ΔΕΗ: Δεν θα γίνουν απολύσεις - Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια
Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της επιχείρησης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΔΕΗ παρουσίασε τη Δευτέρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Όπως ανέφερε, η ΔΕΗ το 2020 θα παρουσιάσει νέα εμπορικά πακέτα με επιβράβευση των πελατών που θα υπογράψουν νέες συμβάσεις προμήθειας και επιπλέον υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τους καταναλωτές. Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ περιλαμβάνει ακόμη την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων (όπως προβλέπει και ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός) που θα συνοδευθεί από εθελούσια έξοδο εργαζομένων αλλά και 800 προσλήψεις, στροφή σε επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ψηφιοποίηση των δικτύων.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ παρέσχε τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση και δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια - αντίθετα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με τη βελτίωση των υπηρεσιών «θέλουμε να υπάρχουν λιγότεροι λόγοι για να φύγει ένας πελάτης από τη ΔΕΗ». Τα νέα εμπορικά πακέτα κατά τις πληροφορίες του ΑΠΕ θα περιλαμβάνουν και εκπτώσεις στα τιμολόγια για όσους υπογράψουν νέα συμβόλαια και θα είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.
Αναλυτικά ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΔΕΗ περιλαμβάνει τους εξής άξονες:
Απολιγνιτοποίηση: απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Συγκεκριμένα το 2020 αποσύρονται οι μονάδες Αμύνταιο 1-2, το 2021 οι Καρδιά 3-4, το 2022 οι Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4 και το 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5. Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης η απολιγνιτοποίηση έχει ήδη συντελεσθεί σε όρους παραγωγής ενέργειας καθώς οι μονάδες υπολειτουργούν επειδή δεν είναι ανταγωνιστικές. Η Πτολεμαίδα 5 που είναι υπό κατασκευή θα τεθεί μεν σε λειτουργία το 2022 αλλά το αργότερο ως το 2028 θα συνεχίσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου (φυσικό αέριο, βιομάζα, σκουπίδια ή συνδυασμό τους). Η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι θα καλυφθούν παράλληλα οι ανάγκες για τηλεθέρμανση ενώ σκοπεύει να διεκδικήσει αποζημίωση για το γεγονός ότι οι λιγνιτικές μονάδες, αν και ζημιογόνες, παραμένουν σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια προκειμένου να διασφαλισθεί ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.
Εργαζόμενοι: από 15.526 το 2018 και 15.300 το 2019 προβλέπεται να μειωθούν σε 11.500 το 2024. Στο διάστημα αυτό προβλέπονται 4.500 αποχωρήσεις και 800 προσλήψεις. Το 60% των εργαζόμενων θα φύγει με συνταξιοδότηση ενώ για το υπόλοιπο 40% αφού εξαντληθούν οι άλλες επιλογές (μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ, μετάταξη στο Δημόσιο κλπ.) θα εφαρμοστεί εθελουσία έξοδος με όρους που θα συμφωνηθούν με τη ΓΕΝΟΠ, στα πρότυπα αντίστοιχου προγράμματος του ΟΤΕ
Ανανεώσιμες πηγές: η ΔΕΗ στοχεύει σε πάνω από 1 γιγαβάτ ανανεώσιμων ενώ έχει χαρτοφυλάκιο έργων (υπό αδειοδότηση) άνω των 6 γιγαβάτ. Η ανάπτυξη θα γίνει τόσο αυτόνομα, όσο και σε συνεργασία με άλλες ενεργειακές εταιρίες. «Η ΔΕΗ , τόνισε ο κ. Στάσσης, έχασε το τρένο των ανανεώσιμων πηγών και αγωνίζεται τώρα να το προλάβει. Δεν θέλω να συμβεί το ίδιο με την ηλεκτροκίνηση».
Στον τομέα των ληξιπρόθεσμων έχει επιτευχθεί η αντιστροφή της πορείας καθώς η ΔΕΗ εισπράττει πλέον περισσότερα από όσα τιμολογεί. Περισσότεροι από 80.000 καταναλωτές έχουν μπει στο νέο πρόγραμμα διακανονισμών ενώ παράλληλα το τελευταίο τετράμηνο αυξήθηκαν σε 55.000 οι αποκοπές στρατηγικών κακοπληρωτών, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών όπως και η έκδοση ομολόγου, ανάλογα με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές.
Η λειτουργική κερδοφορία από 208 εκατ. ευρώ το 2018 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 320 - 370 εκατ. ευρώ το 2019 και 650 - 700 εκατ. ευρώ το 2020. «Η επιχείρηση γίνεται βιώσιμη όσον αφορά το χρέος και μπορεί να χρηματοδοτεί ξανά τις επενδύσεις της», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε κίνδυνος ακόμη και να να μη βρίσκει δανεισμό.
Η ψηφιοποίηση των δικτύων περιλαμβάνει κατ' αρχήν την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών. Προγραμματίζεται η είσοδος της επιχείρησης στην ηλεκτροκίνηση, με την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα. Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αποσκοπεί στην εξασφάλιση ισχυρού στρατηγικού πλεονεκτήματος για τη ΔΕΗ.
Σε ερώτηση εξάλλου για τη ΛΑΡΚΟ ο κ. Στάσσης τόνισε ότι η ΔΕΗ αναμένει «πολύ γρήγορα» λύση. «Σήμερα η ΔΕΗ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία συμβολής της στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΗ παρουσίασε επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της κυρίως λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τον λιγνίτη. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του 2019 καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την πορεία της εταιρείας και να ενισχύσουμε την κερδοφορία υιοθετώντας βιώσιμες δράσεις. Ατενίζουμε τώρα το μέλλον με αυτοπεποίθηση, στοχεύοντας στο μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις εκτιμώμενες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας», κατέληξε ο κ. Στάσσης.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr