλυτικά, η έκθεση για την Ελλάδα αναφέρει τα εξής:
«Η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε περαιτέρω κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, αλλά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν αναμένεται να δώσουν βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 0,2% (τριμηνιαία) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 (σε εποχικούς και εργάσιμους μήνες), που αντιστοιχεί σε ρυθμό ανάπτυξης 1,3% (σε ετήσια βάση), από 1,5% το προηγούμενο τρίμηνο. Η επιβράδυνση αυτή υπογραμμίζει τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανάκαμψης της Ελλάδας.
Η ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο προκλήθηκε κυρίως από την ανάκαμψη των επενδύσεων, ιδιαίτερα στις επενδύσεις μη οικιστικών κατασκευών και εξοπλισμού. Η ιδιωτική κατανάλωση ανέκτησε την απώλειά της από το προηγούμενο τρίμηνο, προσθέτοντας έτσι μέτρια αύξηση στην εγχώρια ζήτηση.
Ο εξωτερικός τομέας, ωστόσο, σημείωσε σημαντική υποχώρηση στην ανάπτυξη και η δημόσια κατανάλωση υποχώρησε επίσης. Αμφότεροι οι παράγοντες υποδηλώνουν ότι ορισμένοι από τους κινδύνους που επισημάνθηκαν στην προηγούμενη πρόβλεψη έχουν αρχίσει να επιβεβαιώνονται.
Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά το υπόλοιπο έτος και έτσι να αντισταθμίσει ορισμένες από τις δυσμενείς εξελίξεις στον εξωτερικό τομέα. Εκτός από τη θετική επίδραση της αύξησης των κατώτατων μισθών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η οποία μπορεί να είναι πιο έντονη κατά το δεύτερο τρίμηνο, τα φορολογικά μέτρα που θεσπίστηκαν τον Μάιο του 2019 θα πρέπει να παρέχουν περαιτέρω στήριξη στην ιδιωτική κατανάλωση.
Συνολικά, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει στο 2,1% το 2019 και να επιταχυνθεί ελαφρώς στο 2,2% το 2020, καθώς αυξάνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις. Οι κίνδυνοι καθοδικού κινδύνου συνδέονται με την ισχυρότερη από το αναμενόμενο μετακύλιση του αποδυναμωτικού εξωτερικού περιβάλλοντος και την υστέρηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν σταθερές ενώ ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,6% τον Μάιο, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 0,8% κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Οι πρόσφατες μειώσεις του συντελεστή ΦΠΑ υποδηλώνουν κινδύνους προς τα κάτω όσον αφορά την πρόβλεψη του πληθωρισμού, αλλά η επίδραση των φορολογικών μεταβολών θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από το ερέθισμα της κατανάλωσης».
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr