Σε ποια περίπτωση παραίτησης προβλέπεται αποζημίωση
Η Νατάσα Πατερέλη είναι δικηγόρος-εργατολόγος κι απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών, μέσω του ενθέτου «Εργασία», που κυκλοφορεί κάθε Τρίτη μαζί με το «ΕΘΝΟΣ».🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δεν µου καταβάλλεται ο µισθός. Μπορώ να παραιτηθώ χωρίς να χάσω την αποζηµίωση;
Σύµφωνα µε το άρθρο 56 του Ν. 4487/2017, ως µονοµερής βλαπτική µεταβολή των όρων εργασίας, θεωρείται και η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευµένων αποδοχών του εργαζοµένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης. Αρκεί δηλαδή και µόνο το γεγονός της καθυστέρησης, προκειµένου αυτή να θεωρηθεί ως βλαπτική µεταβολή, παρέχοντας έτσι στον εργαζόµενο το δικαίωµα της αποζηµίωσης. Έτσι, οι συνεχείς παραλείψεις του εργοδότη να καταβάλλει τον µισθό µπορούν να θεωρηθούν ενέργειες που αποσκοπούν σε παραίτηση του µισθωτού και να καταλήγουν να ισοδυναµούν µε σιωπηρή καταγγελία της σύµβασης εργασίας εκ µέρους του εργοδότη.
Αν η σύµβαση εργασίας µου είναι άκυρη, µπορώ να ζητήσω από τον εργοδότη να µου καταβάλει τον µισθό που µου οφείλει;
Ακόµα και αν σύµβαση εργασίας του µισθωτού κριθεί άκυρη, ο εργοδότης οφείλει να του καταβάλει τις αποδοχές για τις οποίες έχει ήδη εργαστεί, σύµφωνα µε τις διατάξεις για τον αδικαιολόγητο πλουτισµό. Ειδικότερα, ο εργοδότης υποχρεούται να αποδώσει στον µισθωτό την αµοιβή που θα κατέβαλλε σε άλλο εργαζόµενό του µε τα ίδια προσόντα και ικανότητες, απασχολούµενο µε έγκυρη σύµβαση εργασίας και µε τις ίδιες συνθήκες, χωρίς να συνυπολογίζονται όµως πρόσθετες αµοιβές που συνδέονται µε την προσωπική κατάσταση του µισθωτού (δηλαδή τα επιδόµατα γάµου, παιδιών και προϋπηρεσίας). Η αµοιβή, πάντως, δεν µπορεί να είναι κατώτερη από αυτήν που προβλέπει η οικεία Συλλογική Σύµβαση Εργασίας ή η ∆ιαιτητική Απόφαση. Σηµειωτέον ότι η αµοιβή οφείλεται ακόµη και αν ο µισθωτός γνώριζε ότι η σύµβαση εργασίας του είναι άκυρη.
Πώς χαρακτηρίζεται ένας εργαζόµενος ως υπάλληλος ή ως εργάτης;
Αναλόγως αν το στοιχείο της παρεχόµενης εργασίας είναι η πνευµατική ή η σωµατική ενέργεια, τότε και αυτή διακρίνεται σε πνευµατική και σωµατική και ο µισθωτός που την παρέχει καλείται αντίστοιχα υπάλληλος ή εργάτης. Μισθωτός είναι αυτός που παρέχει στον εργοδότη εξαρτηµένη εργασία έναντι αµοιβής, που υπολογίζεται είτε κατά χρονική διάρκεια (µισθός, ηµεροµίσθιο) είτε κατά µονάδα ή κατ’ αποκοπή ή αµοιβή µε ποσοστά. Υπάλληλος (ιδιωτικός) θεωρείται ο µισθωτός, ο οποίος παρέχει κατά κύριο λόγο µη σωµατική εργασία, δηλαδή πνευµατική.
Η διάκριση του µισθωτού ως εργάτη ή υπαλλήλου εξαρτάται από το είδος, τη φύση και τη µορφή της παρεχόµενης εργασίας, δηλαδή από στοιχεία καθαρώς αντικειµενικά, τα οποία συγκροτούν το ουσιαστικό κριτήριο διάκρισης και όχι από τον περιεχόµενο στη σύµβαση χαρακτηρισµό αυτού ή από τον τρόπο αµοιβής του (µε µισθό ή µε ηµεροµίσθιο). Εργάτης ή εργατοτεχνίτης θεωρείται ο µισθωτός, ο οποίος κατά κύριο λόγο παρέχει σωµατική εργασία. Στην εργατική νοµοθεσία οι εργάτες αποκαλούνται πολλές φορές και εργατοτεχνίτες. Οι τελευταίοι αυτοί όροι υποδηλώνουν ειδικευµένους εργάτες, που εξακολουθούν, όµως, να διατηρούν την ιδιότητα του εργάτη.
Τι γίνεται όταν συµπίπτει η χρονική περίοδος χορήγησης της άδειας µε εξαιρέσιµη αργία;
Στην περ. ά της παρ. 3 του άρθρου 2 του Α.Ν. 539/1945, ορίζεται ότι «δεν περιλαµβάνονται εις την ετησίαν άδειαν µετ’ αποδοχών αι επίσηµοι ή αι κατά έθιµον εορτάσιµοι ηµέραι». Διευκρινίζεται ότι η άδεια, στις περιπτώσεις που στη χρονική περίοδο χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας συµπέσει εργάσιµη ηµέρα µε εξαιρέσιµη αργία, παρατείνεται κατά µία ηµέρα, µε δεδοµένο ότι δεν περιλαµβάνονται στις ηµέρες αδείας, σύµφωνα µε το νοµικό πλαίσιο, οι εξαιρέσιµες αργίες. Ειδικότερα, τόσο για τους ηµεροµίσθιους όσο και για τους αµειβόµενους µε µηνιαίο µισθό, που βάσει προγράµµατος εργασίας θα εργάζονταν την ηµέρα αυτή, παρατείνεται η άδειά τους κατά µία ηµέρα.
Οι ηµεροµίσθιοι που βάσει προγράµµατος εργασίας δεν θα εργάζονταν την ηµέρα αυτή, µε δεδοµένο ότι συµπίπτει η εξαιρέσιµη αργία µε ηµέρα ανάπαυσης, δικαιούνται να λάβουν ένα επιπλέον ηµεροµίσθιο, δηλαδή επί πλήρους απασχόλησης δικαιούνται επτά (7) ηµεροµίσθια την υπόψη εβδοµάδα και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της αδείας του ο µισθωτός δικαιούται τις αποδοχές που θα ελάµβανε αν εργαζόταν. Αντίθετα, οι αµειβόµενοι µε µηνιαίο µισθό, που βάσει προγράµµατος εργασίας δεν θα εργάζονταν την ηµέρα αυτή (µε δεδοµένο ότι συµπίπτει η εξαιρέσιµη αργία µε ηµέρα ανάπαυσης), δεν δικαιούνται πρόσθετης αµοιβής πέραν του συνήθως καταβαλλοµένου µηνιαίου µισθού τους.
Πώς αµείβονται οι εµποροϋπάλληλοι τις ορισµένες Κυριακές του έτους που πρέπει να εργάζονται;
Σε περιπτώσεις που επιτρέπεται η απασχόληση των µισθωτών κατά τις Kυριακές και αργίες, η εργασία αυτή είναι νόµιµη, υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόµενοι που θα απασχοληθούν ηµέρα Kυριακή ή ηµέρα αργίας θα πάρουν την εκ του νόµου προβλεπόµενη προσαύξηση, καθώς και τις προβλεπόµενες εβδοµαδιαίες αναπαύσεις (ρεπό) που εµπεριέχονται στο νόµιµο εβδοµαδιαίο πρόγραµµα εργασίας, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωστοποιείται στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, µέσω της ηλεκτρονικής υποβολής στο ΠΣ «Εργάνη» των σχετικών πινάκων προσωπικού, σύµφωνα µε τις οικείες διατάξεις της Εργατικής Νοµοθεσίας.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr