Τίτλοι τέλους για ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ: Πολιτική αντιπαράθεση για την κατάργησή τους
Όλες οι αρµοδιότητες µεταφέρονται στη νεοσύστατη Γενική Γραµµατεία Φορολογικής Πολιτικής και Δηµόσιας Περιουσίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αντιδράσεις, ερωτήµατα και ισχυρή πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η απόφαση για κατάργηση της Ειδικής Γραµµατείας του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος (Σ∆ΟΕ), ρίχνοντας τίτλους τέλους στο Σώµα έπειτα από 24 χρόνια, ενώ µε το ίδιο προεδρικό διάταγµα καταργείται και ο Ενιαίος ∆ιοικητικός Τοµέας του Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Σ∆ΟΕ και ΣΕΠΕ ενσωµατώνονται στις νέες δοµές, µε όλες τις αρµοδιότητες του Σ∆ΟΕ να µεταφέρονται στη νεοσύστατη Γενική Γραµµατεία Φορολογικής Πολιτικής και ∆ηµόσιας Περιουσίας και του ΣΕΠΕ στη Γενική Γραµµατεία Εργασίας.
Η είδηση των αλλαγών προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση, µε τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, να τονίζει πως 10 µόλις µέρες µετά τις εκλογές, υποβαθµίζοντας το κράτος και θέτοντας σε κίνδυνο το δηµόσιο συµφέρον, η Ν∆ προχωρά στην κατάργηση του Σ∆ΟΕ και στην πλήρη υποβάθµιση του ΣΕΠΕ. Μάλιστα, υποστηρίζει πως «δεν πρόκειται για απλές διοικητικές ή γραφειοκρατικές µεταβολές, αλλά για κινήσεις που αποδιαρθρώνουν κρίσιµους ελεγκτικούς µηχανισµούς στην υπηρεσία της κοινωνίας και της δηµοκρατίας». Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Οικονοµικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για κατάργηση του Σ∆ΟΕ, που, όπως είπε, «είναι το καλύτερο δώρο σε φοροφυγάδες και λαθρέµπορους».
Το Σ∆ΟΕ και το ΣΕΠΕ όχι µόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκοµµατικοποιούνται, απάντησε ο υφυπουργός Οικονοµικών, Φορολογικής Πολιτικής και ∆ηµόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, τονίζοντας πως αυτό θα γίνει «µε την κατάργηση της θέσης του µετακλητού προϊσταµένου γενικού ή ειδικού γραµµατέα, προκειµένου να αποκτήσουν αυτά τα σώµατα πλήρη ανεξαρτησία».
Όπως είπε, στο νοµοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα εισαχθεί στη Βουλή αµέσως µετά την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση θεσµοθετούνται θέσεις γενικών διευθυντών που θα επιλέγονται µε απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐστανται των εν λόγω υπηρεσιών, ενώ θα ηγούνται των Σ∆ΟΕ, ΣΕΠΕ και λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών µόνιµοι δηµόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δηµόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν µε ανεξαρτησία και αµεροληψία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Σύµφωνα µε το προεδρικό διάταγµα που δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, συνίσταται στο υπουργείο Οικονοµικών, Γενική Γραµµατεία Φορολογικής Πολιτικής και Δηµόσιας Περιουσίας, στην οποία µεταφέρονται ως σύνολο αρµοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόµενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες:
- Από τη Γενική ∆ιεύθυνση Οικονοµικής Πολιτικής, η ∆ιεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής.
- Οι υπαγόµενες στην καταργούµενη Γενική Γραµµατεία ∆ηµόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ., (γ) οι υπαγόµενες στην καταργούµενη Ειδική Γραµµατεία του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ.
- Η αυτοτελής ∆ιεύθυνση Ερευνών Οικονοµικού Εγκλήµατος.
- Η Γενική Γραµµατεία ∆ηµόσιας Περιουσίας και η Ειδική Γραµµατεία του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος, καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/ Τοµεακού και Ειδικού/Ειδικού Τοµεακού Γραµµατέα καταργούνται
Αχτσιόγλου για ΣΕΠΕ: «Σαφές βήµα υποβάθµισης»
Με το ίδιο προεδρικό διάταγµα που «ακουµπά» οργανωτικά θέµατα σε όλα τα υπουργεία καταργείται και η θέση του ειδικού γραµµατέα του ΣΕΠΕ, όπως και ο αντίστοιχος Ενιαίος ∆ιοικητικός Τοµέας του υπουργείου Εργασίας. Το ΣΕΠΕ, ως σύνολο αρµοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόµενων φορέων, µεταφέρεται στη νέα Γενική Γραµµατεία Εργασίας, που συνίσταται στο υπουργείο Εργασίας.
Αυτό σηµαίνει πως η νέα γενική γραµµατέας Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, αναλαµβάνει την ευθύνη για τη λειτουργία του ΣΕΠΕ -στο οποίο θα προΐσταται γενικός διευθυντής- όπως και της Γενικής ∆ιεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, της ∆ιεύθυνσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονοµίας και της Γενικής Γραµµατείας ∆ιαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων.
«Η κατάργηση της αυτοτέλειας του ΣΕΠΕ και η υπαγωγή του στη Γενική Γραµµατεία Εργασίας συνιστούν σαφές βήµα υποβάθµισής του. Η καταπολέµηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας δεν αξιολογείται από τη νέα κυβέρνηση ως αρκετά σηµαντική» δήλωσε η βουλευτής Επικρατείας και τοµεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου. Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας κάνουν λόγο για αναβάθµιση, και όχι για υποβάθµιση, επισηµαίνοντας πως το Σώµα ενσωµατώνεται στο βασικό οργανόγραµµα του υπουργείου µέσω της Γενικής Γραµµατείας.
Οι έλεγχοι και οι διαδικασίες του ΣΕΠΕ «τρέχουν» και θα «τρέχουν» κανονικά, µε σκοπό όχι την αποδυνάµωση, αλλά το αντίθετο, δηλαδή την ενδυνάµωσή τους, έλεγαν οι ίδιες πηγές, εξηγώντας πως ο περιορισµός του κράτους και η αναµόρφωση της δηµόσιας διοίκησης είναι κεντρική επιλογή της νέας κυβέρνησης µε στόχο τον περιορισµό του κόστους λειτουργίας.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr