ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2% και μείωση της ανεργίας για την Ελλάδα
«Καμπανάκι» για την παγκόσμια ανάπτυξη η οποία θα επιβραδυνθεί στο 3% το 2019🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2% για το 2019 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook). Την έκθεση παρουσίασε σήμερα η επικεφαλής οικονομολόγος Γκίτα Γκόπινατ στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον.
Για το μέτωπο της ανάπτυξης, το ΔΝΤ καταγράφει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% για το τρέχον έτος και 2,2% για το 2020, ενώ για το 2024 η ανάπτυξη τοποθετείται στο 0,9%. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις περιέχουν ορισμένες αναθεωρήσεις, καθώς τον περασμένο Απρίλιο το ΔΝΤ τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 2,4% για το 2019.
Σχετικά με τις άλλες προβλέψεις για τη χώρα μας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,6% για το τρέχον έτος, ενώ θα αυξηθεί κατά 0,3% το 2020. Για την μεσοπρόθεσμη πορεία του, το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 1,8% το 2024.
Όσον αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το Ταμείο εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3% για το 2019, ένας αριθμός που είναι μειωμένος κατά 0,5% σε σχέση με το 2018. Για το 2020, όμως, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,3%, ενώ για το 2024 εκτιμά ότι θα βρίσκεται στο 4,5%,
Στη συγκεκριμένη έκθεση φαίνεται πως το Ταμείο αναθεωρεί και τις εκτιμήσεις του για την ανεργία, καθώς βλέπει πλέον μια ταχύτερη αποκλιμάκωση της. Ειδικότερα, το ΔΝΤ τοποθετεί την ανεργία στο 17,8% για το 2019, μειωμένη κατά 0,3% σε σχέση με την προ ενός έτους εκτίμηση του, και στο 16,8% για το 2020.
«Δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικά λάθη»
Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, που επηρεάζεται από τις εντάσεις στο εμπόριο, θα επιβραδυνθεί στο 3% το 2019, το ασθενέστερο επίπεδό της από την χρηματοοικονομική κρίση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με αυτή του Ιουλίου.
«Με 3% ανάπτυξη, δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικά λάθη και οι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής πρέπει επειγόντως να συνεργαστούν για να μειώσουν τις εντάσεις σε εμπορικό και γεωπολιτικό επίπεδο», δήλωσε η Γκίτα Γκοπινάτ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. Το Ταμείο παρουσίασε σήμερα την έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).
Η αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στον κόσμο αναθεωρήθηκε δραστικά προς τα κάτω στο 1,1% (-1,4 της μονάδας), που αποτελεί τον ασθενέστερο ρυθμό από το 2012.
«Η παγκόσμια οικονομία βιώνει μια συγχρονισμένη επιβράδυνση», δήλωσε η Γκοπινάτ, απηχώντας τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η ανάπτυξη απέχει πολύ από το 3,8% που καταγράφηκε το 2017, «όταν ο κόσμος ήταν σε συγχρονισμένη ανάπτυξη», πρόσθεσε η οικονομολόγος.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης πτωτικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος στο 2,4% (-0,2 της μονάδας) καταδεικνύοντας τις παρενέργειες του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 6,1% φέτος και 5,8% την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν αντίστοιχα 6,2% και 6%. Η επιβράδυνση αναμένεται να είναι εντονότερη στο Χονγκ Κονγκ. Το ΑΕΠ του χρηματοοικονομικού κέντρου, που αποτελεί αυτόνομο έδαφος, αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,3% φέτος (συγκριτικά με 3% το 2018), ύστερα από τέσσερις μήνες αντικυβερνητικών και συχνά βίαιων διαδηλώσεων.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2020, λόγω της κατάστασης στη Γερμανία, που επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ένταση στο εμπόριο και τα προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία της. Για την επόμενη χρονιά το Ταμείο αναμένει ανάπτυξη 1,4% για τις 19 χώρες της ευρωζώνης, ύστερα από ρυθμό ανάπτυξης 1,2% το 2019. Τον περασμένο Ιούλιο ανέμενε ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2020 και 1,3% το 2019.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν Φάμελλος, Φαραντούρης, Γκλέτσος: Μίλησαν για έναν πιο δυνατό και μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ - Όλες οι εξελίξεις
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr