Η νέα ΚΑΠ πεδίο πολιτικής συναίνεσης
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, επιλέγει να βαδίσει στα χνάρια των προηγούµενων, τα οποία υιοθετεί ως «ελληνική θέση»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε πεδίο άτυπης αλλά ουσιαστικής συναίνεσης µεταξύ της νυν και της προηγούµενης κυβέρνησης αναδεικνύεται η υπόθεση διαπραγµάτευσης για τη νέα ΚΑΠ, καθώς η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων φαίνεται ότι επιλέγει να βαδίσει στα χνάρια των προηγούµενων, τα οποία υιοθετεί ως «ελληνική θέση». Αυτό προκύπτει από την παρθενική συµµετοχή του νέου υπουργού Μάκη Βορίδη στην τακτική σύνοδο του Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι, προκειµένου να έχει επιτυχία η εφαρµογή της ΚΑΠ µετά το 2020, θα πρέπει αφενός να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι οικονοµικοί πόροι και αφετέρου να υπάρξει επαρκής ευελιξία στα κράτη-µέλη για τη διαχείριση των πόρων αυτών.
Πέραν όµως της επίσηµης τοποθέτησης, στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Βορίδης φρόντισε να επαναβεβαιώσει τη συµµετοχή της Ελλάδας στο «µέτωπο» εναντίον των προτάσεων για την εξωτερική σύγκλιση. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε άτυπη συνάντηση που είχε µε τον Κύπριο οµόλογό του Κώστα Καδή, συζήτησαν θέµατα κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της µελλοντικής ΚΑΠ, µε κυρίαρχο ζήτηµα την ανάγκη για επαρκή χρηµατοδότησή της, καθώς και την αντίθεση των δύο χωρών στις όποιες προτάσεις για περαιτέρω εξωτερική σύγκλιση των άµεσων ενισχύσεων µεταξύ των κρατών-µελών.
«Στο θέµα αυτό, οι δύο χώρες συνεργάζονται και συµµετέχουν σε κοινές ενέργειες συντονισµού όλων των ενδιαφερόµενων κρατών-µελών (Ιταλία, Κάτω Χώρες, ∆ανία, Γερµανία, Σλοβενία, Κροατία, Μάλτα, Κύπρος, Ελλάδα), προκειµένου να διατηρείται ενιαίο µέτωπο ενάντια στην περαιτέρω εξωτερική σύγκλιση κατά τη διάρκεια των διαπραγµατεύσεων για την ΚΑΠ µετά το 2020. Επιπλέον, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά µε κοινές επιδιώξεις που συµπεριλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, την εξαίρεση των µικροκαλλιεργητών από την ενισχυµένη αιρεσιµότητα και τη γενικότερη ανάγκη για απλούστευση της πολιτικής» προστίθεται στην ανακοίνωση. Το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση συνεχίζει στη «γραµµή» που χαράχθηκε τα προηγούµενα χρόνια αποτιµάται θετικά από την αξιωµατική αντιπολίτευση, µε πηγές προσκείµενες στην προηγούµενη ηγεσία του υπουργείου να επισηµαίνουν την ανάγκη αξιοποίησης της «καλής χηµείας» που είχε αναπτυχθεί µε τον αρµόδιο επίτροπο Φιλ Χόγκαν τόσο για το θέµα του προϋπολογισµού της ΚΑΠ όσο και για το ζήτηµα της εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων.
Η «ελληνική θέση»
Οπως είπε απευθυνόµενος στους οµολόγους του ο Ελληνας υπουργός, οι συζητήσεις για τη νέα ΚΑΠ πρέπει να έχουν ως επίκεντρο τον Ευρωπαίο αγρότη, ο οποίος έρχεται αντιµέτωπος ολοένα και πιο συχνά µε αντίξοες καιρικές συνθήκες και καλείται να ανταποκριθεί σε µεγαλύτερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, ενώ ο προϋπολογισµός της ΚΑΠ µειώνεται. Εξέφρασε µάλιστα την πεποίθηση ότι τα υπάρχοντα περιβαλλοντικά και κλιµατικά µέτρα της αγροτικής ανάπτυξης, σε συνδυασµό µε την ενισχυµένη αιρεσιµότητα και τα οικολογικά προγράµµατα του πρώτου πυλώνα που προτείνονται για τη µελλοντική ΚΑΠ, θα µπορέσουν να φέρουν τα καλύτερα περιβαλλοντικά αποτελέσµατα.
«Προϋπόθεση για αυτό», ανέφερε ο κ. Βορίδης, «αποτελεί η απλούστευση κάποιων στοιχείων της ενισχυµένης αιρεσιµότητας, καθώς και η αποφυγή των επικαλύψεων στα µέτρα που θα εφαρµόζονται», ενώ στήριξε και την προαιρετική εφαρµογή των οικολογικών προγραµµάτων, σύµφωνα µε τις ανάγκες κάθε κράτους-µέλους. Ενδεικτική των προθέσεων της νέας κυβέρνησης είναι ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Βορίδης επανέλαβε «την ελληνική θέση» για εξαίρεση των µικροκαλλιεργητών από τους ελέγχους της αιρεσιµότητας, ώστε να υπάρξει ουσιαστική απλούστευση στην εφαρµογή της πολιτικής µας, αλλά και ως µέτρο στήριξης των µικρών εκµεταλλεύσεων, που έχουν πολύ βασικό ρόλο στην τοπική αγροτική οικονοµία και στο περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε, επίσης, τη διατήρηση του 10% των επιχειρησιακών προγραµµάτων για τα οπωροκηπευτικά ως ελάχιστη δαπάνη για το περιβάλλον και το κλίµα, όπως επίσης και τη συµπερίληψη των περιοχών µε φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισµούς στο υποχρεωτικό 30% των δαπανών του ΕΓΤΑΑ για περιβαλλοντικούς στόχους.
Οι δύο άξονες
Στο ίδιο µοτίβο κινήθηκε και ο αρµόδιος υφυπουργός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθµό πως οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς στη νέα ΚΑΠ θα στηριχθούν σε δύο άξονες:
Ο πρώτος είναι η υποστήριξη των αγροτών, η προστασία της υπαίθρου και η στήριξη των χωριών τα οποία -όπως είπε- αδειάζουν και
Ο δεύτερος άξονας είναι η προστασία του περιβάλλοντος. «Βιώσιµος αγροτικός τοµέας σηµαίνει βιώσιµος αγρότης, σηµαίνει αξιοπρεπές εισόδηµα, νέες µορφές καλλιέργειας, νέος τρόπος καλλιέργειας, σηµαίνει καινοτοµία στην αγροτική παραγωγή, σηµαίνει γεωργία ακριβείας, σηµαίνει νέοι αγρότες που θα µπορέσουν να τα κάνουν αυτά τα πράγµατα» ανέφερε ο κ. Σκρέκας.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr