ΔΕΘ: Γύρισαν την πλάτη τα Βαλκάνια
Δεν ξεπέρασαν τις 20 από τις συνολικά 1.600 οι συμμετοχές εκθετών από τις βαλκανικές χώρες στην 84η ΔΕΘ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Λίγες ώρες μετά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 8 Σεπτεμβρίου του 1991 και την κήρυξη της ανεξαρτησίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής της γειτονικής χώρας Στόγιαν Άντοφ μαζί με τον μετέπειτα πρώτο διπλωμάτη της πΓΔΜ στην Αθήνα Λιούπτσο Αρσόφσκι μπήκαν στο αυτοκίνητο με προορισμό την Θεσσαλονίκη για να επισκεφθούν την διοργάνωση της ΔΕΘ που ήταν εκείνη την εποχή σε εξέλιξη.
«Ήταν εντολή του προέδρου, του Κίρο Γκλιγκόροφ, να δείξουμε ότι πλέον είμαστε ανεξάρτητο κράτος και η Ελλάδα είναι ο πρώτος γείτονάς μας. Θέλαμε από την πρώτη στιγμή να σηματοδοτήσουμε ότι προσβλέπουμε σε μία στενή συνεργασία με την Ελλάδα αλλά και βοήθεια για να σταθούμε στα πόδια μας. Ποντάραμε πολλά τότε στην ελληνική στήριξη και θέλαμε να το δείξουμε από την πρώτη στιγμή κάνοντας άνοιγμα» είπε στο ethnos.gr ο έμπειρος διπλωμάτης της Βόρειας Μακεδονίας Λιούπτσο Αρσόφσκι και πρόσθεσε: «Συναντήσαμε στην ΔΕΘ τον πρόεδρό της, επιχειρηματίες και αργότερα την ηγεσία του λιμανιού. Ακόμα κρατάω τις φωτογραφίες στο σπίτι μου».
Είκοσι οκτώ χρόνια μετά την πρώτη άτυπη συμμετοχή της τότε ΠΓΔΜ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην φετινή 84η διοργάνωση δεν φιλοξενήθηκε ούτε μία εταιρεία από την Βόρεια Μακεδονία. Μικρή ήταν η συμμετοχή εταιριών και από τις άλλες βαλκανικές χώρες αν και φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια έγιναν καμπάνιες από την ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΘ μπορεί πέρσι και φέτος να ταξίδεψαν σημαντικές εταιρίες από την Αμερική και την Ινδία, η 84η διοργάνωση δεν προσέλκυσε όμως ούτε μία εταιρία από την Αλβανία, το Κόσοβο, μόλις μία από την Σερβία και 16 από την Βουλγαρία. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και τα προηγούμενα χρόνια με τις συμμετοχές από τα Βαλκάνια να κινούνται σε πολύ ρηχά νερά. Μόλις 26 Σερβικές επιχειρήσεις αποφάσισαν να εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους το 2016, 4 βουλγαρικές και καμία από το Κόσοβο την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
«Δεν υπάρχει κάποια πολιτική σκοπιμότητα γι αυτό. Καμιά φορά είναι και θέμα συγκυριών.» σχολίασε ο κ. Αρσόφσκι. «Η αλήθεια είναι ότι τα μέλη του επιμελητηρίου μας προτιμούν να εκθέσουν τα προϊόντα τους σε πιο μακρινούς προορισμούς. Δεν συμβαίνει κάτι άλλο. Αρκετός κόσμος από την Βόρεια Μακεδονία επισκέφτηκε την έκθεση για να διασκεδάσει. Τα περισσότερα μέλη μας έχουν ήδη σχέσεις με Έλληνες επιχειρηματίες. Οπότε προτιμούν να συναντήσουν απευθείας με τους Έλληνες αντιπροσώπους» δήλωσε στο ethnos.gr η διευθύντρια του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας Biljana Peeva-Gjurikj.
«Θέλει δουλειά. Έχουμε πολύ καλό δίκτυο με τους όλους τους εκθεσιακούς φορείς των Βαλκανίων. Το κρίσιμο όμως μέγεθος είναι η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων. Αυτές θα σηματοδοτήσουν και την νέα εποχή της ΔΕΘ» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρός της Τάσος Τζήκας προσθέτοντας ωστόσο ότι η επισκεψιμότητα Βαλκάνιων επισκεπτών συνεχώς ανεβαίνει τις μέρες της ΔΕΘ.
Η 84η ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα ήταν η Ινδία, μέτρησε συνολικά πάνω από 1.600 εκθέτες έναντι 1.494 πέρυσι, αλλά και 18 διεθνείς συμμετοχές. Τις πύλες της 84ης ΔΕΘ πέρασαν 263.737 επισκέπτες ξεπερνώντας το επίπεδο των 250.000 ατόμων για τρίτη συνεχή χρονιά
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr