Moody's: Οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία
Η Moody’ s χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εστιάζει στην προσέλκυση επενδύσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Τους όρους υπό τους οποίους η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί, τονίζει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Συγκεκριμένα, η Moody’s, στην έκθεσή της, θεωρεί ότι η συνέχιση της εφαρμογής των συμπεφωνημένων με τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τους θεσμούς, βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και δίνουν ώθηση στις επενδύσεις, αλλά θα διατηρούν σε καλή κατάσταση τα δημόσια οικονομικά, μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης -που τοποθετεί την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,1% το 2019 και στο 2,5% το 2020- σημειώνει, επίσης, πως εάν αν η ελληνική κυβέρνηση κάνει αυτά που πρέπει, τότε το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα μειωθεί πολύ πιο δραστικά σε σύγκριση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις.
Η Moody’ s χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εστιάζει στην προσέλκυση επενδύσεων, όπως και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι στιγμής, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η απουσία επενδύσεων αποτελούσε έως σήμερα το βασικό πρόσκομμα για την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης.
«Η κυβέρνηση έχει κινηθεί γρήγορα, ανακοινώνοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Ιουλίου, καθώς και ένα σχέδιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 24% τον επόμενο χρόνο και στο 20% το 2021. Ανακοίνωσε, επίσης, την πλήρη άρση των capital controls από 1ης Σεπτεμβρίου και την προσπάθεια αποπληρωμής του 1/3 των δανείων του ΔΝΤ. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να οριστικοποιήσει την ιδιωτικοποίηση του πρώην αερολιμένα της Αθήνας, σε ένα μεγάλο έργο ανάπτυξης με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο», σημειώνεται στην έκθεση.
Ωστόσο, η Moody’s επισημαίνει ότι, παρά τις σημαντικές θετικές εξελίξεις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας αναμένεται να παραμείνει για τα επόμενα χρόνια στην κατηγορία «B», εκτός εάν σημειωθούν σοβαρές βελτιώσεις, σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των θεσμών και τις οικονομικές της επιδόσεις.
«Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν χαμηλές, εκτός και αν επιταχυνθούν σε σημαντικό βαθμό οι επενδύσεις. Για να έρθουν περισσότερες επενδύσεις, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και θα προστατεύουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, διαμορφώνοντας, παράλληλα, ένα φορολογικό σύστημα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στη δημοσιονομική πειθαρχία», υπογραμμίζει.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr