Σε σταθερή τροχιά ανάκαµψης η οικονοµία (infographic)
Αύξηση 2,8 δισ. στις άµεσες ξένες επενδύσεις στο 9άµηνο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η ανάκαµψη της οικονοµίας, η οποία εδώ και ενάµιση περίπου χρόνο βρίσκεται σε ανάπτυξη µετά την πρωτοφανούς έντασης κρίση που εξανέµισε το 25% του ελληνικού ΑΕΠ, σε συνδυασµό µε τους βαθµούς δηµοσιονοµικής ελευθερίας που σταδιακά ανακτώνται, βελτιώνει αργά αλλά σταθερά βασικούς κοινωνικούς δείκτες. Την ίδια στιγµή όλα τα διαθέσιµα στοιχεία δείχνουν ότι και αυτό το έτος θα κλείσει µε τον υψηλότερο ρυθµό µεγέθυνσης της τελευταίας δεκαετίας – και µε θετικές δηµοσιονοµικές επιδόσεις, ενώ είναι ενθαρρυντική εξέλιξη η αύξηση 2,8 δισ. ευρώ στις άµεσες ξένες επενδύσεις κατά το πρώτο εννεάµηνο του 2018, καταγράφοντας τη µεγαλύτερη άνοδο από την έναρξη της κρίσης το 2009.
Θετική εξέλιξη
Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη είναι η βελτίωση σε κρίσιµα κοινωνικά πεδία, όπως είναι η παιδική φτώχεια, που στα χρόνια της κρίσης πήρε ανησυχητικές διαστάσεις: Οπως αποτυπώνεται στο δελτίο οικονοµικών εξελίξεων της οµάδας Οικονοµικών & Κοινωνικών Αναλύσεων του Ινστιτούτου ΕΝΑ, ο πληθυσµός της χώρας που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας το 2017, µετά τις κοινωνικές µεταβιβάσεις διαµορφώθηκε στο χαµηλότερο ποσοστό από την έναρξη της κρίσης (20,2%) καταγράφοντας πτώση µίας ποσοστιαίας µονάδας σε σχέση µε το 2016 ενώ ειδικά η παιδική φτώχεια κατέγραψε τη µεγαλύτερη µείωση κατά 1,8 ποσοστιαίες µονάδες (από 26,3% το 2016 σε 24,5% το 2017), πιο κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.
Η διανοµή του κοινωνικού µερίσµατος µε ειδική στόχευση στις κοινωνικά ευπαθείς οµάδες στην Ελλάδα, φέτος για τρίτη διαδοχική χρονιά, είναι ένας σηµαντικός παράγοντας για τη βελτίωση τέτοιων δεικτών. Πρέπει να σηµειωθεί πως µέσα στις επόµενες µέρες, ίσως και αύριο-µεθαύριο, αναµένεται η οριστικοποίηση των κριτηρίων για τη διανοµή κοινωνικού µερίσµατος και φέτος σε 1,3 - 1,4 εκατ. νοικοκυριά που αντιστοιχούν περίπου σε 3,5 εκατοµµύρια δικαιούχους.
Το κοινωνικό µέρισµα αναµένεται φέτος περίπου στα 710 εκατ. ευρώ ενώ πρέπει να σηµειωθεί παράλληλα και το ότι σε αντίθεση µε το τι προβλεπόταν δεν πρόκειται τελικά να περικοπούν οι συντάξεις, από 1ης Ιανουαρίου 2019, σε σύµφωνη γνώµη µε τους πιστωτές. Οι εξελίξεις αυτές αναµένεται να έχουν θετική επίπτωση στον ρυθµό ανάπτυξης τον επόµενο χρόνο, που αναµένεται στην περιοχή του 2,5%, µε αρκετούς αναλυτές πάντως να υπογραµµίζουν την ανάγκη επιτάχυνσης σε κρίσιµα µέτωπα της οικονοµίας, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η προώθηση µεταρρυθµίσεων για ένα φιλικότερο επιχειρηµατικό περιβάλλον και η ταχεία αποκλιµάκωση των µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων των ελληνικών τραπεζών.
Στόχος είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση της ελληνικής οικονοµίας και των επιχειρήσεων στις αγορές, εκτός των οποίων παραµένει η χώρα, αλλά και να δοθούν θετικά µηνύµατα στην επενδυτική κοινότητα ώστε να επιταχυνθεί η προσέλκυση άµεσων ξένων επενδύσεων τις οποίες έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα προκειµένου να εξασφαλίσει διατηρήσιµη ανάκαµψη.
Ειδικότερα, σύµφωνα µε το δελτίο οικονοµικών εξελίξεων του Ινστιτούτου ΕΝΑ
- H ελληνική οικονοµία, στο δεύτερο τρίµηνο του 2018 για το οποίο υπάρχουν διαθέσιµα στοιχεία, κατέγραψε για έκτο συνεχές τρίµηνο θετικούς ρυθµούς µεταβολής µε το ελληνικό ΑΕΠ να αυξάνεται µε ετήσιο ρυθµό 1,8%. Σε επίπεδο εξαµήνου ο µέσος ετήσιος ρυθµός διαµορφώνεται στο 2,2%.
- Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,3% (σε ετήσια βάση) τον Αύγουστο του 2018 ενώ το εποχικά διορθωµένο ποσοστό ανεργίας διαµορφώθηκε στο 18,9% έναντι 20,8% τον Αύγουστο του 2017.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,4%, συµβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,0 ποσοστιαίες µονάδες.
- Οι αµεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) κατά το α’ εννεάµηνο του 2018 παρουσίασαν αύξηση κατά 2,8 δισ. ευρώ καταγράφοντας τη µεγαλύτερη άνοδο από την έναρξη της κρίσης το 2009, σύµφωνα µε το δελτίο. Όπως αναφέρεται τα τελευταία δύο χρόνια, οι ΑΞΕ βρίσκονται σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο από τον µέσο όρο της περιόδου 2002-2018 αν και τονίζεται πως διαχρονικά οι ΑΞΕ κυµαίνονται εν γένει σε χαµηλά επίπεδα και συνίστανται κατά βάση σε επενδύσεις σε υπηρεσίες (ξενοδοχεία, εστιατόρια, µεταφορές, χρηµατοπιστωτική διαµεσολάβηση και real estate) και αποκρατικοποιήσεις.
- Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1% το δεύτερο τρίµηνο του 2018, συνέπεια της αύξησης της απασχόλησης και του ακαθάριστου (ονοµαστικού) διαθέσιµου εισοδήµατος των νοικοκυριών κατά 3,3% σε ετήσια βάση. •Η εισοδηµατική ανισότητα υποχώρησε το 2017.
- Το 2017 ο πληθυσµός της χώρας που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας µετά τις κοινωνικές µεταβιβάσεις διαµορφώθηκε στο χαµηλότερο ποσοστό από την έναρξη της κρίσης (20,2%). •Η παιδική φτώχεια κατέγραψε τη µεγαλύτερη µείωση κατά 1,8 ποσοστιαίες µονάδες (από 26,3% το 2016 σε 24,5% το 2017) πλησιάζοντας τα προ κρίσης επίπεδα. Τη µεγαλύτερη µείωση του κινδύνου φτώχειας µετά τις κοινωνικές µεταβιβάσεις παρουσιάζουν τα νοικοκυριά µε δύο ενήλικες µε τουλάχιστον τρία εξαρτώµενα παιδιά, τα µονοπρόσωπα νοικοκυριά, τα νοικοκυριά µε δύο ενήλικες κάτω των 65 χωρίς εξαρτώµενα παιδιά, οι δύο ενήλικες µε ένα εξαρτώµενο παιδί, οι δύο ενήλικες ή περισσότεροι µε εξαρτώµενα παιδιά. Το ποσοστό του πληθυσµού που αντιµετωπίζει υλικές στερήσεις µειώθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr