Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,2% - Οι εξαγωγές και πάλι η κινητήρια δύναμη
Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομία της Ελλάδας εκτιμάται ότι έχει καταγράψει ανάπτυξη ύψους 2,2% το 2019 και αναμένεται να αυξηθεί στο 2,4%🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ελάχιστα προς τα πάνω αναθεώρησε την πρόβλεψή της η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2020. Οσον αφορά το 2021, η πρόβλεψη παρέμεινε η ίδια. Αν και θετική, η άνοδος κατά 0,1% δεν ανταποκρίνεται σίγουρα στο κλίμα που είχε καλλιεργήσει πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι.
«Το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα προβλέπεται να φθάσει το 2,4% το 2020 και το 2,0% το 2021» σημειώνει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των χειμερινών οικονομικών της προβλέψεων. «Με τις επιχειρήσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο τέλος του 2019 στα επίπεδα πριν από την κρίση και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, οι επενδύσεις και η κατανάλωση αναμένεται να είναι οι βασικοί παράγοντες ανάπτυξης. Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να παραμείνει θετική, αλλά είναι πιθανό να χαλαρώσει, λόγω μέτριας ανάπτυξης στις εξαγωγικές αγορές και βραδύτερης αύξησης των μεριδίων αγοράς των εξαγωγών».
Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομία της Ελλάδας εκτιμάται ότι έχει καταγράψει ανάπτυξη ύψους 2,2% το 2019 και αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,2% ή λίγο παραπάνω στο άμεσο μέλλον, «υπό την προϋπόθεση ότι οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων εξακολουθούν να εφαρμόζονται», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το τρίτο τρίμηνο του 2019, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 0,6% q-o-q (εποχικά και εργάσιμες ημέρες, προσωρινά στοιχεία) και 2,3% σε σύγκριση με τα ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτό οδήγησε σε πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι η κύρια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, σύμφωνα με την Κομισιόν, ειδικά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Παρά την επιβράδυνση σε ορισμένες από τις κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας, η αύξηση των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτική, υποδεικνύοντας περαιτέρω κέρδη μεριδίου αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα.
Η ανάπτυξη το 2019 επηρεάστηκε επίσης θετικά από την ισχυρή αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης ενόψει των γενικών εκλογών του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν ήπιες. Ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να είναι η κύρια πηγή ανάπτυξης των τριών πρώτων τριμήνων του 2019. Η ανάκαμψη επίσης στον τομέα των κατασκευών συνέβαλε θετικά, ειδικά πρώτο εξάμηνο του 2019.
Η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται, σύμφωνα με την Κομισιόν και η ανεργία μειώθηκε στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019, από 18,5% πριν από ένα χρόνο, αν και παραμένει η υψηλότερη στην ΕΕ. Η πρόσφατη άνοδος στον αριθμό των απασχολουμένων, οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων, ενώ ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων μειώθηκε. Η απασχόληση αναμένεται να συνεχιστεί αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.΄
Τέλος, ο πληθρωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρά το 2020 και περαιτέρω το 2021. Ο μέτριος ρυθμός του πληθωρισμού αυτό το έτος αντανακλά τον χαμηλό πληθωρισμό τιμών ενέργειας.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr