Στα σκαριά ο αγωγός IGB μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ επιθεώρησε τα έργα κατασκευής του αγωγού και τόνισε πως μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει προχωρήσει σημαντικά και θα λειτουργεί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή ο αγωγός IGB, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, θα έχει τεθεί σε λειτουργία, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.
Αυτό επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος επιθεώρησε τα έργα που έχουν αρχίσει για την κατασκευή του αγωγού ο οποίος θα διασυνδέσει ουσιαστικά τα ενεργειακά συστήματα Ελλάδας και Βουλγαρίας. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης οι πρεσβευτές της Ελλάδας, του Αζερμπαϊτζάν και των ΗΠΑ στη Βουλγαρία.
«Αυτή είναι η πραγματική διαφοροποίηση. Τον επόμενο χρόνο θα μπορέσουμε να πούμε στους Βούλγαρους: "Δεν έχετε ενεργειακή εξάρτηση και μπορείτε να προμηθεύεστε αέριο από οπουδήποτε και κανείς δεν μπορεί να σας σταματήσει"» τόνισε ο κ. Μπορίσοφ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.
Είπε πως ο αγωγός θα μπορεί να τροφοδοτείται από το αζέρικο φυσικό αέριο που θα μεταφέρει ο TAP αλλά επισήμανε και τις τεχνικές δυσκολίες του έργου της κατασκευής του αγωγού IGB. Είναι χαρακτηριστικό πως στην περιοχή του φράγματος που υπάρχει κοντά στην πόλη Κάρτζαλι, ο αγωγός θα πρέπει να βυθιστεί στα 16 μέτρα κάτω από το νερό προκειμένου να «πατάει» σε σταθερό υπέδαφος. «Πρόκειται για σοβαρές εταιρείες, έχουν εμπειρία και θα τους βοηθήσουμε» τόνισε ο κ. Μπορίσοφ.
Οι τελικές υπογραφές για την κατασκευή του αγωγού μπήκαν πριν ένα μήνα περίπου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τη Βουλγάρα ομόλογό του Temenuzhka Petkova.
Με κόστος 250 εκατ. ευρώ
Ο IGB θα έχει μήκος 182 χιλιόμετρα, ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής του θα φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ. Ο αγωγός θα ξεκινά από την Κομοτηνή (όπου προβλέπεται να διασυνδεθεί με τον Διαδριατικό αγωγό TAP) και θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία. Η αρχική του δυναμικότητα είναι 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου/έτος (bcma) με δυνατότητα επέκτασης στα 5 δισ. bcma. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν εντός 18 μηνών.
Μητσοτάκης: Αναγκαία η προσήλωση στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου - Ρούτε: Ισχυρός σύμμαχος η Ελλάδα
Η Μέρκελ φωτίζει κρίσιμες στιγμές της ελληνικής κρίσης – Ο εκνευρισμός για Παπανδρέου, η αίσθηση αποτυχίας του Σαμαρά και ο αιφνιδιασμός του Τσίπρα
Η Νικόλ Κίντμαν σκέφτεται να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ μαζί με τον Κιθ Έρμπαν - Προβληματισμός για την ψυχική της υγεία
Η Κέιτ Μίντλετον ετοιμάζεται για νέα δημόσια εμφάνιση - Η ανακοίνωση του παλατιού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr