«Χρυσή βίζα» µε φίλτρα σε… διαφθορά και µαύρο χρήµα
Αλλάζει το σύστηµα χορήγησης για πιο αυστηρό έλεγχο των επενδυτών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τη θωράκιση αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του προγράµµατος «χρυσή βίζα» προωθεί η κυβέρνηση, µε στόχο αφενός την αποτροπή φαινοµένων… διαφθοράς και διακίνησης µαύρου χρήµατος -όπως έχει καταγγείλει και η Κοµισιόν-, αφετέρου την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων.
Στο πρώτο σκέλος, θα επιχειρηθεί να ελεγχθεί καλύτερα το σύστηµα έγκρισης χορήγησης της «χρυσής βίζας» και ελέγχου των υποψήφιων επενδυτών, βάζοντας πιο ενεργά στο «παιχνίδι» τις χώρες προέλευσης των ενδιαφεροµένων αλλά και τις τράπεζες.
Έχει δοθεί εντολή να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι που είναι επιφορτισµένα να διεξάγουν τα προξενεία µας στις χώρες προέλευσης των δυνητικών επενδυτών βάσει ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και εφαρµογών, στο πρώτο βήµα της διαδικασίας που δεν είναι άλλο από τη χορήγηση άδειας εισόδου (visa) στον ενδιαφερόµενο, η οποία είναι υποχρεωτική τουλάχιστον µία φορά στο πλαίσιο του προγράµµατος.
Αξίζει να σηµειώσουµε ότι έχουν γίνει σχετικές επαφές κυβερνητικών παραγόντων µε εκπροσώπους των βασικότερων χωρών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη «χρυσή βίζα», ώστε ο θεσµός αυτός να προσφέρει στους ξένους όλα τα οφέλη της χώρας µας και να µην αποτελέσει «λιµάνι για εγκληµατίες, διαφθορά και µαύρο χρήµα» όπως είχε χαρακτηριστικά τονίσει το περασµένο καλοκαίρι η αρµόδια Ευρωπαία επίτροπος ∆ικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βέρα Γιούροβα, αποτυπώνοντας τις γενικότερες ανησυχίες της Κοµισιόν.
Παράλληλα, έχει ζητηθεί από τις τράπεζες να παρακολουθούν τον… δρόµο του χρήµατος από τη στιγµή που δίνεται η «χρυσή βίζα», ώστε να είναι ξεκάθαρες τόσο η προέλευση όσο και η κατεύθυνση των κεφαλαίων των επενδυτών. Επέκταση του θεσµού Εκτός όµως από τον καλύτερο έλεγχο λειτουργίας του θεσµού, στο σκέλος ενίσχυσης των επενδύσεων, η κυβέρνηση προωθεί νοµοθετική ρύθµιση η οποία θα προβλέπει τη δυνατότητα απόκτησης «χρυσής βίζας» όχι µόνο µέσω της αγοράς ακινήτων, αλλά και µέσω αγοράς µετοχών, εταιρικών ή κρατικών οµολόγων και προθεσµιακών καταθέσεων.
Ειδικότερα θα δοθεί δυνατότητα απόκτησης της «χρυσής βίζας»:
- σε όσους καταθέτουν κεφάλαια κατ’ ελάχιστον 400.000 ευρώ σε εταιρεία µε έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα ή σε Ανώνυµη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), η οποία υποχρεούται να αυξάνει το µετοχικό της κεφάλαιο αποκτώντας µετοχές από το Ελληνικό Χρηµατιστήριο
- σε όσους προχωρούν σε αγορές οµολόγων του Ελληνικού ∆ηµοσίου, µε αξία κτήσης κατ’ ελάχιστον 400.000 ευρώ για τα οποία θεµατοφύλακας ορίζεται ότι θα είναι εγχώριο πιστωτικό ίδρυµα, ή µέσω αµοιβαίου κεφαλαίου που συστάθηκε στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα αλλά θα επενδύει αποκλειστικά σε τραπεζικά και εταιρικά προϊόντα της Ελλάδας
- σε όσους έχουν προθεσµιακή κατάθεση ύψους κατ’ ελάχιστον 400.000 ευρώ σε ηµεδαπό πιστωτικό ίδρυµα µε διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους και µε πάγια εντολή ανανέωσης
- σε όσους αγοράζουν µετοχές, εταιρικά οµόλογα ή και οµόλογα του Ελληνικού ∆ηµοσίου αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστον 800.000 ευρώ, τα οποία εισάγονται για διαπραγµάτευση ή η διαπραγµάτευσή τους γίνεται σε ρυθµιζόµενες αγορές ή πολυµερείς µηχανισµούς διαπραγµάτευσης που λειτουργούν στην Ελλάδα
Θα απαγορεύεται η µεταβίβαση του ακινήτου για τουλάχιστον 5 χρόνια
Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε το φαινόµενο να αποκτιέται η «χρυσή βίζα» µέσω της αγοράς ενός ακινήτου και στη συνέχεια να ακολουθούν µεταπώληση και µεταφορά των χρηµάτων στο εξωτερικό.
Σε σχέδιο νόµου που προωθείται -προκειµένου να αποφευχθούν φαινόµενα µεταβίβασης σε τρίτους των ακινήτων που αγοράστηκαν από αλλοδαπούς µε σκοπό την απόκτηση άδειας παραµονής στη χώρα µας- θα απαγορεύεται η µεταπώληση του ακινήτου σε τρίτους µε σκοπό το κέρδος. Θα προβλέπεται οι αλλοδαποί που απέκτησαν ακίνητο µε βάση το πρόγραµµα της «Χρυσής Βίζας» να είναι υποχρεωµένοι να το διακρατούν για τουλάχιστον µια πενταετία.
∆ίγραµµη επιταγή
Στο µέτωπο των ελέγχων από τις τράπεζες, αξίζει να αναφέρουµε ότι είναι υποχρεωτική η καταβολή του τιµήµατος της επένδυσης µέσω δίγραµµης τραπεζικής επιταγής ή µε κατάθεση τραπεζικού εµβάσµατος στον λογαριασµό του δικαιούχου που τηρείται σε τραπεζικό ίδρυµα της Ελλάδας ή σε πιστωτικό ίδρυµα που τελεί υπό την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Σχετικά µε το θέµα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του Enterprise Greece Γρηγόρης Στεργιούλης επισηµαίνει στο «Έθνος» ότι «είναι απολύτως θεµιτό και επιθυµητό ταυτόχρονα να διαπιστώνουµε το ενδιαφέρον αλλά και την ανησυχία, θα τολµούσα να πω, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γύρω από τη λειτουργία και τον στόχο των προγραµµάτων επενδυτικής µετανάστευσης που διαθέτουν τα κράτη-µέλη της», ωστόσο τονίζει µε έµφαση πως «η Ελλάδα έχει πλήρως εναρµονισµένο νοµοθετικό πλαίσιο στις κοινοτικές οδηγίες και ακολουθεί κατά γράµµα τις ενωσιακές επιταγές και ντιρεκτίβες. Ο σχεδιασµός και η λειτουργία του προγράµµατος έχει σεβαστεί απολύτως τις επιταγές αυτές».
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr