Η κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο του Ελληνοαµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου
Ηµερίδα από το Ελληνοαµερικανικό Εµπορικό Επιµελητήριο για µία από τις µεγαλύτερες προκλήσεις του µέλλοντος.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με θέμα την κυβερνοασφάλεια συνεχίστηκε την Τετάρτη 11 Σεπτεµβρίου ο κύκλος συζητήσεων και εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ελληνοαµερικανικό Εµπορικό Επιµελητήριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 84ης ∆ΕΘ. Στελέχη επιχειρήσεων και ειδικοί στα θέµατα καταπολέµησης του ηλεκτρονικού εγκλήµατος κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις σχετικά µε µία από τις µεγαλύτερες παγκόσµιες προκλήσεις: την ασφάλεια στο ∆ιαδίκτυο και τις επιπτώσεις της. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Pedro Fuentes, εκπρόσωπος του ιδρύµατος OISTE και διευθυντής Ασφαλείας της WiseKey, µίας από τις µεγαλύτερες εταιρείες κυβερνοασφάλειας. Η συζήτηση έλαβε χώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Λαθρεμπόριο και τσιγάρα
Το λαθρεµπόριο αποτελεί σήµερα µία από τις µορφές διαδικτυακού εγκλήµατος. Οπως επεσήµανε ο κ. Esteban Giudici, σύµβουλος χάραξης πολιτικών της ∆ιακρατικής Συµµαχίας για την Καταπολέµηση του Παράνοµου Εµπορίου (TRACIT), το παράνοµο εµπόριο δεν έχει επιπτώσεις µόνο στην οικονοµία αλλά και στη δηµόσια ασφάλεια, αφού τα έσοδά του αποτελούν βασική πηγή χρηµατοδότησης για το οργανωµένο έγκληµα. Η ίδια διαδροµή ακολουθείται και στο παράνοµο εµπόριο δεδοµένων, τη γνωστή σε όλους µας «πειρατεία». Για τον κ. Matteo Mattei, διευθυντή Καταπολέµησης του Παράνοµου Εµπορίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης της Phillip Morris International, το παράνοµο εµπόριο δεν έχει πλέον σύνορα.
«Η τεχνολογία δίνει και η τεχνολογία παίρνει» δήλωσε ο κ. Mattei, θυµίζοντας πως η τεχνολογική εξέλιξη δεν έχει από µόνη της αρνητικό ή θετικό πρόσηµο. Αυτό το καθορίζει η εφαρµογή της. «Αυτό που παλαιότερα γινόταν offline σήµερα συµβαίνει online. Πρόκειται για τις ίδιες εγκληµατικές οργανώσεις, οι οποίες πλέον δρουν ταχύτερα και έρχονται στην πόρτα σου» σηµείωσε ο εκπρόσωπος της PMI και έµπειρος γνώστης των διαδροµών που ακολουθεί το παράνοµο εµπόριο τσιγάρων διεθνώς. Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στις διαστάσεις επιδηµίας που λαµβάνει το λαθρεµπόριο τσιγάρων, ο κ. Mattei ανέφερε ότι στην Ελλάδα το ποσοστό της παράνοµης αγοράς τσιγάρων το 2018 άγγιξε περίπου το 24%, δίνοντάς µας την πρωτιά ανάµεσα στις χώρες της ΕΕ.
Την ίδια στιγµή, στην Ελλάδα καταγράφηκε 1,5 δισ. παραποιηµένα τσιγάρα, µε τα περισσότερα από αυτά να έχουν παραχθεί σε παράνοµα εργοστάσια στη χώρα, σε αντίθεση µε το παρελθόν όπου η µεγαλύτερη ποσότητα προερχόταν από κράτη όπως η Κίνα. «Οι καταναλωτές σήµερα πρέπει να σκέφτονται πολλά πράγµατα σχετικά µε αυτό που αγοράζουν: Είναι αυθεντικό; Είναι ποιοτικό; Μήπως χρηµατοδοτώ το έγκληµα;» ανέφερε στην τοποθέτησή του.
Επιτακτική συνεργασία
Ο κ. Γιάννης Μαστροκώστας, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων NA Ευρώπης της Παπαστράτος, έδωσε το «παρών» στη συζήτηση, σχολιάζοντας ότι η συνεργασία ανάµεσα στον δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα καθίσταται επιτακτική. Ενα καλό παράδειγµα είναι αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη µε πρωτοβουλία του Ελληνοαµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου και της Παπαστράτος, µε τη συµµετοχή εκπροσώπων των διωκτικών Αρχών, της Αµερικανικής Πρεσβείας, της Microsoft και φορέων από το εξωτερικό.
«Χρειάζεται η συνεργασία και ένα καλό ρυθµιστικό πλαίσιο, το οποίο θα βάζει κανόνες και θα θέτει όρια. Το ∆ιαδίκτυο µας δίνει πολλές δυνατότητες, χρειάζεται όµως µια υγιής χρήση» σηµειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας πως από το λαθρεµπόριο τσιγάρων χάθηκαν 700 εκατ. ευρώ για το ελληνικό κράτος το 2018.
Ο «χρυσός» των δεδομένων
Επισηµαίνοντας πως οι νέες τεχνολογίες και η καινοτοµία αλλάζουν µε ραγδαίους ρυθµούς τον τρόπο ζωής µας, η κυρία Αντιγόνη Παπανικολάου, διευθύντρια Νοµικών Υποθέσεων της Microsoft Hellas, παρουσίασε την τεράστια σηµασία που έχουν σήµερα τα δεδοµένα, παροµοιάζοντάς τα µε τον «νέο χρυσό». «Οσο πιο ισχυρό είναι ένα εργαλείο τόσο πιο σηµαντικά είναι τα οφέλη αλλά και η ζηµιά που µπορεί να προκύψει» ανέφερε η κυρία Παπανικολάου, τονίζοντας πως το έγκληµα εξελίσσεται παράλληλα και ταυτόχρονα µε την τεχνολογία. Ο κ. Geoff Keogh, οικονοµικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, δήλωσε πως η κυβερνοστρατηγική είναι θεµελιώδους σηµασίας για την ασφάλεια τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσµίως. «Είµαστε διασυνδεδεµένοι περισσότερο από ποτέ. Είµαστε εξαρτηµένοι από τον κυβερνοχώρο περισσότερο από ποτέ. Κανείς δεν µπορεί να προβλέψει πραγµατικά τους τρόπους διασύνδεσης µεταξύ µας».
Το νομικό πλαίσιο
Από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Νικόλαος Σερκετζής, αξιωµατικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, υπογράµµισε την έµφαση που δίνει η χώρα στην αντιµετώπιση των φαινοµένων που παρατηρούνται και σηµείωσε ότι εκτός από τις τεχνολογικές προκλήσεις παρουσιάζονται και ζητήµατα που σχετίζονται µε τη νοµοθεσία. «Σηµαντικό ζήτηµα είναι το νοµικό πλαίσιο. Ενα έγκληµα στην Ελλάδα, για παράδειγµα, δεν αποτελεί έγκληµα στις ΗΠΑ. ∆εν είναι εποµένως εύκολο να ζητάς και να λαµβάνεις πληροφορίες» ανέφερε κατά τη συζήτηση ο κ. Σερκετζής. Κοινή συνισταµένη στις τοποθετήσεις όλων των εισηγητών ήταν η ανάγκη για συνεργασία. Οπως τόνισαν, κράτη, επιχειρήσεις και πολίτες πρέπει να σχηµατίσουν ένα κοινό µέτωπο ενάντια στο έγκληµα και κυρίως να αντιληφθούν ότι οι επιπτώσεις του µας αφορούν όλους
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr